Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

ADs by Google

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

Fairey Firefly

Historie

De ontwikkeling van de Firefly startte in de periode 1939 - 1940 naar aanleiding van specificatie voor een marinejager voor Fleet Air Arm. Dit toestel moest de Gloster Sea Gladiator vervangen. Het prototype, de Z1826 maakte op 22 december 1941 z'n eerste vlucht.
Na verschillende tests en modificaties werden de eerste productietoestellen in de loop van 1943 afgeleverd. No. 1770 squadron, gestationeerd op RNAS Yeovilton was op 1-10-1943 als eerste squadron operationeel op de Firefly.

Nachtjager.

Om in de behoefte aan een marine-nachtjager te voorzien werd in maart 1943 gestart met de ontwikkeling van de NF.II op basis van de F.I. De NF.II was uitgerust met de AI (Airborne Interception) Mk.X radar. Door het extra gewicht wijzigde de zwaartepuntligging en moest de romp verlengd worden met 18 inch. Dit verlengstuk werd aangebracht net na het brandschot achter de motor.

Er werden 37 toestellen gebouwd, maar mede door moeilijk op te lossen problemen met de radar en met de handelbaarheid van het toestel, werden deze al snel weer omgebouwd tot standaard Mk.I. Van invloed op deze beslissing is ongetwijfeld geweest het feit dat Fairey toestemming had gekregen om de Amerikaanse ASH-radar te gebruiken.

JagerVerkenner.

Deze werd in een pod onder de romp aangebracht, waarmee de NF.I ontstond. Uiterlijk leek de NF.I veel op de FR.I, de jagerverkennersuitvoering van de Firefly. Deze was eveneens voorzien van radar, de AN/APS-4, die in een pod onder de romp was aangebracht. De voorzijde van deze pod was van fiberglas. De pod zelf stond onder enige overdruk om indeuken tijdens de vlucht te voorkomen. Verschillen van de NF.I ten opzichte van de FR.I waren onder meer de vlamdempers, verlichting op de dekhaken en een ASH-indicator voor de vlieger. Later werden nog een aantal standaard F.I-toestellen verbouwd tot FR.I, deze werden echter aangeduid als F.IA.
Nieuwe ontwikkeling op het gebied van de motoren leidde tot de Mk.III. Dit toestel was voorzien van een Griffon Mk.62 van 1900 pk. Er werd gebruik gemaakt van de romp van een Mk.I. Problemen met de langstabiliteit droegen er toe bij dat het bij één prototype bleef.

Voorjaar 1944 werden vier Mk.I-airframes verbouwd tot Mk.IV. Deze waren voorzien van de Griffon Mk.72, de opvallend grote radiatoropening onder de neus was vervangen door de aërodynamisch gunstiger radiatoren in de vleugelvoorrand, aan weerszijden tegen de romp. Verder waren de ronde vleugeltips verwijderd en was een vierbladige propeller toegepast. Al deze aanpassingen droegen er toe bij dat de prestaties en karakteristieken flink verbeterden.

Het tweede prototype werd na enige tijd voorzien van een tweetal 'nacelles' aan de vleugel. Die aan stuurboordzijde werd voorzien van ASH-radar en die aan bakboord bevatte een brandstoftank van 55 gallons. Hiermee was de FR.4 ontstaan. Op 25 mei 1946 maakte de eerste productie-FR.4 z'n eerste vlucht. De productietoestellen waren trouwens voorzien van weer een andere telg uit de Griffon-familie, namelijk de Griffon Mk.74.

De Mk.5 was in principe gelijk aan de FR.4 en vloog voor het eerst op 12 december 1947. Er waren drie varianten van de Mk.5, te weten de NF.5 nachtjager, de FR.5 jagerverkenner en de AS.5 voor onderzeebootbestrijding. De NF.5 was voorzien van nachtvlieguitrusting zoals vlamdempers op de uitlaten; de AS.5 was voorzien van speciale apparatuur voor de opsporing en bestrijding van onderzeeboten.

De Mk.6 is alleen gebouwd als AS.6 voor onderzeebootbestrijding. De bewapening was weggelaten en verder waren voorzieningen aangebracht voor dieptebommen en sono-boeien. Verder was het hoofdlandingsgestel verlengd.

Eind jaren veertig werd de zevende en laatste versie van de Firefly ontwikkeld, de Mk.7. Dit type was bedoeld als een interim-oplossing voordat de Fairey Gannet in dienst zou komen. De AS.7 verschilde behoorlijk ten opzichte van de AS.6. Opvallend was onder meer de grote cockpitkap voor de beide radaroperators en verder was de staart gewijzigd. Het toestel was voorzien van de Griffon Mk.59 van 2455 pk, waarvoor de neussectie was aangepast, deze leek veel op de neus van de Fairey Barracuda. Door de slechte vliegeigenschappen, het slechte zicht vooruit en door levering van TBM-3E/W Avengers werd de order afgeblazen, waardoor er slechts een klein aantal AS.7 werden gebouwd. De resterende airframes werden omgebouwd tot T.7-trainers, die gebruikt werden voor de opleiding en training van waarnemers en radaroperators.

Trainers

In juli 1946 vloog het prototype van de eerste trainerversie van de Firefly. Dit toestel, een verbouwde FR.1 was voorzien van een verhoogde cockpit voor de instructeur. Deze was aangebracht op de plaats van de cockpit van de waarnemer en was voorzien van slechts enkele basisinstrumenten. Het eerste productietoestel, de Firefly T.1 vloog op 1 september 1946. Dit type was niet voorzien van bewapening (de eerste toestellen hadden aanvankelijk wel nog kanonbewapening) en was voorzien van de Griffon XII-motor.

In 1949 ontstond de T.2, ontwikkeld om te voorzien in de behoefte aan een wapentrainer. Wijzigingen ten opzichte van de T.1 waren het handhaven van twee kanonnen, één in elke vleugel en de mogelijkheid tot het meenemen van externe bewapening zoals mijnen, dieptebommen en fakkels. Het eerste toestel vloog op 12 augustus 1949.

Later werd nog een klein aantal T.3’s geproduceerd. Dit waren allemaal omgebouwd FR.1's. De T.3 fungeerde als trainer voor verkenning en onderzeebootbestrijding. Alle bewapening werd daarbij verwijderd.

