Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

Bouwverslagen

Bouwverslag Consolidated PBY-5 Catalina van Matchbox

Het Model

De Matchbox-doos van de PBY-5 Catalina in schaal 1/72.

Deze doos verscheen eind jaren tachtig met heel fraaie box-art van een Catalina van de MLD..

 Het model is de oude kit van Revell. Deze is in grote lijnen qua maatvoering wel OK, maar is vrij grof uitgevoerd.  Verder is het voorzien van de beruchte groffe rivettering en is het aan de binnenkant erg kaal.

De roemruchte rivettering.
Erg vervelend is dat boven op de vleugel aan de buitenkant de naam van de fabrikant Revell Inc. 1982  staat.
Dit is tussen de paneellijnen en erg lastig om dit netjes te verwijderen.

Na nijver speurwerk op het wereldwijde web heb ik aan de hand van foto’s, schetsen en dergelijke, de kit ter plaatse van de blisters en ook de cockpit wat aangekleed.

De cockpitsectie en basis van de frontturret zijn bij de kit één geheel. Het instrumentenpaneel heb ik wat aangepast en ook het 'kantoor' heb ik wat meer aangekleed.

De aankleding ter plaatse van de blisters.
De aangepaste cockpit.

De stuurinrichting is bij de Catalina vrij bijzonder en de beide sturen zitten aan één dwarsbalk met tussen beide sturen een paneel met knoppen e.d. Deze inrichting heb ik zo goed mogelijk nagebouwd.

De aangepaste cockpit met de nog losse stuurinrichting.

De stuurtjes van de kit heb ik vervangen door een stel stuurtjes van een oude Dornier 24 kit.

Bouw van de vleugels

De vleugel sectie is opgebouwd uit drie gedeelten, het middendeel met de motoren en twee buiten delen.

Deze delen passen niet echt goed op elkaar, bij de aansluiting blijven wat naden zichtbaar en de opliggende paneellijnen zijn daar niet echt mooi.

Wanneer je daar de naad niet goed opvult, komende buitenste vleugeldelen scheef op het middendeel te zitten. Ik heb deze naad dan ook met een strip opgevuld en op deze manier de vleugel toch nog goed uit kunnen lijnen.

De vleugels

Het schilderwerk.

De onderzijde van het model heb ik geheel wit, gemengd met een beetje Sky zodat het een enigszins melkachtige kleur werd, geschilderd. [op dat moment had ik nog geen airbrush en compressor beschikbaar]

De bovenzijde van deze kit heb ik gespoten met Vallejo Model Color 70.898.  Het resultaat was voor een eerste spuitklus niet slecht, al had ik af en toe last van spetteren, wat het gevolgd van "Dry-Tip” bleek te zijn.  Aan de hand van tips van mede-modelbouwers heb ik een en ander nog aardig kunnen verhelpen en weet ik nu ook hoe ik dit in het vervolg kan voorkomen.

De eerste niet goed gelukte spuitpoging van de romp.
De tweede spuitpoging ging een stuk beter.

Ik kwam er achter dat het spuitwerk vrij makkelijk beschadigd raakte. De Vallejo verf blijkt niet goed te hechten op andere primers dan van het eigen merk.

 

Decals

De decals van deze oude kit waren in de loop der jaren flink vergeeld, maar dit is het resultaat na een goede week tegen het zolderraam in de zon.

De gebleekte decals.

De decals waren door de leeftijd vrij broos, maar een laagje lak doet wonderen. Met wat Decal Set en Sol lieten ze zich vrij goed aanbrengen. De lap decal voor het richtingsroer bleek niet goed te passen. Maar met wat snijwerk heb ik dat toch nog redelijk goed weten te krijgen.

Bij het opbrengen van de decals had ik bij sommige exemplaren toch last van silvering, ondanks het opbrengen van een laagje glanslak. Bij het spuiten bleek dat niet erg te glanzen.

De decals zijn opgebracht.
Het model staat al in het 'water'.

Het geheel daarna met acryl Satin Glitsa overgespoten.

Het glaswerk

Het glaswerk van de kit bleek niet al te goed te passen, bij de canopy en ook bij de beide blisters ontstonden behoorlijke kieren. Gelukkig kon ik die met KristalKLeer wegwerken.  Daarna met een penseel de boel wat gecamoufleerd.

De antennes.

De antennes waren in eerste instantie een probleem. De instructies waren niet al te duidelijk en week  op dat punt af van de werkelijkheid, maar dankzij Luuk Boerman, die me van een tekening met het originele draden plan voorzag, is het uiteindelijk toch nog gelukt.

Het antennevoorschrift voor de PBY-5 MLD-Catalina.

Het diorama

Jaren gelede had ik een paar stukken plastic water (schaal  1/350) tijdens een beurs op de kop getikt.

Deze knalblauwe doorzichtige stukken plastic leken mij wel geschikt voor een bescheiden diorama, dus het model eerst op een stuk stevig papier geplaatst om de vorm van de te maken opening te bepalen. Dat heb ik vervolgens zo goed mogelijk op het ‘water’ overgezet en uitgezaagd.

Om het water wat realistischer te maken, heb ik een laag groen aan de onderzijde aangebracht en ook nog een houten frame gemaakt dat onder de plastic plaat werd bevestigd.

De PBY-5 is gereed.

Model PBY-5 Catalina W Jonker Model PBY-5 Catalina W Jonker Model PBY-5 Catalina W Jonker 

Met dank aan Luuk Boerman van Dutch Decal voor het verstrekken van de informatie over de antennes.