Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

Morane-Saulnier MS AR-35EP2

Historie.

De Morane-Saulnier AR was een trainer van Franse makelij  die tijdens en na de Eerste Wereldoorlog werd geproduceerd. Het type was ontwikkeld uit de Morane-Saulnier LA en eveneens een parasol-dekker met twee open cockpits in tandem. De constructie van de romp was een houten geraamte, bekleed met linnen, het voorste deel was bekleed met metaal.

Grootschalige productie begon pas na de Wapenstilstand, met het type-aanduiding MS.35, en in een aantal subtypes die voornamelijk verschuilden van gebruikte motor.

Hoewel Morane-Saulnier hoopte op afzet op de civiele markt, werden de meeste toestellen verkocht aan het Franse leger. Er werden in totaal zo'n 400 stuks van gebouwd.

Veel toestellen werden na hun militaire loopbaan verkocht.

Versies.

  • Type AR
  • MS.35R: belangrijkste productie-uitvoering met Le Rhône 9C motor
  • MS.35A: versie met Anzani motor
  • MS.35C: versie met Clerget 9C motor

 

Technische gegevens
Afmetingen:
Lengte: 6,67 m Spanwijdte: 10,57 m
Hoogte: 2,6 m Vleugeloppervlak: - m2
Gewichten:
Leeggewicht: 318 kg Max. startgewicht: 465 kg
Prestaties:
Max. snelheid: 125 km/u Stijgsnelheid: - m/min
Kruissnelheid: - km/u    
Vliegbereik: - km Plafond: 4600 m
Overig:
Motortype: Eén Le Rhône 9C van 80 pk
Bemanning: Twee man: één instructeur plus één leerling
Bewapening: Geen