Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

Farman MF-40

Historie

De Farman fabriek ontstond rond 1908. De broers Herny en Maurice Farman namen deel aan allerlei luchtvaart evenement in in augustus 1909 met drie door henry Farman ontworpen vliegtuigen. In 1914 waren er al zo'n zeshonderd man in dienst. De broers konden het echter niet echt goed met elkaar vinden en hadden hun eigen, strikt van elkaar gescheiden ontwerpbureaus.

De vliegtuigen die door Henry Farman voor de eerste wereldoorlog werden ontworpen leken op het eerste gezicht sterk op elkaar. Het waren allemaal anderhalfdekkers met een duwschroef en rotatiemotor, een soort schuitje en twee open verspannen staartbomen. Veelal verschilden de typen onderling slechts in spanwijdte, vleugeloppervlakte, motor, aantal spijlen.

De Farman F.40 was het eerste type dat door beiden gezamenlijk was ontworpen en gebouwd en verscheen in 1915.  Het was een tweedekker met duwschroef aangedreven door een Renault-motor van 130 pk. het schuitje, dat bij de ontwerpen van Henry Harman op de ondervleugel rustte, hing nu als het ware tussen beide vleugels in.

Door de snelle ontwikkelingen bleek het al gauw te kwetsbaar voor operationeel gebruik en werd daarna ingezet als lesvliegtuig en ook wel doorgeschoven naar één van de (kleinere) bondgenoten, zoals België.

 

Technische gegevens Farman F-40
Afmetingen:
Lengte: 9,15 m Spanwijdte: 17,58 m
Hoogte: 3,75 m Vleugeloppervlak: 52 m2
Gewichten:
Gewicht (Leeg): 750 kg Max. start gewicht: 1125 kg
Prestaties:
Kruissnelheid: - km/u Max. snelheid: 145 km/u
Stijgsnelheid: - m/min    
Plafond: 4000 m Vliegbereik: 2,3 uur
Overigen:
Bemanning: 2
Motortype: Eén Renault 8C van 130 pk.
Bewapening: Twee MG 7.7 mm mitrailleurs