Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

Curtiss H-12

Historie

Al in 1914 werd door de Glenn Curtiss Company een vliegboot op de markt gebracht. Later ontstond hier de Curtiss H.4 uit.
De Britse RNAS officier John Porte had goede connecties met de Curtiss fabrieken en stak veel tijd in onderzoek naar met name de vorm van de romp.
De H4 had nogal moeite op los te komen van het water, met name bij vollast.
Na allerlei testen met de vorm, soms werd daarvoor één bepaalde vliegboot voor gebruikt, (het is dus mogelijk dat er foto's bestaan van vliegboten met het zelfde serienummer, maar met een heel andere romp), ontstond uiteindelijk de Curtiss H.8.

Deze werd door de RNAS in, voor die tijd, behoorlijke grote aantallen besteld, Het onderzoek naar de beste vorm van de romp ging ondertussen gewoon door en ook op RNAS station Felixstowe werden verschillende proeven genomen. Het eerste resultaat was de Felixstowe F.1
Bij Curtiss was inmiddels de Curtiss H12 ontwikkeld, deze had weer een verbeterde bootvorm. In de UK werd een H.12 gebruikt voor allerlei proeven.

Zie ook Felixstowe F-2A

Technische gegevens Curtiss H-12
Afmetingen:
Lengte: 14,02 m Spanwijdte: 28,34 m
Hoogte: 5,09 m Vleugeloppervlak: 102,9 m2
Gewichten:
Leeggewicht: 2880 kg Max. startgewicht: 4124 kg
Prestaties:
Max. snelheid: 149 km/u Stijgsnelheid: - m/min
Vliegbereik: - km Plafond: - m
Overig:
Motortype: Twee 2 Rolls Royce Eagle I van 250 pk elk.
Bemanning: Drie man
Bewapening: Drie mitrailleurs

 

Technische gegevens Felixstowe F.2A
Afmetingen:
Lengte: 14,09 m Spanwijdte: 29,12 m
Hoogte: 5,33 m Vleugeloppervalk - m2
Gewichten:
Gewicht (Leeg): 3424 kg Gewicht (maximum) 4979 kg
Prestaties:
Kruissnelheid: - km/u Max. snelheid: 151 km/u
Stijgsnelheid - m/min  
Plafond - m Vliegbereik: 6 uur
Overig:
Bemanning: Vier man
Motortype: Twee Rolls Royce Eagle VIII van 345 pk
Bewapening: Drie mitrailleurs