Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

Hansa-Brandenburg W.12

Historie

De Hansa-brandenburg W.12 werd ontwikkeld in 191 door Ernst Heinkel. Het was een tweezits jager-verkenner en maakte de eerste vlucht in januari 1917. Het bleek erg wendbaar te zijn.

Het was voorzien van een triplex romp, opvallend was het neerwaarts wijzend richtingsroer, wat een vrij schootsveld voor de waarnemer gaf.

Het toestel werd zowel met een Mercedes D.III van 160 pk als ook met een Benz D.II van 150 pk gebouwd.

Bij de ontwikkeling bleek dat de eerste productietoestellen onder meer problemen hadden met de langs-stabiliteit. Dit werd pas later opgelost door de romp te verlengen bij toestellen vanaf serienummer 2000.

 

Technische gegevens
Afmetingen:
Lengte: 9,47 m Spanwijdte: 11,25 m
Hoogte: 3,23 m Vleugeloppervlak: 35 m2
Gewichten:
Leeggewicht: 937 kg Max. startgewicht: 1314 kg
Prestaties:
Max. snelheid: 150 km/u Stijgsnelheid: - m/min
Kruissnelheid: - km/u    
Vliegbereik: - km Plafond: - m
Overig:
Motortype: Eén Mercedes D-IIIa van 180 pk
Bemanning: Twee man: één vlieger plus één waarnemer/luchtschutter
Bewapening: Eén (of twee) vaste, voorwaarts vurende 7,9 mm Spandau LMG 08/15 plus één draaibare 7,9 mm Parabellum MG 14 mitrailleur voor de waarnemer