Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

Halberstadt CL.IV

Historie

De CL.IV werd ontworpen als opvolger van de CL.II, een effectief toestel voor grondsteun. Het ontwerp was nu specifiek gericht op deze taak.
De CL.IV had een kortere, verstevigde romp en een groter, horizontaal staartvlak. Deze aanpassingen gaven het toestel, mede door de gebalanceerde hoogteroeren, een grotere wendbaarheid dan zijn voorganger.
Er werden 450 stuks van gebouwd door Halberstadt; LFG (Roland) bouwde ook nog eens 250 stuks.

 

Technische gegevens
Afmetingen:
Lengte: 6,53 m Spanwijdte: 10,74 m
Hoogte: 2,67 m Vleugeloppervlak: 27,6 m2
Gewichten:
Leeggewicht: 726 kg Max. startgewicht: 1057 kg
Prestaties:
Max. snelheid: 186 km/u Stijgsnelheid: 32 min naar 500 m
Kruissnelheid: - km/u    
Vliegbereik: 3,5 uur Plafond: - m
Overig:
Motortype: Eén Mercedes D-III van 160 pk
Bemanning: Twee man: één vlieger plus één waarnemer/luchtschutter
Bewapening: wee vaste, voorwaarts vurende 7,9 mm Spandau LMG 08/15 mitrailleurs plus één draaibare 7,9 mm Parabellum MG 14 mitrailleur.Tot 5x10 kg bommen