Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

Koolhoven FK.43

Historie

De Koolhoven Fk43 was een klein vierpersoons toestel, dat door Koolhoven was ontworpen voor de Amerikaanse multimiljonair Van Lear Black. Het was gebaseerd op de Koolhoven Fk-41.
In 1930 ontving Koolhoven opdracht en startte met de bouw van het toestel. In augustus sloeg van Lear Black echter overboord van zijn jacht en verdronk.

Omdat de Franse firma Baxter Aviation wel geïnteresseerd was in om het toestel in licentie te bouwen, werd het prototype afgebouwd en maakt begin 1931 de eerste vlucht.
In 1932 werd het toestel overgebracht naar Frankrijk om te dienen als productievoorbeeld voor Socieéte Anonyme Francais d'Aviation (SAFA), zoals Baxter inmiddels heette.
SAFA ging echter datzelfde jaar failliet en er werd dus nooit een Fk-43 in Frankrijk gebouwd.

Koolhoven had inmiddels de KLM weten te interesseren en er werd één toestel gebouwd.
Deze was uitgerust met dubbele besturing en had ook een ander onderstel, staartwiel en groter kielvlak en andere neus in vergelijking met het prototype.
In 1933 werd een order voor nog drie toestellen geplaatste, die eind van dat jaar werden geleverd. Ze werden gebruik als luchttaxi.  Later volgde nog een bestelling voor drie toestellen die in begin 1935 werden geleverd.

In 1938 werden nog twee toestellen, PH-ASN en PH-ASO afgeleverd ter vervanging van afschrijving na ongevallen.

Verder werden in 1932 nog een toestel gebouwd voor De Levers Zeep maatschappij en nog een toestel in 1936 voor C. Misset te Doetinchem.
Dit toestel PH-MCD (c/n 4310) was voorzien van landingskleppen en een geheel vrijdragende vleugel.

 

Technische gegevens
Afmetingen:
Lengte: 8,3 m Spanwijdte: 10,9 m
Hoogte: - m Vleugeloppervlak: - m2
Gewichten:
Leeggewicht:   Max. startgewicht: 1140 kg
Prestaties:
Max. snelheid: 190 km/u Stijgsnelheid: - m/min
Kruissnelheid: - km/u    
Vliegbereik: - km Plafond: - m
Overig:
Motortype: Eén De Havilland Gipsy Major I van 130 pk
Bemanning: -
Bewapening: Geen