Doelslepers

Na de oorlog ontstond behoefte aan doelslepers. Zweden had bijvoorbeeld al enkele afgedankte Mk.1’s omgebouwd tot TT.1 doelsleper (TT = Target Tug). Fairey leverde later ombouwsets voor de Mk.4 en Mk.5 zodat die tot TT.4 respectievelijk TT.5 kon worden verbouwd. De set bestond uit onder andere een door de luchtstroom aangedreven ML Type G winch die in een pod onder de romp werd opgehangen. Verder werden de kanonnen verwijderd en werd een controlemechanisme in de cockpit aangebracht.

Doelvliegtuig

In de loop van de jaren vijftig ontstond behoefte aan doelvliegtuigen en werden Fireflies verbouwd tot de U-versie (U=unmanned), een op afstand bestuurd, onbemand toestel. Een aantal Mk.7's werd zo verbouwd tot U.8 en Mk.5's tot U.9. De kanonnen werden daarbij verwijderd en er werd apparatuur aangebracht voor de afstandsbesturing.

 

Technische gegevens Firefly MK.I
Afmetingen:
Lengte: 11,25 m Spanwijdte: 13,56 m
Hoogte: 4,47 m Vleugeloppervlak: 30,5 m2
Gewichten:
Leeggewicht: 4048 kg Max. startgewicht: 6025 kg
Prestaties:
Max. snelheid: 513 km/u Stijgsnelheid: - mmin/
Kruisnelheid: 320 km/u    
Vliegbereik: 1750 km Plafond: - m
Overig:
Motortype: Eén Rolls Royce Griffon XII van 1735 pk
Bemanning: Twee man
Bewapening: 4 x 20 mm Hispano-Suiza HS 404 kanonnen in de vleugels

 

Technische gegevens Firefly Mk.IV
Afmetingen:
Lengte: 11,54 m Spanwijdte: 12,54 m
Hoogte: 4,36 m Vleugeloppervlak: 30,25 m2
Gewichten:
Leeggewicht: 4388 kg Max. startgewicht: 7301 kg
Prestaties:
Max. snelheid: 621 km/u Stijgsnelheid:  
Kruisnelheid: 354 km/u    
Vliegbereik: 2090 km Plafond:  
Overig:
Motortype: Eén Rolls Royce Griffon 74 van 2250 pk
Bemanning: Twee
Bewapening: 4 x 20 mm Hispano-Suiza HS 404 kanonnen, 2 x 450 kg bommen onder de vleugels en 8 paar van 27 kg raketten.

 


Fairey Firefly Mk.I, Fairey Firefly FR Mk.IV and NF Mk.V en Fairey Firefly T.Mk.1/T.Mk.2, in dienst bij de marineluchtvaartdienst.

Fairey Firefly Mk. I

In het najaar van 1945 werden twee bestellingen van ieder 15 toestellen geplaatst bij de Fairey-fabrieken. De eerste twintig toestellen waren van het type F.Mk.1 met registratie F-1 tot en met F-20; de overige 10 toestellen waren van het type FR.Mk.1 en kregen de registraties F-21 tot en met F-30.
De eerste zes toestellen werden op 18 januari 1946 aan de MLD overgedragen. Deze werden bij het 860 squadron ingedeeld. Op 20 maart 1946 werd de eerste 'Karel Doorman' in dienst genomen. 860 squadron werd kort daarna hierop ingedeeld. Het slechts 150 meter lange vliegdek leverde nogal eens problemen op bij het starten en landen, waardoor veel ongelukken voorkwamen. Op 26 augustus 1946 vertrok de 'Doorman' naar Nederlands-Indië vanwege de problemen daar. Aan boord was 860 squadron met de F-17 tot en met F-30. De Fireflies verleenden in Indië onder andere grondsteun tijdens de politionele acties. Hierbij gingen onder meer de F-22, F-24 en F-27 verloren.

In de loop van 1948 werd een registratiewijziging doorgevoerd, waarbij de F werd vervangen door de K (op 25-08-1947 in Nederland en op 26-01-1949 in Nederlands Oost-Indië). De registratieletters “F” en “K” werden niet meer gebruikt, in plaats daarvan werd op het vliegtuig respectievelijk “6” en “11” als 6e en 11e letter in het alfabet gebruikt. Deze wijziging was een jaar eerder al op de in Nederland gestationeerd Fireflies aangebracht. De K-registratie werd op 11-01-1950 gewijzigd in P.
In maart 1950 werd het 860 squadron tijdelijk buiten dienst gesteld; de resterende tien Fireflies werden naar Nederland verscheept, waar ze in groot onderhoud gingen.
In september 1946 werd het 861 squadron opgericht en eveneens voorzien van Fireflies. Na een verblijf in de UK werd het squadron in februari overgeplaatst naar Valkenburg, waar het in april 1947 al weer buiten dienst werd gesteld. De Fireflies werden daarna ingedeeld bij GVO (Groep Vlieg Opleiding) en bij OGV (Opleiding Gevechts Vlieger)

Firefly MK I

Fairey Firefly Mk.I van Sqdn. 860. nog in Brits verfschema.
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Fairey Firefly Mk.I .
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Een Fairey Firefly Mk.I in de vliegtuiglift a/b van het vliegdekschip Hr.Ms. Karel Doorman (ex-HMS Nairana, 1946-1948).
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Belangstellenden rond een Fairey Firefly Mk.I te Perak, NOI, 1946
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Fairey Firefly Mk.I a/b vliegkampschip Hr.Ms. Karel Doorman (1946-1948).
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Fairey Firefly Mk.I in Britse beschildering a/b K.Doorman I.
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Fairey Firefly Mk.I. Propeller beschermd door hoezen.
Let op de ophangpunten voor de raketten en de bevestiging midden onder de romp voor de ASV
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Fairey Firefly Mk.I reg.nr. 11-6
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Fairey Firefly Mk.I K-20 op Marinevliegkamp Morokrembangan.
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Fairey Firefly Mk.Is 19, 20 en 28 in formatie boven toenmalig NOI
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Fairey Firefly Mk.I K-19 vliegend boven Oost-Java.
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Fairey Firefly Mk.I; Raketten afvurend,boven NOI.
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Fairey Firefly Mk.I F-5; In dienst van 18-01-1946 tot 21-12-1948.
Gezien de beschildering is de foto waarschijnlijk genomen in 1948
Werd omgebouwd tot lesvliegtuig type Fairy Firefly T.Mk.II en gebruikt tussen09-02-1948 tot 22-09-59. Gesloopt in Nederland.
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Personeel van Vsq 5 op MVKV bij Fairey Firefly P.25, eind jaren 1950
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Fairey Firefly Mk.I op Hato.
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]

 

Fairey Firefly T.Mk.1 en T.Mk.2 trainer.

