Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

Commonwhealth CA-6 Wackett

Historie

In 1936 werd door de Australische regering de Commonwhealth Aircraft Corporation op om zo in de eigen behoefte aan vliegtuigen te kunnen voorzien, voor het geval dat Engeland niet meer in staat zou zijn hierin te voorzien.
In december 1938 werd de CA-2 uitgebracht, een eenvoudig trainingstoestel met wat extra’s ten behoeve van de gevorderden training, zoals blindvliegmogelijkheid, vleugelkleppen en simulatie van een intrekbaar landingsgestel.
Het toestel was vrij conventioneel van constructie, een met linnen overtrokken staalbuisromp en houten vleugels.

Het prototype had een motor van 175 pk die het een kruissnelheid van 150 km/u gaf. Op 19 oktober 1939 maakte het toestel de eerste vlucht, met een Gipsy Major lijnmotor van 140 pk.
In juni 1940 werden door de Australische regering 200 toestellen besteld en voorzien van een Gipsy Six van 200 pk (type CA-6). Helaas bleken deze moeilijk leverbaar, zodat de machines uiteindelijk werden voorzien van een Amerikaanse Warner Super Scarab stermotor van 175 pk.
In januari 1942 waren 100 toestellen in gebruik genomen, drie maanden later was de gehele order geleverd. Rond die tijd waren echter andere lestoestellen ruim voorhanden, zodat het verder bij deze order bleef.

 

Technische gegevens
Afmetingen:
Lengte: 7,92 m Spanwijdte: 11,28 m
Hoogte: 2,06 m Vleugeloppervlak: - m2
Gewichten:
Leeggewicht: 866 kg Max. startgewicht: 1176 kg
Prestaties:
Max. snelheid: 177 km/u Stijgsnelheid: - m/min
Vliegbereik: 684 km Plafond: 4877 m
Overig:
Motortype: Eén Warner Scarab van 165 pk
Bemanning: Eén instructeur plus één leerling.
Bewapening: Geen