Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

Lockheed T-33 team: Whisky Four

 Historie

Aanvankelijk werd nog gevlogen met de Gloster Meteor in verband met de toen op Woesdrecht te houden jaarlijkse stuntvliegkampioenschappen. Het team, bestaande uit vijf Gloster Meteors, onder leiding van kapitein Van West eindigde echter in de onderste regionen. Later dat jaar werd nog een demonstratie voor gevlogen tijdens de eerste brevetuitreiking van dat jaar.

Daarna nam Flt. Geoffrey Willson het heft in handen en omdat 'Whiskey' het Woensdrechtse callsign was (voor de leerlingen was het 'Lipstick') besloot Willson dan ook om het team 'Whisky' te noemen, maar dan wel zonder de 'e'; Willson immers was een Schot.

Na de uitfasering van de Meteor in 1958 werd deze vervangen door 313 squadron met de Lockheed T-33A.

Peter Wierikx nam de leiding van 'Whisky' over, omdat Willson na de uitfasering van de Meteor terugkeerde naar de RAF.

Daar er voortaan met vier toestellen werd gevlogen, werd er al vrij snel gesproken van 'Whisky Four'. Na de periode Wierikx nam De Vrij de leiding over en vooral hij is het geweest die furore met 'Whisky Four' maakte en ook jaarlijks voor de Battle of Britain werd geïnviteerd.

In het begin van de zestiger jaren nam kapitein Henk van Dommelen de leiding over van De Vrij.

In Turijn (1965?) werd tijdens de Europese Kampioenschappen een eervolle tweede plaats bereikt, achter de Italiaanse winnaar: de Frecce Tricolore, dat met de Fiat G-91 vloog.

Tweede Pinksterdag, 8 juni 1965, was een zwarte dag voor het team. Tijdens de show op de Open Dag te Woensdrecht crashten de kapiteins Ruud Liem n M-46 en Hans Sommer in de M-57. Sommer raakte met zijn rechter vleugeltip de bomen, waarna de kist explodeerde. Door deze explosie verloor kapitein Liem een deel van de vleugel en crashte eveneens.

Een jaar later, in 1966, kreeg het team zijn typisch groene kleuren. Door een te druk opleidingsprogramma en door de overplaatsing naar Twenthe ging het team kort daarna helaas ter ziele.

T-33A op Valkenburg.
T-33A van Whisky Four op Valkenburg.
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
"Whisky Four" demoteam uitgerust met T-33A tijdens formatievlucht.
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Lockheed T-33A, M-52, van
T-33A, M-52 van Whisky Four op Valkenburg.
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Vliegers van het
Vliegers van het "Whisky Four" demoteam op Woensdrecht in juni 1966. V.l.n.r. J. Kegge (Public Relations officier), Jaski, H. van Dommelen, Roest, Drenth.
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]