Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

Fokker C.X

Historie

De Fokker C.X werd begin jaren dertig van de vorige eeuw ontwikkeld als opvolger van de zeer succesvolle Fokker C.V uit de jaren twintig.

Fokker stuurde een vertegenwoordiger naar de ML-KNIL, die ruim twintig Fokkers C.VE in gebruik had, om na te gaan of er behoefte was aan een opvolger. Na enig aandringen kwam er pas medio 1933 een reactie. Fokker reageerde erg snel met gegevens van de nieuwe Fokker C.X

Begin 1934 volgde een opdracht voor de bouw van een prototype , uitgerust met een Rolls Royce Kestrel IIS vloeistofgekoelde lijnmotor van 610 pk. Het prototype maakte de eerste vlucht op 9 oktober 1934, maar crashte al in december.

De ML-KNIL plaatste in februari 1935 een opdracht voor de bouw van veertien toestellen, uitgerust met een Rolls Royce Kestrel V van 685 pk. De toestellen werden aangeduid als Fokker C.XK. Het prototype, met registratie FCx450, werd gerepareerd en vloog weer in mei 1935.

Het eerste, echte productietoestel, FCx451, mocht door Fokker voor demonstratievluchten worden gebruikt, met de civiele registratie PH-AKIJ. Medio september 935 maakte het toestel een demonstratievlucht in Ankara en crashte tijdens een duikvlucht. Hierbij braken stukken van het toestel en brak de linkervleugel. 'Flutter' werd toen als de meest waarschijnlijke oorzaak aangewezen.
Na herziening van de vleugels werden de flaps van de ondervleugels weggelaten.

 

Technische gegevens Fokker C.XK LVA en ML-KNIL
Afmetingen:
Lengte: 9,27 m Spanwijdte: 12 m
Hoogte: 3,2 m Vleugeloppervlak: 31,5 m2
Gewichten:
Gewicht (Leeg): 1460 kg Max. start gewicht: 2310 kg
Prestaties:
Max. snelheid: 316 km/u Kruissnelheid: 270 km/u
Stijgsnelheid - m/min    
Plafond: 8800 m Vliegbereik: 850 km
Bemanning: Twee man: één vlieger plus één waarnemer/luchtschutter
Motortype: Eén Rolls Royce Kestrel V van 640 pk
Bewapening: Twee mitrailleurs; bommen