Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

Hawker Hurricane II

Historie

De ontwikkeling van de Hawker Hurricane startte in feite al in 1930, toen Hawker op basis van RAF specificatie F7/30 de PV3 ontwierp, een vergrote versie van de Hawker Fury.
Dit ontwerp werd afgewezen, waarop  men begon met het ontwerpen van een eendekker met vier machinegeweren en als motor de Rolls Royce Goshawk,

Op papier was dit ontwerp in januari 1934 klaar, maar er vloeide geen opdracht uit voort. Hoofdontwerper Syndey Camm ontwikkelde het ontwerp verder uit met een intrekbaar landingsgestel en een Rolls Royce PV-12 motor (later bekend als de Rolls Royce Merlin).

Voor windtunneltests werd een schaalmodel op 1/10 van de ware grootte gebouwd en getest. De tests verliepen naar volle tevredenheid en Camm benaderde het Air Ministry opnieuw. Deze keer was het antwoord positief, en er volgde een opdracht voorde bouw van een prototype.

In november 1934 vaardigde de Air Ministry Specification F.5/34 uit, die was gebaseerd op aanbevelingen van Squadron Leader Ralph Sorley, waarin gesteld werd dat gevechtsvliegtuigen moeten worden bewapend met acht machinegeweren.
Het werk aan de mock-up was toen al te ver gevorderd om nog aan te passen. In januari 1935 was de houten mock-up gereed en met een aantal aanbevelingen voor detail wijzigingen, werd de bouw van het prototype is goedgekeurd en een nieuwe specificatie (F.36 /34) rond het ontwerp uitgeschreven.

In juli 1935 werd deze specificatie gewijzigd en omvatte alsnog de installatie van acht mitrailleurs.
Op 6 november 1935 maakte het prototype K5083 de eerste vlucht met Hawker chief testpiloot, Flight Lieutenant (later Captain Group) George Bulman.

De RAF proeven begonnen in februari 1936 en de testresultaten waren gunstig.  De door Hawker voorgestelde naam. "Hurricane" werd goedgekeurd op 26 juni.
Nader onderzoek wees uit dat de Hurricane had een slechte spin-recovery had en er werd een modificatie vanaf het 61e productietoestel doorgevoerd: verlenging van de onderzijde van het roer en het aanpassing van de onderzijde van de rompvorm.

Aanvankelijk was het toestel uitgerust met een Watts tweebladige propeller met vaste spoed, maar  deze werd vanaf april 1939 vervangen door een DeHavilland driebladige propeller met variabele spoed. Hierdoor werd met name de startlengte met circa 140 m verkort tot 230 m.
In de zomer van 1940 werd de DeHavilland propeller vervangen door een driebladige hydraulische ‘contant-speed’ propeller.

Het toestel was qua constructie conventioneel gebouwd, van een metalen buizenframe bedekt met linnen. Aanvankelijk was de vleugel ook bekleed met linnen.
In april 1939 werd een geheel metalen vleugel geïntroduceerd, waarmee een hogere duiksnelheid mogelijk was. Bovendien kon deze vleugel een hogere belasting verwerken.

Deze vleugels werden op de meeste (operationele) toestellen alsnog aangebracht.

 

 Een overzicht van de productie van Hawker Hurricane is hier te vinden. 

Versies.

