Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

Douglas DC-2

Historie

In maart 1931 verongelukte in de VS een Fokker F-10A van TWA ten gevolge van vleugelbreuk. Dit ongeval had tot gevolg dat alle verkeersvliegtuigen met een houten vleugel aan een uitgebreide inspectie moesten worden onderworpen. Het resultaat was dat veel toestellen binnen een jaar buiten dienst werden gesteld en men op zoek moest naar vervangers.

TWA bestelde bij Boeing 60 247 verkeerstoestellen, maar Boeing, die bezig was met een order voor United Air Lines, voor een groot deel eigendom van Boeing, wilde eerst die order afleveren.
TWA stapte toen met een specificatie voor een , bij voorkeur, geheel metalen, driemotorig verkeersvliegtuig naar een aantal vliegtuigfabrikanten waaronder Douglas met de vraag om een ontwerp en prijsopgave.

Douglas presenteerde echter een tweemotorig, geheel metalen toestel voor twaalf passagiers. TWA bestelde onder een aantal voorwaarden één toestel van deze Douglas DC-1.
Deze maakte in juli 1933 de eerste vlucht en werd in december afgeleverd.
Dit toestel beviel uitstekend en overtrof eigenlijk alle verwachtingen, reden voor TWA om twintig seriemachines te bestellen, aangeduid als DC-2.

Dit toestel was 60 cm langer dan de DC-1 en kon veertien passagiers meenemen. De eerste DC-2 maakte in mei 1934 de eerste vlucht en werd kort daarop afgeleverd aan TWA.

Fokker verwierf in 1933 de licentierechten voor de DC-2 en later ook van de DC-3 en verkocht uiteindelijk 39 DC-2’s en 65 DC-3’s in Europa en heeft geen enkel exemplaar gebouwd. Hiervan waren 18 DC-2’s en 25 DC-3’s bestemd voor de KLM.

Uiteindelijk werden 193 DC-2’s gebouwd. Deze werden vaak min of meer naar wens van de opdrachtgever ingericht, vaak met verschillende motoren.

 

Technische gegevens
Afmetingen:
Lengte: 19,1 m Spanwijdte: 25,9 m
Hoogte: 4,8 m Vleugeloppervlak: - m2
Gewichten:
Leeggewicht: 5650 kg Max. startgewicht: 8420 kg
Prestaties:
Max. snelheid: 338 km/u Stijgsnelheid:  
Vliegbereik: 1750 km Plafond: 6930 m
Overig:
Motortype: Twee Wright Cyclone SGR-1820 F-3 van 700 pk
Bemanning: -
Bewapening: Geen