Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

Republic F-84F Thunderstreak: Dash Four 1956 - 1958

Dash Four 1956

Op 1 augustus 1956 werden wedstrijden in formatievliegen gehou­den te Soesterberg. In december 1955 kreeg het F-84F-check-out-team, bestaande uit kapitein Brey van 312 squadron, kapi­tein Van der Meulen Kunee van 311 squadron en kapitein Themmen van 311 squadron opdracht van de toenmalige commandant van de Tactische Luchtstrijdkrachten Maurenbrecher om een commando aerobatic team met de F-84F Thunderstreak te vormen. Als vierde man werd luitenant Holsteyn van 312 squadron gevraagd.
Op 4 januari 1956 volgde de eerste oefenvlucht van het team.
Medio juni volgde een wijziging in de samenstelling van het team; luitenant Holsteyn zag van verdere deelname aan het team af en werd opgevolgd door luitenant Cosijn afkomstig van 312 squadron.
Op 14 juli 1956 werd de eerste demonstratie te Leeuwarden gegeven in verband met een ouderdag.

 Op één augustus werden de formatiewedstrijden boven de vlieg­basis Soesterberg gehouden. De toestellen werden voorgevlogen door de Leider kapitein Brey, kapitein Van der Meulen Kunee, luitenant Themmen en luitenant Cosijn. De toestellen hadden deze maal een speciale beschildering gekregen (rood-wit-blauw).
Het team behaalde een eervolle tweede plaats met slechts een halve punt verschil met de nummer één, het Hunter-team van de vliegbasis Leeuwarden.

In augustus 1956 werd een demonstratie boven Volkel gegeven ter gelegenheid van het bezoek van luitenant-Kolonel Berlijn.

Medio augustus 1956 ging kapitein Brey uit dienst; luitenant Themmen volgde hem op als leider van het team. De nieuwe nummer 2 werd luitenant Veenhuysen.
Het team gaf in deze nieuwe samenstelling in oktober 1956 een demonstratie ter gelegenheid van een ouder­dag.

Republic F 84F Thunderstreak Dash4 1956 SMALL
Kleurenschema demonstratieteam Dash 4 1956.

 

Dash Four 1957

In 1957 werden wedstrijden in formatievliegen nu te Gilze-Rijen gehouden. Ook nu werd weer een formatie van de vliegbasis Volkel gestuurd.
In april 1957 startten de oefeningen met Leider kapitein Themmen, luitenant Van de Schaft, kapitein Van der Meulen Kunee, en luitenant Veenhuysen.

De toestellen waren geheel blank, omdat ze tot het Dash Four team behoorden en rook konden maken. Daartoe was een tankje met olie achter de canopy aangebracht, waaruit een leidinkje naar de tailpipe liep. Wanneer deze modificatie was aangebracht, is niet geheel duidelijk.
Op 29 mei 1957 werd een demonstratie gegeven in verband met het bezoek van Zkh Prins Bernhard aan de vliegbasis Volkel. De toestellen waren, zoals hierboven vermeld geheel blank en voor de gelegenheid extra opgepoetst.
Alle squadroncodes en registraties waren verwijderd.
Op 7 juni 1957 werd met een formatie van drie Thunderstreaks een demonstratie gegeven ter gelegenheid van een ouderdag te Volkel.
Een demonstratie met rook werd in elk geval gegeven op 24 juni 1958, toen de Streaks een rood-witte beschildering hadden.

Vier F-84F Thunderstreaks van het demonstratieteam <i>Dash Four</i> van 311 en 312 Squadron in de vlucht in de omgeving van Vliegbasis Volkel.
Vier F-84F Thunderstreaks van het demonstratieteam Dash Four van 311 en 312 Squadron in de vlucht in de omgeving van Vliegbasis Volkel. [ op Beeldbank NIMH]
Republic F 84F Thunderstreak Dash4 1957 SMALL
Kleurenschema demonstratieteam Dash 4 1957.

Tijdens de voornoemde stunt-competitie op 24 augustus 1957, waaraan door zeven teams werd deelgenomen, behaalde het Volkelse Dash-Four een vierde plaats. De toestellen werden voorgevlogen door de Leider kapitein Themmen, luitenant Groothoff, kapitein Van der Meulen Kunee en luitenant Veenhuysen.

Dash Four 1958

In 1958 bestond de Koninklijke luchtmacht 45 jaar. Op 5 juli zou een vliegfeest op de bakermat Soester­berg worden gehouden.
In maart 1958 startte het Dash Four-team met oefenen.
Verschillende NATO-landen zonden een demonstratieteam naar Nederland in verband met het NATO-kampioenschap formatievliegen. Deelnemers waren onder meer de VS, België, Denemarken, Engeland, Griekenland, Portugal en Turkije.
Om het beste KLu-beentje voor te kunnen zetten, werd daarom op 24 juni 1958 te Volkel eerst een nationaal kampioenschap gehouden, dat werd gewonnen door het Dash Four-team.
De Thunderstreaks hadden voor deze gelegenheid een speciale wit-rode beschildering gekregen. De toestellen werden voorgevlogen door Leider kapitein Themmen, kapitein Van der Meulen Kunee, luitenant Groothoff en luitenant Veenhuysen.