In juni 1948 werd op de tweede 'Karel Doorman' begonnen met deklandingsoefeningen met drie tot T.1 omgebouwde Mk.1's.
Na een demonstratie met een tot T.1 verbouwde Mk.1 door Fairey eind 1946, werd besloten om drie MK.1's tot T.1 te modificeren. De F-1 werd door Fairey verbouwd, terwijl Aviolanda de F-8 en F-12 ombouwde met behulp van door Fairey geleverde onderdelen. De T.1's kregen als registratie L-11 (ex F-1); L-12 (ex-F-12) en L-13 (ex F-8). Later werden nog vier T.2's gebouwd; Aviolanda verbouwde daartoe de F-4, (werd U-14) en F-5 (werd U-15), beiden werden in 1949 afgeleverd. In 1951 werden nog de F-23 en de F-29 verbouwd en in juli 1952 afgeleverd en als U-16 respectievelijk U-17 in dienst genomen. De nog resterende twee T.1's, de L-11 en de L-12, waren inmiddels opnieuw geregistreerd als U-11 respectievelijk U-12; de L-13 was op 8 november 1948 verongelukt. (de “L” registratie werd “12” op het vliegtuig; de “U” werd “21” op het vliegtuig).

Begin 1952 vertrok het inmiddels opgericht VSQ 1 aan boord van de Karel Doorman naar de Nederlandse Antillen met de, van 860 squadron afkomstige, gereviseerde Mk.1's P-6; P-17; P-25; P-26 P-30 en de trainers U-11; U-12 en U-14 als uitrusting. Als reserve gingen daarnaast ook de P-7; P-11 en P-28 en U-15 mee. In 1950 was wederom een registratiewijziging doorgevoerd: de “K” (op het vliegtuig “11”) werd vervangen door de “P” (“16” op het vliegtuig). De taak van VSQ 1 was behalve luchtverdediging ook training en oefening met mariniers en met schepen. In de loop van 1954 werden de Mk.1's van VSQ 1 vervangen door Mk.4's (deze werden in 1957 op hun beurt vervangen door Avengers)

De P-6 en de P-30 waren ten gevolgen van een botsing op 14 oktober 1952 inmiddels afgeschreven.
De U-16 en U-17 bleven op Valkenburg voor de voortgezette carrier-opleiding. Ze werden ingedeeld bij VSQ 5, waar ze ook werden gebruikt als doelsleper voor schietoefeningen.
Gedurende de tweede helft van de jaren vijftig verdwenen steeds meer buiten dienst gestelde Fireflies naar de sloper.
In de loop van 1959 werden de U-12 en de U-17 nog opnieuw geregistreerd als 003 respectievelijk als 004, maar in maart 1960 verdwenen ook deze toestellen naar de sloper.

 

Lesvliegtuig, Trainer voortgezette vliegopleiding, Fairey Firefly T.1
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Formatie Firefly Mk.IV en rechts een Mk.T.1.
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Fairey Firefly T.Mk.I.
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Fairey Firefly T.Mk.I, L-11
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
De Fairey Firefly T.Mk.I nr 21-16 van VSQ-5 na een crash op 25 november 1953,
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Fairey Firefly T.Mk.I; 2-persoonsconversietrainer 12.11, in dienst 09-02-1948, gesloopt in Nederland op 22-09-1959.
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Crash van de Fairey Firefly T.Mk.I, 12-11 in de sloot op 22 september 1959
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Fairey Firefly T.Mk.I L-11 op "HATO" Curaçao, Nederlands Antillen.
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]

 

Fairey Firefly FR Mk.IV en NF Mk.V

In de loop van 1947 ontving de MLD 40 Fireflies FR.4's. de K-31 tot en met K-70 (11-31 t/m 11-70).
Deze toestellen werden onder meer ingedeeld bij het de inmiddels opgerichte VSQ 1, VSQ 2 en bij VSQ 4. Begin 1949 ontving de MLD nog eens 14 Fireflies NF.5, met registratie K-71 t/m K-84 (11-71 t/m 11-84); in november 1952 kwamen daar nog eens vier van de Canadese Marine overgenomen FR.4's bij, die de registratie P-86 t/m P-89 (16-86 t/m 16-89) ontvingen.
VSQ 2 en 4 namen regelmatig deel aan NAVO-oefeningen, waarbij vaak werd geopereerd vanaf de Karel Doorman of vanaf Engelse carriers. In de loop van 1954 werden bij VSQ 2 en VSQ 4 de Fireflies vervangen door Avengers.
In 1955 werd VSQ 7 opgericht om dienst te doen in Nederlands Nieuw-Guinea en gestationeerd op Biak, met als voornaamste taak optreden tegen Indonesische infiltrerende vliegtuigen.

Vanaf 1959 vond herregistratie plaats naar het nu nog geldende registratiesysteem van de MLD. De resterende Fireflies (16-33/47/48/49/57/59/72/73/74/75/79/82/83) werden voorzien van de registraties 005 t/m 017 met op het staartvlak de letter “B” van Biak. Met de komst van het 322 squadron met Hunters, werd VSQ 7 in december 1961 buiten dienst gesteld en werden de Fireflies 005/B t/m 017/B afgestoten.

 

D1992066

Fairey Firefly NF.V van de Royal Naval Historical Flight, gefotografeerd tijdens Airshow MLD 75 jaar, juni 1992 op vliegkamp Valkenburg.

 

D1992071

Fairey Firefly NF.V van de Royal Naval Historical Flight, gefotografeerd tijdens Airshow MLD 75 jaar, juni 1992 op vliegkamp Valkenburg.

