Historie.

Na aanvankelijk toestellen met duwschroef,  ‘pushers’, gebouwd te hebben, schakelde Martin in 1913 over naar typen met een trekschroef, ‘tractors’.

Het werk aan ‘t protoype Martin T was al gestart in augustus 1912. ‘t Toestel werd uitgerust met een Gnome stermotor.

In oktober 1914 volgde een toestel, Martin TA (Tractor Army), met een motor van 120 pk, ontwikkeld voor een competitie van de US Army. Tijdens testvluchten werd het toestel echter vernield.

In februari 1914 werd Martin gevraagd een Model T met dubbele besturing in tandem cockpits, uit te rusten. Er weden drie Model T’s aangepast en nog eens 14 stuks als Model TT (Tractor Trainer) gebouwd

 

Technische gegevens
Afmetingen:
Lengte: - m Spanwijdte: - m
Hoogte: - m Vleugeloppervlak: - m2
Gewichten:
Leeggewicht: - kg Max. startgewicht: - kg
Prestaties:
Max. snelheid: - km/u Stijgsnelheid: - m/min
Kruissnelheid: - km/u    
Vliegbereik: - km Plafond: - m
Overig:
Motortype: Eén Hall Scott A-5 van 125 pk
Bemanning: Twee man: één vlieger plus één waarnemer
Bewapening: Geen

 


Rond 1913 werd in het toenmalig Nederlands-Indië de PVA (ProefVliegAfdeeling) van het KNIL (Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger) opgericht. Na een aantal minder succesvolle proeven met een aantal vliegtuigen, werd in mei 1915 bij Glenn L. Martin, een toen jonge vliegtuigbouwer in de Verenigde Staten van Amerika, een tweetal Martin TA (Tractor Army) vliegtuigen besteld, met zowel een drijver- als wielonderstel.

De eerste werd in juni 1915 opgeleverd en kreeg de registratie TA-1, de tweede volgde al snel daarna en kreeg registratie TA-2. De toestellen werden eerste uitgebreid beproefd in de VS zelf door Lt. Ter Poorten. Tandjong Priok was inmiddels voorzien van een vliegtuighelling en wat loodsen en op 16 november 1915 waren beide toestellen gereed voor de eerste vlucht. Kort daarna voerde Ter Poorten ook de eerste overlandvlucht naar Rawah Penganongan uit.

Op 8 februari 1916, de TA-1 was inmiddels omgebouwd en voorzien van een wielonderstel, werd de eerste vlucht van het gloednieuwe vliegveld Kalidjati uitgevoerd.
Op 14 februari van dat jaar verongelukte de TA-1 tijdens een demonstratievlucht met de legercommandant Lt.Generaal Michielsen en Lt. Ter Poorten. Net na de start stortte het toestel neer, waarbij de legercommandant om het leven kwam en Ter Poorten zwaar gewond raakte.

Op 8 augustus werd met de TA-2 weer een vlucht gemaakt. Het toestel had vanwege een kromgetrokken (houten) propeller bijna geen vluchten kunnen maken.
Tevens had de motor een revisie ondergaan. Tijdens deze vlucht bleek dat de motor nog steeds niet in orde was en werd deze bij een lokaal garagebedrijf weer in revisie genomen. De volgende proefvlucht volgde op 15September 1916 door Hilgers. De motor ontplofte echter, maar Hilgers kon wel landen..

 


RegistratieConstr.nr.Datum in dienstDatum uit dienstOpmerkingen
TA-1   06-1915 14-02-1916 verongelukt
TA-2   06-1915    

 


Schaal 1/72

Bouwpakketten

  • --
    • Kit --: --

Modelling add-on

  • --
    • Set --: --

Decals

  • --
    • Set -: --

Schaal 1/48

Bouwpakketten

  • --
    • Kit --: --

Modelling add-on

  • --
    • Set --: --

Decals

  • --
    • Set -: --

 


SchemaKleurnaamFS-nummerBS-nummerHumbrolXtraColorVallejo Model ColorVallejo Model Air
Standaard #1Geheel Linnen delen ; spanlak     121 X105 70.819 71.028
Motorbeplating en stijlen onderstel   Zwart   21   70.861  
Houten delen vernis            

Voor een uitgebreide conversietabel met zeer veel kleur- en verfsystemen, zie www.paint4models.com

 


Literatuur.

Militaire Luchtvaart in Nederlandsch-Indië in beeld. Deel 1 Hugo Hooftman Pag. 4 1978 Uitgever: Europese Bibliotheek, Zaltbommel
40 Jaar luchtvaart in Indië Gerard Casius & Thijs Postma Pag. 9 1986 Uitgeverij De Alk, Alkmaar
Squadrons van de Koninklijke Luchtmacht (derde herzien druk) Willem Helfferich Pag. 14 - 1994 Uitgevers Wyt, Rotterdam

 

Websites.

--