Republic F 84F Thunderstreak Dash4 1958 SMALL
Kleurenschema demonstratieteam Dash 4 1958.

Ook op 5 juli won het Volkelse team het NATO-kampioenschap en werd mede dankzij deze overwinning uitgenodigd om te komen voorvliegen op het World Congres of Flight te Las Vegas van 12 - 19 april 1958. Opmerking:
Kort voordat het team naar de VS vertrok, staan ze op een foto met geheel blanke Streaks zonder registraties en beschildering, dus eind 1958/begin 1959.
Op 22 maart 1959 vertrok het team naar de VS voor een demonstratie te Las Vegas.
Daar werd met USAF-Thunderstreaks (USAF-registraties 26945, 26962, 26971 en 26979) voorgevlogen. Deze toestellen waren van een wat oudere versie van de Thunderstreak, waardoor er wat problemen waren tijdens de oefeningen op Luke AFB.
Op deze USAF-basis werd tot 3 april 1959 geoefend, waarna naar Nellis AFB te Las Vegas werd gevlogen om zich daar verder voor te bereiden.
Op 9 april crashte Veenhuysen met de 26931. Twee toestellen van het team met Veenhuysen en met Van der Meulen Kunee, raakten elkaar. Veenhuysen moest springen, terwijl Van der Meulen Kunee z'n zwaar beschadigde toestel onder begeleiding kon landen.
Op 12 en op 15 april 1959 vloog het team voor met de USAF-kisten. Deze waren speciaal in een oranje beschildering gesto­ken en voorzien van het blauwe DASH-FOUR-embleem op de rompneus. Ook waren voor deze gelegenheid voorzien van Nederlandse rozetten.

Republic F 84F Thunderstreak Dash4 USAF SMALL
Kleurenschema demonstratieteam Dash 4 1958 USA.

Op 6 mei 1959 keerde het team terug in Nederland. Eén van de vliegers was al eerder naar Nederland teruggekeerd.
Op 19 juni 1959 werd nog een laatste demonstratie gegeven ter gelegenheid van een ouderdag op de vliegbasis Volkel. Omdat er geen toestellen in de eigen team-kleuren meer waren werd voorgevlogen in standaard beschilderde Thunderstreaks.
Van der Meulen Kunee was inmiddels vervangen door luitenant Schreurs. Schreurs vloog ook bij het T-33-demonstratie-team van 313 squadron, de Skysharks.
Na deze demonstratie werd het DASH FOUR-team nog diezelfde dag ontbonden.

Voor verder informatie over de Thunderstreaks van de Koninklijke Luchtmacht, klik hier.

Beschildering en registraties.

De Streaks van de USAF die door het team zijn gebruikt hadden in principe de standaard USAF-beschildering. Op fotomateriaal is echter te zien dat onder meer de aanduiding 'U.S. AIRFORCE' heel licht grijs was / leek gemaakt of (het meest waarschijnlijk) in werkelijkheid tijdelijk verwijderd. Feit is dat deze aanduiding echter toch nog vaag zichtbaar bleef.
Helemaal duidelijk is een en ander niet geworden, op het model kan het, mijns inziens het beste met lichtgrijs (of eventueel mat-aluminium) worden aangegeven.
Op het schema is de USAF-stencilling verder niet aangegeven. Verder was nog het DASH-4-embleem op het voorste rompgedeelte aangebracht.
Voor de overige kleurenschema's verwijs ik naar de tekeningen dit op deze webpagina beschikbaar zijn.

Literatuurlijst

Vliegend in Nederland deel 1: Thunderstreak G.A. Hilterman   1986 Uitgave: Flash Aviation-Eindhoven
Demoteams van de Koninklijke Luchtmacht A.Louwers Pag. 11-16; 20-23. 1988 Uitgave:De Alk - Alkmaar>
F-84 in action, Aircraft-number 1061 L.Davis & D.Menard     Uitgave: Squadron/Signal
311 Squadron 40 jaar, 1951 - 1991   Uitgave:Koninklijke Luchtmacht; 1991  
312 Squadron 40 jaar, 1951 - 1991   pag. 11-12 1991 Uitgave:Koninklijke Luchtmacht
Camouflage en Kentekens J.Greuter e.a.   1997 Bonneville – Bergen (NH)

Met dank aan: H.Talen (Documentatiegroep Volkel); J.Greuter (Dutch Colourgroup); L.Boerman (Dutch Decal); A.Louwers (Vereniging 'Onze Koninklijke Luchtmacht); Sectie Militaire Luchtvaart Historie.