 

Fairey Firefly MK.IV (1946-1961), nr. K-30 (F-30, P-30)
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Fairey Firefly Mk. IV  aan boord van vliegkampschip Hr.Ms. Karel Doorman (1948-1968)
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Fairey Firefly Mk IV, P 46 , K 46 (1947-1959) 
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Fairey Firefly FR.Mk.IV
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
De Fairey Firefly FR.Mk.IV K-56
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Fairey Firefly FR.Mk.IV K-46 in dienst op 22-08-1947, gesloopt op MVK Biak op 06-02-1959
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Fairey Firefly FR.Mk.IV K-59 in dienst op 02-10-1947, als monument op MVK Biak geplaatst op 26-10-1961
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Fairey Firefly Mk IV, P-65 te Hato
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Fairey Firefly Mk IV, P 46 , K 46 (1947-1959) Eelde, voorjaar 1948. Gesloopt MVKB
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Fairey Firefly MK.IV (1946-1961) nr. K-34 (P-34) tijdens Pinkster-vliegfeesten op vliegveld Eelde, Groningen
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]

 

Fairey Firefly Mk IV, P 44, (1947-1959) Gesloopt MVKB
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Fairey Firefly Mk IV, P 48 , K 48 (1947-1959) Gesloopt MVKB
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
De Fairey Firefly FR.Mk.IV 'P-57' (1947-1961) op Marinevliegkamp Valkenburg in 1954
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Fairey Firefly Mk IV, P 46 (1947-1959) Gesloopt MVKB
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Fairey Firefly Mk IV (1946-1961), MVK Biak, 1961-12-06
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Fairey Firefly MK.IV (1946-1961) nr. P-36 (K-36), waarschijnlijk te Nederlands Nieuw-Guinea
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Fairey Firefly Mk IV, P 44, (1947-1959) Gesloopt MVKB
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Fairey Firefly Mk IV, P-65 (1947-1953), boven Curaçao
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Fairey Firefly Mk IV P-60 (1947-1953), Fairy Engeland, a/b HMS Illustrious
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Fairey Firefly Mk IV, K 45
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
De Firefly NF Mk.V nr 014 gecrashed op het MVK Biak
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
De Firefly NF Mk.V nr 014 gecrashed op het MVK Biak
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Fairey Firefly NF.Mk.V K-72 in dienst op 26-04-1949 en op 11-05-1961 verongelukt op MVK Biak.
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Fairey Firefly NF.Mk.V K-82.
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Fairey Firefly Mk.IV (1946-1961) nr. 010 (K-59, P-59) te Biak, vliegveld Mokmer, Nederlands Nieuw-Guinea
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Fairey Firefly Mk IV, P 58 (1947-1954) Onderhoud tijdens smaldeel-reis van Sqn. 4 a/b Hr.Ms. Karel Doorman. Gesloopt MVKB
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Fairey Firefly MK.IV (1946-1961), nr. P-31 (K-31) in twee-kleuren camouflageschema, uitgerust met "Delmar"sleepschijf.
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Fairey Firefly MK.IV (1946-1961) nr. P-37 (K-37), uitgerust met "Delmar" sleepschijf-installatie voor schietoefeningen.
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Fairey Firefly Mk IV, P 49, P 50 (1947-1961) Met machelier MVK Valkenburg, gesloopt MVKB
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]

 

Fairey Firefly FR.Mk.IV (1947-1961) met haaienbeschildering op Biak (Nederlands Nieuw-Guinea) met links de SBN vlieger Den Hollander
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Fairey Firefly Mk V, F 015 ,(1949-1961) met haaienbeschildering. Uitdienststelling van Sqn. 7, MVK Biak, december 1961
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Fairey Firefly FR.Mk.IV (1947-1961) met haaienbeschildering op Biak (Nederlands Nieuw-Guinea)
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Fairey Firefly FR.Mk.IV (1947-1961) met haaienbeschildering op Biak (Nederlands Nieuw-Guinea)
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Fairey Firefly FR.Mk.IV (1947-1961) met haaienbeschildering op Biak (Nederlands Nieuw-Guinea)
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Fairey Firefly MK.IV (1947-1961) op MVK Biak, Nederlands Nieuw-Guinea
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Fairey Firefly FR.Mk.IV (1947-1961) met haaienbeschildering op Biak (Nederlands Nieuw-Guinea)
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Fairey Firefly Mk V, reg.nr. F 015, (1949-1961). Laatste vlucht van Sqn. 7. Cdt. Sqn.7, G.A.M. van Wermeskerken, is zojuist op MVK Biak geland met de 015. De sgt.vltm. was D.Venema
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]

 

Fairey Firefly Mk.IV. Toestel doet dienst als "Decoy" (lokaas, valstrik) op MVK Biak
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
F
De Fairey Firefly Mk.IV F-4 (1946-1948) op het MVK Valkenburg
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
De Fairey Firefly FR.Mk.IV K-33 (hier nog met de registratie 005, 1947-1961)
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Fairey Firefly Mk.IV (1946-1961) nr. 005 (K-33, P-33) wordt in positie gebracht voor het "uitlijnen" van de kanonnen te Biak, Nederlands Nieuw-Guinea
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]

 


Fairey Firefly

 

 


Registratie-overzicht van de Fairey Firefly Mk. I, Fairey Firefly FR Mk.IV, Fairey Firefly NF Mk.V en van de Fairey Firefly T.Mk.1/2

Fairey Firefly Mk. I.

