Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

DeHavilland DH-89B Dominie

Historie

Het prototype van de DH-89 maakte de eerste vlucht op 17 april 1934. Het toestel werd aanvankelijk als Dragon Six aangeduid, maar deze naam werd al snel aangepast in Dragon Rapide. Het toestel werd vooral in de jaren dertig van de twintigste eeuw gebruikt als verkeersvliegtuig en kon zes passagiers vervoeren.

Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog plaatste de RAF een aantal orders en nam de Dragon Rapide in gebruik als DH-89B Dominie ten behoeve van verbindingsvliegtuig en ook voor navigatietraining.

 

Technische gegevens
Afmetingen:
Lengte: 10,5 m Spanwijdte: 14,6 m<
Hoogte: 3,1 m< Vleugeloppervlak: 32 m2
Gewichten:
Leeggewicht: 1460 kg Max. startgewicht: 2490 kg
Prestaties:
Max. snelheid: 253 km/u Stijgsnelheid: 264 m/min
Vliegbereik: 920 km Plafond: 5090 m
Overig:
Motortype: Twee DeHavilland Gipsy Queen Mk. III van 210 pk elk.
Bemanning: -
Bewapening: Geen