Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

Koolhoven FK.56

Historie

De Koolhoven Fk.56 werd ontwikkeld naar aanleiding van de behoefte van de LVA aan nieuwe lesvliegtuigen voord e gevorderde vliegopleiding.

Voor de bouw van het prototype, constructienummer 5601 en (later) civiele registratie PH-ASB, werd gebruik gemaakt van de romp van een FK.51.

Het middendeel daarvan werd verwijderd en vervangen door een nieuw deel, met twee cockpits met één doorlopend cockpitdak en een meeuwenvleugel (Frits Koolhoven had een onterechte afkeer van laagdekkers; de meeuwenvleugel was een soort compromis). Op 30 juni 1938 werd de eerste vlucht gemaakt. en in de herfst werd het toestel aan de LVA ter beproeving aangeboden.

Het toestel werd vergeleken met de Focke-Wulf FW.56 Stösser.

De keus viel op de Koolhoven en er werd een eerste order voor tien toestellen geplaatst.

Er werd daarop een tweede prototype, constructienummer 5602 en civiele registratie PH-ATE,  gebouwd met een aantal aanpassingen, een intrekbaar onderstel, een Amrstrong-Siddeley Cheetah motor, een aangepaste romp, vergrote achterste cockpit met mogelijkheid voor het aanbrengen van een mitrailleur een een aanpast cockpit dank, dat nu meer overeen kwam met dat van de Koolhoven Fk.58.

Er werd nog een derde prototype gebouwd, een productie-prototype bestemd voor de LVA, met constructienummer 5603.

Onder leiding van ir Schatzki, afkomstig van Fokker, werden nog een aantal wijzigingen doorgevoerd, de motor was nu weer een Wright Whirlwind van 420 pk, de staart was aangepast en identiek aan die van de Fk.58, de meeuwenvleugel was vervangen door een rechte vleugel, die vrij hoog op de romp aansloot en ook het intrekbare onderstel was verder verbeterd een aangepast.

Op 4 januari 1940 werd d laatste overnamevlucht met het toestel gemaakt.Daarbij brak echter door flutter de vleugel af en het toestel stortte neer.

De oorzaak was het niet gebruiken van diagonaal gelaagd triplex. De vleugels werden dan ook aangepast en gebouwd met diagonaal triplex.

Voor het neergestorte toestel werd een nieuw exemplaar met constructienummer 5613 gebouwd.

 Koolhoven had intussen ook een order voor twintig toestellen ontvangen vanuit België. De LVA plaatse ook nog een vervolgorder voor nog eens tien stuks.

Door de oorlog en de afhankelijk van onder andere motoren uit de V.S. werden deze niet allemaal afgeleverd.

 
Afmetingen:
Lengte: 7,9 m Spanwijdte: 11,5 m
Hoogte: - m Vleugeloppervlak: - m2
Gewichten:
Leeggewicht: - kg Max. startgewicht: - kg
Prestaties:
Max. snelheid: 300 km/u Stijgsnelheid: - m/min
Kruissnelheid: - km/u    
Vliegbereik: - km Plafond: - m
Overig:
Motortype: Eén Wright Whirlwind R-975-53 van 400 pk
Bemanning: Eén instructeur plus één leerling
Bewapening: Geen