Registratie
Registratie
2e Registratie
2e Registratie
3e Registratie
3e Registratie
RAF Registratie
RAF Registratie
Constr. nr.
Constr. nr.
Datum in dienst
Datum in dienst
Datum uit dienst
Datum uit dienst
Opmerkingen
Opmerkingen
F-1 K-1   PP458 F.6169 18-01-1946 18-06-1947 Ombouw L-11 medio 1947.
F-2 K-2   PP472 F.6183 18-01-1946 20-08-1946 In zee gestort en afgeschreven.
F-3 K-3 P-3 PP473 F.6184 18-01-1946 21-06-1952 Gesloopt Marinevliegkamp Valkenburg.
F-4 K-4   PP489 F.6200 18-01-1946 21-12-1948 Ombouw L-14 medio 1948
F-5 K-5   PP487 F.6198 18-01-1946 21-12-1948 Ombouw L-15 medio 1948
F-6 K-6 P-6 PP484 F.6195 18-01-1946 14-10-1952 Botsing P-30 en afgeschreven.
F-7 K-7 P-7 PP486 F.6197 13-02-1946 02-11-1953 Afgevoerd Nederlandse Antillen.
F-8 K-8   PP492 F.6203 13-02-1946 27-08-1947 Ombouw L- 13 medio 1947
F-9 K-9   PP493 F.6204 13-02-1946 01-12-1946 Vermist Noordzee
F-10 F-10   PP474 F.6185 13-02-1946 05-04-1946 Verongelukt Fearn en afgeschreven.
F-11 K-11 P-11 PP527 F.6213 13-02-1946 21-05-1953 Ongeval Nederlandse Antillen.
F-12 K-12   PP497 F.6146 13-02-1946 10-09-1947 Omhouw L-12 medio 1947
F-13     PP528 F.6214 22-02-1946 12-10-1946 Ongeval Nederlands Oost-Indë en afgeschreven.
F-14 K-14   PP494 F.6205 22-02-1946 20-01-1950 Ongeval Marinevliegkamp Valkenburg en afgeschreven.
F-15 F-15   PP526 F.6212 22-02-1946 07-10-1946 Ongeval Apeldoorn
F-16 K-16 P-16 PP583 F.6257 17-05-1946 08-06-1954 Gesloopt Nederlandse Antillen.
F-17 K-17 P-17 PP590 F.6264 17-05-1946 28-04-1954 Gesloopt Nederlandse Antillen.
F-18 K-18   PP59I F.6265 17-05-1946 17-03-1947 Ongeval Nederlands Oost-Indë.
F-19 K-19 P-19 PP592 F.6266 17-05-1946 08-06-1954 Gesloopt Nederlandse Antillen.
F-20 K-20 P-20 PP593 F.6267 22-05-1946 08-06-1954 Gesloopt Nederlandse Antillen.
F-21 K-21 P-21 PP601 F.6275 18-06-1946 08-06-1954 Gesloopt Nederlandse Antillen.
F-22 K-22   PP602 F.6276 18-6-1946 21-07-1947 Neergeschoten Nederlands Oost-Indë
F-23 K-23   PP603 F.6277 18-06-1946 15-05-1951 Medio 1951 ombouw tot T.Mk.2, U-16.
F-24 F-24   PP606 F.6280 18-06-1946 14-05-1947 Vermist Nederlands Oost-Indië.
F-26 K-25 P-25 PP607 F.6281 20-06-1946 28-04-1954 Gesloopt Nederlandse Antillen.
F-26 K-26 P-26 PP614 F.d232 20-06-1946 28-04-1954 Gesloopt Nederlandse Antillen.
F-27 K-27   PP615 F.6289 20-06-1946 04-08-1947 Neergeschoten Nederlands Oost-Indë.
F-28 K-28 P-28 PP616 F.6290 20-06-1946 08-06-1954 Gesloopt Nederlandse Antillen.
F-29 K-29   PP619 F.6293 20-06-1946 15-05-1951 Medio 1951 ombouw tot T.Mk.2, U-17.
F-30 K-30 P-30 PP623 F.6297 20-06-1946 14-10-1952 Botsing P-6 (Nederlandse Antillen) en afgeschreven.

 

Fairey Firefly FR Mk. IV

Registratie
Registratie
2e Registratie
2e Registratie
3e Registratie
3e Registratie
Constr. nr.
Constr. nr.
Datum in dienst
Datum in dienst
Datum uit dienst
Datum uit dienst
Opmerkingen
Opmerkingen
K-31 P-31   F.8227 18-04-1947 01-12-1957 Gesloopt Nederlandse Antillen.
K-32 P-32   F.8228 18-04-1947 05-09-1953 Gesloopt Nederlandse Antillen.
K-33 P-33 005 F.8229 18-04-1947 15-12-1961 Ongeval, gesloopt.
K-34 P-34   F.8230 18-04-1947 23-05-1957 Gesloopt Marinevliegkamp Biak.
K-35 P-35   F.8231 23-04-1947 15-11-1949 Ongeval Nederlandse Antillen en afgeschreven.
K-36 P-36   F.8232 24-04-1947 01-07-1957 In zee, Karel Doorman en afgechreven.
K-37 P-37   F.8233 18-04-1947 01-03-1957 Gesloopt Nederlandse Antillen.
K-38 P-38   F.8234 18-04-1947 09-12-1956 Gesloopt Nederlandse Antillen.
K-39 P-39   F.8235 18-04-1947 10-03-1953 Ongeval Nederlandse Antillenen afgeschreven.
K-40 P-40   F.8236 18-04-1947 01-03-1959 Ongeval Nederland en afgeschreven.
K-41 P-41   F.8237 24-04-1947 22-06-1954 Gesloopt Marinevliegkamp Biak.
K-42 P-42   F.8238 18-04-1947 16-09-1958 In zee (Noordwijk) en afgeschreven.
K-43 P-43   F.8239 23-04-1947 08-04-1953 Gesloopt Marinevliegkamp Biak.
K-44 P-44   F.8240 24-04-1947 01-03-1959 Ongeval Marinevliegkamp Valkenburg en afgeschreven.
K-45 P-45   F.8241 18-04-1947 10-07-1951 Gesloopt Marinevliegkamp Biak.
K-46 P-46   F.8242 22-8-1947 06-2-1959 In zee en afgeschreven.
K-47 P-47 006 F.8243 22-08-1947 06-12-1960 Ongeval Marinevliegkamp Biak.
K-48 P-48 007 F.8244 22-08-1947 20-11-1961 Gesloopt Marinevliegkamp Biak.
K-49 P-49 008 F.8245 22-08-1947 17-07-1961 Gesloopt Marinevliegkamp Biak.
K-50 P-50   F.8246 22-08-1947 09-02-1950 Ongeval Karwel Doorman en afgeschreven.
K-51 P-51   F.8247 22-08-1947 10-11-1954 Ongeval Nederlandse Antillen.
K-52 P-52   F.8248 22-08-1947 28-04-1958 Gesloopt Marinevliegkamp Biak.
K-53 P-53   F.8249 22-08-1947 01-03-1958 Gesloopt Nederlandse Antillen.
K-54 P-54   F.8250 22-08-1947 07-06-1955 Ongeval Nederlandse Antillen.
K-55 P-55   F.8251 22-08-1947 24-02-1959 Gesloopt Marinevliegkamp Biak.
K-56 K-56   F.8252 22-08-1947 24-08-1948 Ongeval bij Marinevliegkamp Valkenburg en afgeschreven.
K-57 P-57 009 F.8253 02-10-1947 15-12-1961 Gesloopt Marinevliegkamp Biak.
K-58 P-58   F.8254 22-08-1947 14-01-1954 Ongeval Karel Doorman en afgeschreven.
K-59 P-59 010 F.8255 02-10-1947 26-10-1961 Monument Marinevliegkamp Biak.
K-60 P-60   F.8256 02-10-1947 25-05-1959 Gesloopt Marinevliegkamp Biak.
K-61 P-61   F.8257 26-08-1947 08-09-1953 Gesloopt Nederland.
K-62 P-62   F.8258 26-08-1947 30-03-1957 Gesloopt Marinevliegkamp Biak.
K-63 P-63   F.8259 26-08-1947 09-06-1949 Ongeval Marinevliegkamp Valkenburg en afgeschreven.
K-64 P-64   F.8260 02-10-1947 01-06-1957 Gesloopt Nederlandse Antillen.
K-65 P-65   F.8261 02-10-1947 01-07-1957 Gesloopt Nederlandse Antillen.
K-66 P-66   F.8262 03-10-1947 02-10-1959 Gesloopt Marinevliegkamp Biak.
K-67 P-67   F.8263 03-10-1947 21-09-1952 Ongeval en afgeschreven.
K-68 P-68   F.8264 03-10-1947 16-01-1959 In zee Nederlands Nieuw-Guinea en afgeschreven.
K-69 P-69   F.8265 03-10-1947 05-07-1949 Ongeval en afgeschreven.
K-70 P-70   F.8266 03-10-1947 22-04-1953 In zee (Noordwijk) en afgeschreven.

