Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

DFW C.V

Historie

De DFW C.V, een tweepersoons verkenner, was de opvolger van de DFW C.IV.
Het was verreweg het meest gebouwde Duitse vliegtuig uit de eerste wereldoorlog, er werden er zo'n 2000 stuks van gebouwd. door DFW zelf plus nog eens zo'n 1250 stuks in licentie door Aviatik, als Aviatik C.VI, Halberstadt. LVG en ook door Schütte-Lanz.
Ook in het toestel werd ook in Bulgarije gebouwd als Uzunov-1.
De DFW C.V was van een gemengde constructie, de romp was van hout, de vleugels had twee houten liggers en waren bedekt met linnen. De bovenvleugel was van een wat grotere spanwijdte, vooral door de uitstekende aillerons. De uitlatenpijpen staken doorgaans als een schoorsteen omhoog, echter bij de machines gebouwd door LVG was de uitlaat horizontaal gepositioneerd.
De radiator was gesplitst en aan beide zijden van de romp aangebracht, latere uitvoeringen hadden een radiator voor de vleugel. De houten propeller had een diameter van 2,80 m.

 

Technische gegevens
Afmetingen:
Lengte: 7,87. m Spanwijdte: 13,27 m
Hoogte: 3,25 m Vleugeloppervlak: 41,52 m2
Gewichten:
Leeggewicht: 970 kg Max. startgewicht: 1430 kg
Prestaties:
Max. snelheid: 155 km/u Stijgsnelheid: 4 min naar 1000 m
Vliegbereik: 3,5 uur Plafond: 5000 m
Overig:
Motortype: Eén Benz Bz. IV van 200 pk
Bemanning: Twee man: één vlieger plus één waarnemer
Bewapening: Eén vaste, voorwaarts vurende 7,9 mm Spandau LMG 08/15 plus één draaibare 7,9 mm Parabellum MG 14 mitrailleur.