Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

Hannover CL-IIIa

Historie

Dit toestel, de opvolger van de Hannover CL.II was een tweezits multifunctioneel toestel. Opvallend was de dubbele staart. Vergeleken met zijn voorganger waren de aillerons herzien en ook andere aerodynamische verbeteringen toegepast. De verwachting was dat het daardoor vooral op lager hoogten beter zou presteren.

Aanvankelijk werd uitgegaan van de Mercedes D.III motor, maar deze was voornamelijk bestemd voor de jachtvliegtuigen, zodat de meeste toestellen werden uitgerust met de Argus AS.III.

Versies.

Hannover CL.III:
de oorspronkelijke versie met een Mercedes D.II motor van 160 pk
Hannover Cl.IIIa:
een versie met een Argus As.III motor van 180 pk.
Hannover Cl.IIIb:
een experimentele versie.

 

Technische gegevens
Afmetingen:
Lengte: 7,58 m Spanwijdte: 11,7 m
Hoogte: 2,8 m Vleugeloppervlak: 32,7 m2
Gewichten:
Leeggewicht: 717 kg Max. startgewicht: .1081 kg
Prestaties:
Max. snelheid: 165 km/u Stijgsnelheid: 5,3 min naar 7500 m
Kruissnelheid: - km/u    
Vliegbereik: 2, 7 uur Plafond: 7500 m
Overig:
Motortype: Eén Opel-Argus AS III van 180 pk
Bemanning: Twee man: één vlieger plus één waarnemer/luchtschutter
Bewapening: Eén vaste, voorwaarts vurende 7,9 mm Spandau LMG 08/15 plus één draaibare 7,9 mm Parabellum MG 14 mitrailleur.