 

Fairey Firefly NF Mk.V

Registratie
Registratie
2e Registratie
2e Registratie
3e Registratie
3e Registratie
Constr. nr.
Constr. nr.
Datum in dienst
Datum in dienst
Datum uit dienst
Datum uit dienst
Opmerkingen
Opmerkingen
K-71 P-71   F.8389 11-03-1949 16-02-1954 In zee, Karel Doorman.
K-72 P-72 011 F.8390 26-04-1949 11-05-1961 Ongeval Marinevliegkamp Biak
K-73 P-73 012 F.8391 14-03-1949 11-09-1961 Gesloopt Marinevliegkamp Biak
K-74 P-74 013 F.8392 11-03-1949 21-09-1961 Gesloopt Marinevliegkamp Biak
K-75 P-75 014 F.8393 11-03-1949 15-12-1961 Gesloopt Marinevliegkamp Biak
K-76 K-76   F.8394 14-03-1949 30-08-1950 In zee (Kijkduin)
K-77 P-77   F.8396 14-03-1949 13-01-1954 Noodlanding.
K-78 K-78   F.8395 11-03-1949 26-09-1950 In brand Marinevliegkamp Valkenburg
K-79 P-79 015 F.8397 14-03-1949 15-12-1961 Gesloopt Marinevliegkamp Biak
K-80 K-80   F.8398 26-04-1949 01-06-1950 Botsing K-84
K-81 K-81   F.8399 26-04-1949 12-05-1950 Ongeval (Haarlem)
K-82 P-82 016 F.8400 26-04-1949 26-10-1961 Gesloopt Marinevliegkamp Biak
K-83 P-83 017 F.8401 26-04-1949 28-03-1961 Gesloopt Marinevliegkamp Biak
K-84 K-84   F.8402 26-04-1949 16-01-1950 Botsing K-80
P-86     F.8037 07-11-1952 01-06-1957 EX-RCAF VH139; Gesloopt Nederlandse Antillen (FR.Mk. IV)
P-87     F.8040 07-11-1952 21-09-1957 EX-RCAF VH141 Gesloopt Nederlandse Antillen (PR.Mk. IV)
P-88     F.8430 07-11-1952 02-06-1956 Ex-RCAF VX414; Gesloopt Ned. (PR.Mk. IV/V)
P-89     F.8431 07-11-1952 02-06-1956 Ex-RCAF VX415; Gesloopt Ned. (PR.Mk. IV/V)

 

Fairey Firefly T.Mk.1 en T.Mk.2

Registratie
Registratie
2e Registratie
2e Registratie
3e Registratie
3e Registratie
Datum in dienst
Datum in dienst
Datum uit dienst
Datum uit dienst
Opmerkingen
Opmerkingen
L-15 U-15   01-10-1949 13-09-1957 Fairey Firefly T.2; Ex F-5;
Verbouwd bij Aviolanda tot T.Mk2, een weapon-trainer.
Gesloopt te Nederland.
U-16 005   06-07-1952 21-12-1956 Fairey Firefly T.2 Ex F-23;
Verbouwd bij Aviolanda tot T.Mk2, een weapon-trainer.
In zee gestort en afgeschreven.
U-17 004   17-07-1952 12-03-1960 Fairey Firefly T.2 Ex F-29;
Verbouwd bij Aviolanda tot T.Mk2, een weapon-trainer.
Gesloopt te Nederland.
L-11 U-11   09-02-1948 22-09-1959 Fairey Firefly T.1 Ex- F-1;
Verbouwd in Engeland bij Fairey tot T.Mk1.
Gesloopt te Nederland.
L-12 U-12 003 01-09-1948 12-03-1960 Ex F-12;
Verbouwd in Engeland bij Fairey tot T.Mk1.
Gesloopt te Nederland
L-13 U-13   01-09-1948 08-11-1948 Ex F-12;
Verbouwd bij Aviolanda tot T.Mk1.
Afgeschreven na ongeval (Voorhout)
L-14 U-14   21-06-1949 17-01-1957 Ex- F-4;
Verbouwd bij Aviolanda tot T.Mk1.
In zee gestort en afgeschreven.

