Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

Historie

De Fokker DC-I was een ontwikkeling uit de Fokker C.IV, met een kleinere spanwijdte, maar verder identiek. Het toestel had een kleinere spanwijdte ter bevordering van de wendbaarheid. De D.C-I klom in 6 minuten naar 3.000 m, terwijl de C-IV hier 16 minuten over deed. Hij werd uitgerust met een Napier Lion vloeistofgekoelde lijnmotor van 450 pk.

Er zijn er slechts tien van gebouwd voor de ML-KNIL.

Wel heeft Spanje even belangstelling getoond om het toestel in licentie te bouwen, maar de voorkeur ging toch uit naar de Fokker C.IV.

 

Technische gegevens
Afmetingen:
Lengte: 9,3 m Spanwijdte: 11,45 m
Hoogte: 3,4 m Vleugeloppervlak: - m2
Gewichten:
Gewicht (Leeg) - kg Max. gewicht; - kg
Prestaties:
Kruissnelheid: - km/u Max. snelheid: - km/u
Stijgsnelheid - m/min    
Plafond - m Vliegbereik: - km
Overig:
Motortype: Eén Napier Lion van 450 pk
Bemanning: -
Bewapening: -