Hurricane Mk I:
Eerste productieversie, met linnen beklede vleugels, een houten tweebladige, vaste schroef, aangedreven door de 1.030 pk (770 kW) Rolls-Royce Merlin Mk II of III motoren en gewapend met acht .303 in (7,7 mm) Browning machinegeweren. Geproduceerd tussen 1937 en 1939.
  • Sea Hurricane IA: door General Aircraft Limited gewijzigde uitvoering voor gebruikt vanaf CAM schepen die waren uitgerust met een katapult . Ze konden niet op dek terugkeren.
  • Sea Hurricane Mk IB: Aangepaste Hurricane Mk I versie uitgerust met een katapult spoelen plus een vanghaak. Ze werden gebruikt vanaf HMS Furious later ook vanaf MAC-schepen.
  • Sea Hurricane Mk IC: Hurricane Mk I met katapult spoelen, een vanghaak en de vleugel met vier kanonnen. Vanaf februari 1942 werden 400 toestellen gemodificeerd.
Hurricane Mk I (herzien):
Een verbeterde versie met een DeHavilland (later Rotol constante snelheid) metalen propeller, metaal bedekte vleugels, pantsering en andere verbeteringen.
Hurricane Mk IIA Series 1:
Voorzien van een verbeterde Rolls-Royce Merlin XX motor. De nieuwe motor was langer dan de eerdere Merlin en de romp werd 4,5 inch langer. De eerste Hurricane IIA vloog 11 juni 1940
Hurricane Mk IIB (Hurricane IIA Series 2):
versterkte vleugels zodat een bomlast tot maximaal 2x 500 pond meegevoerd kon worden. Dit type had verder een nieuwe en iets langere propeller-spinner en een bewapening van 12 x .303 in (7,7 mm) Browning machinegeweren. De eerste vliegtuigen werden gebouwd in oktober 1940 en werden vanaf april 1941 aangeduid als Mark IIB.
  • Hurricane Mk IIB Trop: voor gebruik in Noord-Afrika aangepaste versie met Vokes stoffilter een een woestijn survival kit.
Hurricane Mk IIC:
(Hurricane Mk IIA Series 2) nieuwe en iets langere propellerspinner en twee maal twee 20 mm (0,79 inch) Hispano Mk II kanonnen in een aangepaste vleugel. Verder mogelijkheid om twee 500 of 250 pond bommen mee te nemen Soms ook wel aangeduid als de Hurribomber.
  • Hurricane Mk T.IIC : twee stuks van een tweezits training versie van de Mk. IIC voor de Perzische luchtmacht.
  • Sea Hurricane Mk IIC: Hurricane Mk IIC-versie uitgerust met marine-radio-uitrusting; 400 vliegtuigen werden gemodificeerd .
Hurricane Mk IID:
Gemodificeerde Hurricane Mk IIB met twee 40 mm (1.57 in) anti-tank kanonnen in een pod, één onder elke vleugel en een Browning machinegeweer in elke vleugel beladen met lichtspoor om te richten. De nieuw gebouwde toestellen hadden extra bepantsering.
Hurricane Mk IIE:
versie met aangepaste vleugel, vanaf 250e toestel aangeduid als Mk. IV.
Hurricane Mk III:
Hurricane Mk II voorzien van een Packard gebouwde Merlin-motor.
Hurricane Mk IV:
Voorzien van de zogenaamde "universele vleugel", waarmee een grote variantie aan bewapening kon worden aangebracht. Verder voorzien van verbeterde Rolls-Royce Merlin 24 of 27 motoren van 1.620 pk (1.210 kW).
Hurricane Mk V:
De laatste variant waarvan er drie werden gebouwd Uitgerust met een Merlin 32 motor van 1.700 pk.
Hurricane Mk X:
In Canada gebouwde met een 1.300 pk Packard Merlin 28 en acht 0.303 in (7,7 mm) machinegeweren. 490 stuks gebouwd.
Hurricane Mk XI:
Canadese versie. 150 stuks gebouwd.
Hurricane Mk XII:
Canadese versie met een 1.300 pk (969 kW) Packard Merlin 29 en aanvankelijk met twaalf 0.303 in (7,7 mm) mitrailleurs, later vier 20 mm (0,79 inch) kanonnen
Hurricane Mk XIIA:
Canadese variant. Met een 1.300 pk (970 kW) Packard Merlin 29 en voorzien van acht 0.303 in (7,7 mm) mitrailleurs.
  • Sea Hurricane Mk XIIA: omgebouwde Hurricane Mk XIIA.

 

Technische gegevens
Afmetingen:
Lengte: 9,84 m Spanwijdte: 12,19 m
Hoogte: 4 m Vleugeloppervlak: 23,92 m2
Gewichten:
Leeggewicht: 2605 kg Max. startgewicht: 3480 kg
Prestaties:
Max. snelheid: 547 km/u Stijgsnelheid: 846 m/min
Kruissnelheid: - km/u    
Vliegbereik: 965 km Plafond: 10970 m
Overig:
Motortype: Eén Rolls Royce Merlin XX van 1200 pk
Bemanning: Eén vlieger
Bewapening: Twaalf Browning .303" (7.7 mm) mitrailleurs in de vleugels [de Mk. IIa had acht mitrailleurs en een iets kortere propeller dan de IIB]