Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

Koolhoven FK.46

Historie

De Koolhoven Fk46 was een tweepersoons les- en sportvliegtuig. Het eerste prototype, een houten dubbeldekker met open cockpits werd in 1933 gebouwd en maakte in het najaar de eerste vlucht. Het was zo ontworpen dat het niet overtrokken worden, een gunstige eigenschap voor lesvliegtuigen.

het toestel werd uitgebreid getest door de NLS (Nationale Luchtvaart School) en uiteindelijk aangeschaft, gevolgd door een order voor nog vijf toestellen. Deze hadden een romp van staalbuis met linnen en een andere motor, een DeHavilland Gipsy Major I. Ook de motorkap was anders van vorm. Verder was een plexiglazen cockpit kap aangebracht over beide cockpits, waardoor ook het achtereinde van de romp was verhoogd.

Technische gegevens
Afmetingen:
Lengte: 7,1 m Spanwijdte: 8 m
Hoogte: - m Vleugeloppervlak: - m2
Gewichten:
Leeggewicht: 850 kg Max. startgewicht: - kg
Prestaties:
Max. snelheid: 175 km/u Stijgsnelheid: - m/min
Kruissnelheid: - km/u    
Vliegbereik: - km Plafond: 4750 m
Overig:
Motortype: Eén De Havilland Gipsy Major I van 130 pk
Bemanning: Twee man
Bewapening: Geen