 


Schaal 1/72

Bouwpakketten

 • Airfix
  • Kit 02018: Dit model van een Firefly Mk.V dateert uit het midden van de jaren zestig en is in verschillende uitvoeringen opnieuw uitgebracht.
   Dit model vereist enige ingrijpende aanpassingen van met name de afmetingen van de romp.
 • ARK Models
  • kit 72014: Fairey Firefly MK1. (ex FROG)
 • Frog
  • Kit F257: Een Firefly Mk 1 model daterend uit begin jaren zeventig. De hoofdlijnen en afmetingen van dit model zijn prima.
   Later is dit model uitgebracht door Novo en de laatste jaren ook verschenen onder andere merknamen zoals Chematic, Plastyk, Smer en Modelcraft.
 • LF Models
  • Kit 7214: Fairey Firefly NF Mk2
  • Kit 7216: Fairey Firefly T1/2
 • Magna Models (all models in resin)
  • Kit 7202: een AS.7/T.7
  • kit 7231: een U.8.
  • kit 7472; een T.1/T2 conversie.
 • Pavla
  • kit 72039: Deze kit bevat onderdelen voor een Firefly F.Mk.I (vroeg/laat) of een FR.Mk.I - NF.I night fighter - T.Mk.I trainer - TT.I target tug versie.
 • Plastyk
  • kit S116: Fairey Firefly MK1. (ex FROG)
 • Special Hobby:
  • Kit 7230: Fairey Firefly Mk.I
  • kit 7231: Fairey Firefly Mk.IV/V.(met decals voor een MLD-uitvoering)
  • kit 7266: een Fairey Firefly TT Mk.4 (een Mk. IV kit met resin onderdelen voor een target-tow installatie).
  • kit 7250: een Fairey Firefly Trainer
IMG 8712

Een model van de Fairey Firefly Mk. I.
De kit is van Frog, met de kit decals.
Ik begon met bouwen ergens eind jaren tachtig, maar heb hem toen verscheidene jaren opzij gelegd om hem in 2007 af te maken.

IMG 8713

 

IMG 8698

Een model van de Fairey Firefly T.Mk. I.
Gebruikt is de romp van Maintrack en verder een kit van Novo.
De romp, gebaseerd op die van Frog, was massief resin, waar ik wat gaten in heb gefreesd voor luchtinlaat en cockpit.

IMG 8699

 

Fairey Mk I Firefly AKleijn
Een model van een Fairey Firefly I, gebouwd door Adri Kleijn.

 

Fairey FR Mk IV Firefly Haaiebek AKleijn
Een model van een Fairey Firefly IV, gebouwd door Adri Kleijn.

 

Fairey FR Mk IV Firefly AKleijn
Een ander model van een Fairey Firefly IV, gebouwd door Adri Kleijn.

 

Fairey T Mk 2 Firefly AKleijn
Een model van een Fairey Firefly T.Mk.2, gebouwd door Adri Kleijn.

 

Fairey T Mk 2 Firefly 004 AKleijn
Een ander model van een Fairey Firefly T.Mk.2, gebouwd door Adri Kleijn.

 

Modelling add-on

 • Airwaves
  • Set 72182: een detaillerings-set met vouwmechanisme.
  • set 72164: detailleringset voor de Airfix Firefly.
 • Falcon
  • set 1972: canopies voor verschillende vliegtuigtypen zoals Firefly.
 • Master, reality in Miniature
  • set AM-72-077: Fairey Firefly Hispano 20mm Cannon with Long fairings
  • set AM-72-078: Fairey Firefly Hispano 20mm Cannon with short fairings
  • set AM-72-076: Fairey Firefly Hispano 20mm Cannon with uncovered Barrels
 • Ontrack, Final-Touch and LF Models
  • Conversion kit: Resin rompen van de T.1/T.2 die voor ombouw van een Mk.1 van Frog/Novo/etc. [Wanneer men een T.1 of T.2 wil maken, kan men ook een Mk.1 combineren met een tweede kit van de MK.1 en de romp verbouwen. De beide cockpitkappen zijn praktisch gelijk.]
 • Tasman
  • set 262: Fairey Firefly (Phoenix/Special Hobby)

Decals

 • DutchDecal
  • Set 72004: MLD-set met decals voor verschillende toestellen zoals Firefly IV 005/B met rode spinner
  • Set 72018: Firefly MkI 11-28, driekleurige camouflage; Firefly T.Mk I 004; Firefly IV.

Schaal 1/48

Bouwpakketten

 • AZ Models
  • Kit 4864: Fairey Firefly TT1
 • Flightpath
  • Kit 48020: een FR.1/NF.1 kit, met resin en metalen onderdelen.
  • kit 48050: een Mk.4/5 kit bestaande uit resin en metalen onderdelen en decals. De kit bevat verder onderdelen voor een TT.5.
 • Special Hobby
  • Kit 4841: Fairey Firefly MKIV, MKV (Royal Navy, Royal Canadian Navy, MLD)
  • kit SH48166: Fairey Firefly U MK8 "Drone Version"
  • kit SH48130: Fairey Firefly AS MK7 "Anti Submarine"
  • kit SH48145: Fairey Firefly MK1 "Initial British Missions over Korea"
  • kit SH48136: Fairey Firefly MKIV, MKV (Korean War - FAA, RAN)
  • kit SH48151: Fairey Firefly MK1 "Foreign Post war Service"
  • kit SH48131: Fairey Firefly F/FR MK1 "Pacific Fleet"
  • kit SH48127: Fairey Firefly MK1 "Home fleet"

