Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

Bouwverslagen

Bouwverslag (upgraded) Fokker G.I van MPM

Foto-bouwverslag Fokker G.I gebouwd door Peter Booij

Hieronder een introductie van deze tweede uitgave van de Fokker G.I van MPM: de zogenaamde 'Upgraded kit"

 

De Bouw: Deel 1

Hieronder de start van de bouw.

De eerste stap was het lijmen van de vleugels. Dit ging in fasen.
Eerst werd het wielbakje erin gemonteerd, vervolgens de achterlijst tussen de motor en de romp en daarna de voorlijst tussen de motor en de romp.
Vervolgens de buitenste voorlijst en tenslotte de buitenste achterlijsten, die met klemmen op een plankje laten drogen, zodat de boel recht bleef.
2. De romp is voorzien van een ligger in de vorm van een messing staafje.
De plek hiervoor is achter de vliegerstoel, waar bij de echte G-1 de voorligger van de vleugel zat. Deze werd superlijm vastgezet en van plastic card een dummy-ligger gemaakt, die er mooi overheen valt.

Het resultaat werd vervolgens droog gepast in de romp, en daarna werden de grote delen in elkaar gepast.

Daarna volgde toch nog wat vijl- en schuurwerk om alles goed passend te krijgen.

De Bouw: Deel 2

De Romp

Het vervolg van de bouw gaat verder met het interieur van de romp.

Dit betreft onder meer aanbrengen van de instrumentenpanelen en kussens en ook 't wapen voor de boordschutter. Omdat de romp geheel doorzichtig is, is het verstandig om hier geen secondelijm toe te passen om de beruchte witte waas (een gevolg van de lijmdampen) te voorkomen. alles is dus met gewone plasticlijm gemonteerd. De andere schotten werden met twee-componentenlijm op hun plaats gezet.

Om te voorkomen dat er stof in de romp komt, is er een schotje in gelijmd.

Door onvoorziene omstandigheden tijdens het samenbouwen kwam er een bast in één van de ruiten en kwam, ondanks afplakken toch schuurstof in de romp. Bovendien raakte de radio los.
Het toestel wordt dus toch voorzien van een paar openstaande luiken.

 

De staart- en vleugeldelen

De vleugelwortel moest aan de bovenkant nog voorzien worden van een extra randje plastic, zodat ik de vleugel mooi pas gemaakt kan worden aan de romp.

De verbinding tussen vleugel en staartboom vroegen toch om het nodige plamuurwerk.
Verder heb ik aan beide zijden van de romp aan het messing staafje een plastic liggertje gelijmd, waar de vleugel aan kan worden bevestigd.
In het horizontale staartvlak zijn plastic pennetjes gelijmd die in gaatjes in de kielvlakken passen voor voldoende stevigheid.

Tussendoor zijn de resin motoren gemaakt. Ze bestaan uit een krukkast en negen losse cylinders. Daarnaast heb ik van plastic staf de stoterstangen gemaakt. Ze lijken goed op Bristol Mercurys!
Uiteraard zijn ze ook gepast in de motorkappen. Van elke cylinder hoefde er alleen maar een bobbeltje en een heel klein beetje van de bovenkant gevijld worden om ze passend te maken.

 

 

Voorbereiding voor spuitwerk

De beide hoofdwileen zijn voorzien van de foto-ets velgen.
Verder is het plamuurwerk nagekeken, bijgewerkt en glad geschuurd.
De grijze grondlaag moest hier en daar toch wat glad geschuurd worden, voordat de donkerbruine laag kon worden aangebracht.

 

Spuitwerk en afbouw.

De deonkerbruine onderlaag wordt nu vooorzien van het camouflagepatroon voor het toestel 314. Ik heb hiervooor zoveel mogelijk foto-materiaal geraadpleegd om een zo geod mogelijk patroon te kunnen reproduceren.

Het spuitwerk hier en daar wat bijgewerkt en stevig in de glanslak (Alclad Aqua Gloss ) gezet.

Het model kan nu verder afgebouwd worden. Met een short run kit komt het er vooral op aan om alles vaak te passen voordat je iets vastlijmt.

 

Gereed