Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

Martin TA

Historie.

Na aanvankelijk toestellen met duwschroef,  ‘pushers’, gebouwd te hebben, schakelde Martin in 1913 over naar typen met een trekschroef, ‘tractors’.

Het werk aan ‘t protoype Martin T was al gestart in augustus 1912. ‘t Toestel werd uitgerust met een Gnome stermotor.

In oktober 1914 volgde een toestel, Martin TA (Tractor Army), met een motor van 120 pk, ontwikkeld voor een competitie van de US Army. Tijdens testvluchten werd het toestel echter vernield.

In februari 1914 werd Martin gevraagd een Model T met dubbele besturing in tandem cockpits, uit te rusten. Er weden drie Model T’s aangepast en nog eens 14 stuks als Model TT (Tractor Trainer) gebouwd

 

Technische gegevens
Afmetingen:
Lengte: - m Spanwijdte: - m
Hoogte: - m Vleugeloppervlak: - m2
Gewichten:
Leeggewicht: - kg Max. startgewicht: - kg
Prestaties:
Max. snelheid: - km/u Stijgsnelheid: - m/min
Kruissnelheid: - km/u    
Vliegbereik: - km Plafond: - m
Overig:
Motortype: Eén Hall Scott A-5 van 125 pk
Bemanning: Twee man: één vlieger plus één waarnemer
Bewapening: Geen