Modelling add-on

 • Airwaves
  • Set SC48111: Fairey Firefly MK1 (early version).
  • set AC48106: Fairey Firefly Wingfold (AZ models).
 • AZ Models
  • Set A4820: Fairey Firefly F1, FR1, NF1 Propeller set and exhaust pipes (Special Hobby)
 • Cooper Details
  • Set 4829: Fairey Firefly Long and short cannon barrels
  • set 4838: Fairey Firefly MK1 Canopy (Grand Phoenix)
  • set 4828: Fairey Firefly MK1 prop and Spinner (Grand phoenix
  • set 4826: Fairey Firefly MK1 Main Wheels (Grand Phoenix) also fits Barracuda and Typhoon
  • set 4827: Fairey Firefly MK1 Late Style Main Wheels (Grand Phoenix)
 • Falcon
  • set 1972: canopies voor verschillende vliegtuigtypen zoals Firefly.
 • Master, reality in Miniature
  • Set 48-097: Fairey Firefly Hispano 20mm Cannon with Short fairings
  • set 48-096: Fairey Firefly Hispano 20mm Cannon with Long fairings
  • set 48-095: Fairey Firefly Hispano 20mm Cannon with uncovered Barrels
 • Scale Aircraft Conversions
  • Set 48248: Fairey Firefly Landing Gear (Special Hobby)

Decals

 • --
  • Set --: --

 


Schema Kleurnaam FS-nummer BS-nummer Humbrol XtraColor Vallejo ModelColor Vallejo ModelAir Hataka
FAA schema #1 Bovenzijde Dark Slate Grey   BS:634 102 X025 70.892? 71.092 ~202
Extra Dark Sea Grey ~6099 BS:640 123 / 106   70.867 71.055 ~140
Onderzijde Sky - BS:210 90 X004 / X130 - 71.302 ~026
 
FAA schema #2 Bovenzijde Extra Dark Sea Grey ~6099 BS:640 123 / 106 X-5 / X-376 70.866 71.110 ~140
Onderzijde Sky - BS:210 90 X004 / X130 - 71.302 ~026
Fairey Firefly T.Mk.1/T.Mk.2 
FAA schema Geheel trainergeel   BS:356 154   70.953 71.078 -

Voor een uitgebreide conversietabel met zeer veel kleur- en verfsystemen, zie www.paint4models.com

Fairey Firefly Mk.I

Fairey Firefly MkI 860sq-FAA-SMALL
Kleurenschema Firefly Mk.1 860 Squadron FAA.
Fairey Firefly MkI MLD-1-SMALL
Eerste kleurenschema Firefly Mk.1 Marine Luchtvaartdienst.
Fairey Firefly MkI MLD-2-SMALL
Tweede kleurenschema Firefly Mk.1 Marine Luchtvaartdienst.
Fairey Firefly MkI MLD-3-SMALL
Derde kleurenschema Firefly Mk.1 Marine Luchtvaartdienst.

 

Fairey Firefly Mk.4/5

Fairey Firefly MkIV-V-1-SMALL
Eerste kleurenschema Firefly Mk.IV/V Marine Luchtvaartdienst.
Fairey Firefly MkIV-V-2-SMALL
Tweede kleurenschema Firefly Mk.IV/V Marine Luchtvaartdienst.
Fairey Firefly MkIV-V-3-SMALL
Derde kleurenschema Firefly Mk.IV/V Marine Luchtvaartdienst.

 

Fairey Firefly T.Mk.1/2

Fairey Firefly_T1-T2-SMALL
Eerste kleurenschema Firefly Mk.T1/T2 Marine Luchtvaartdienst.
Fairey Firefly T1-T2-2-SMALL
Tweede kleurenschema Firefly T.1/2 Marine Luchtvaartdienst
Fairey Firefly T1-T2-3-SMALL
Derde kleurenschema Firefly T.1/T.2 Marine Luchtvaartdienst.

 


Literatuur.

PAM News International: Improving the Fairey Firefly Mk.1 Richard Ball      
Warbirds: Firefly, a masterpiece for the matelots: Part 1 & 2        
Air International, Fairey’s final fighter Cpt Eric Brown   1979  
Aircraft in detail: Fairey Firefly Alan.W. Hall      
Scale Aircraft Modelling, The Ian Huntley Column: Fairey Firefly Mk 1 (verschillende artikelen) Ian Huntley      
Inside story: Fairey Firefly F.1 (a closer look al Duxfords Firefly) Jim Howard      
Comversion topic: Fairey Firefly T.1 Peter Lockhard      
PAM News International: Fairey Firefly – from First prototype to Mk.3 Richard Ball      
The winged anchor: Accurate Firefly 5 Graham Young     Uitgave van FAA SIG van IPMS UK
Zestig jaar Marineluchtvaartdienst in Beeld. Hugo Hooftman Pag. 94 - 99 1977 Uitgever: Europese Bibliotheek, Zaltbommel
Dutch Military Aviation 1945-1978 Paul A. Jackson Pag. 66; 81 1978 Uitgever: Midland Countries Publications, Leicester
Nederlandse Marinevliegtuigen Thijs Postma & Nico Geldhof Pag. 47; 53 1978 Uitgever: Omniboek, 's Gravenhage
AviaHobby: De eerste vuurvliegen van de MLD Nico Geldhof   1980 Uitg. Wyt, Rotterdam
AviaHobby: De Fairey Firefly F.R.4 en N.F.5 van de MLD Nico Geldhof   januari 1980 Uitg. Wyt, Rotterdam
Vliegen voor de Vloot 70 jaar Marineluchtvaartdienst Harm J. Hazewinkel Pag. 39 1987 Uitgever: Rebo Produkties, Sassenheim
70 Jaar Marine-LuchtvaartDienst Nico Geldhof Pag. 99 - 100 1987 Uitgeverij Eisma b.v., Leeuwarden
WarPaint Series no. 28: Fairey Firefly F. MK. 1 to U.Mk.9 Geoffrey Bussy     Uitgever: Hall Park Books Ltd., Milton Keynes, Buckinghamshire
Modelbouw in Plastic jaargang 21, nummer 2: De Firefly van de Koninklijke Marine Fred Bachofner Pag. 34 - 45 1992 Uitgever: I.P.M.S. Nederland, Nederland
Camouflage en Kentekens J.Greuter e.a.   1997 Bonneville – Bergen (NH)
85 JAAR Marineluchtvaartdienst in beeld Van Farman tot NH 90 Helikopter Peter Korbee Pag. 92 - 93 2002 Uitgever: Korbee MLD Promotie, Valkenburg

 

Websites.