Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

Koolhoven FK.31

Historie

Dit toestel was het eerste ontwerp van Frits Koolhoven in dienst van de NVI (Nederlandse Vliegtuig Industrie). Het toestel, een jagerverkenner, werd voor het eerst getoond op de Luchtvaartsalon in Parijs.
De vliegeigenschappen bleken echter tegen te vallen, zodat een tweede, flink aangepast prototype werd gebouwd. Deze voldeed veel beter.
De Franse fabriek Etablissement Buscaylet- De Monge wilde het toestel in licentie gaan bouwen en het eerste en enige toestel, DeMonge M.101C-2 werd door de Franse Luchtmacht getest, maar er werd geen order geplaatst.

 

Technische gegevens
Afmetingen:
Lengte: 7,8 m Spanwijdte: 13,7 m
Hoogte: 3,4 m Vleugeloppervlak: 27,2 m2
Gewichten:
Leeggewicht: 1050 kg Max. startgewicht: 1800 kg
Prestaties:
Max. snelheid: 255 km/u Stijgsnelheid: - m/min
Kruissnelheid: - km/u    
Vliegbereik: 6 hours Plafond: 7200 m
Overig:
Motortype: Eén Bristol Jupiter van 450 pk
Bemanning: Eén vlieger
Bewapening: -