Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

Gotha G-IV

Historie

De Gotha G.IV was de opvolger van de Gotha G.III en voerde diverse verbeteringen door.
Omdat gebleken was dat de achterste luchtschutter moeilijkheden had om zowel de bovenste als onderste mitrailleur te bedingen, loste men dit op door toepassing van de zogenaamde "Gotha tunnel", een constructie die zowel de bovenste als onderste positie met elkaar verbond, zodat de mitrailleur snel van boven naar beneden en vice versa kon worden gebracht.

Daarbij bleef het nog steeds mogelijk om ook de onderste mitrailleur te bevestigen en verder kon nog een vierde mitrailleur tussen de piloot en de bomrichter worden aangebracht. In de praktijk werd dit weinig toegepast, vooral om gewicht te besparen.
Andere wijzigingen waren de geheel uit hout gebouwde romp.
Om de stabiliteit in dwarsrichting te verbeteren werden ailerons in de onderste vleugel aangebracht.

In november 1916 werd Gotha opdracht gegeven om 35 toestellen te bouwen, later verhoogd tot vijftig. Verder werden nog eens tachtig toestellen besteld bij Siemens-Schuckert Werke (SSW) en nog eens 100 bij Luft-Verkehrs-Gesellschaft (LVG).  Deze in licentie gebouwd toestellen waren wat zwaarder en trager dan de originele uitvoering, omdat er allerlei rompversterkingen dienden te worden aangebracht.

De laatste productietoestellen bij SSW  hadden doorgaans een neuswiel gemonteerd om neusstand te voorkomen, ook waren Flettner servo tabs toegepast, zoals later op de Gotha G.V werden gebruikt.  Om de prestaties en staartlastigheid van de machines het hoofd te bieden, paste LVG een grotere V-stand van de vleugels toe.

De laatste geproduceerde machines van SSW en LVG werden met minder krachtige motoren uitgerust en voornamelijk gebruikt als trainers.

 

Technische gegevens
Afmetingen:
Lengte: 11,86 m Spanwijdte: 23,7 m
Hoogte: 4,3 m Vleugeloppervlak: 89,5 m2
Gewichten:
Gewicht (Leeg): 2400 kg Max. start gewicht: 3635 kg
Prestaties:
Max. snelheid: 140 km/u Kruissnelheid: - km/u
Stijgsnelheid 28 min naar 300 m    
Plafond: 6500 m Vliegbereik: 490 km
Overig:
Bemanning: Drie man
Motortype: Twee Mercedes D-IVa van 260 pk elk
Bewapening: 500 kg Bommen; Twee draaibare 7,9 mm Parabellum MG 14 mitrailleurs.