Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

White & Thompson no. 3

Historie

In 1914, besloot de White & Thompson Company Limited,  die exclusieve licentiehouders waren geworden voor Curtiss vliegboten voor Groot-Brittannië, om twee verschillende vliegboten te  ontwerpen, een eenmotorige en een grotere, tweemotorige machine [De bedoeling was om mee te doen aan een luchtrace voor watervliegtuigen, die in Augustus van dat jaar zou worden gehouden].

De eenmotorige machine, de White & Thompson nr. 2 Flying Boat, was als eerste gereed en was een tweedekker voorzien van een duwschroef en een 120 pk (90 kW) door Beardmore gebouwde Austro Daimler motor, die was gemonteerd tussen de bovenste en onderste vleugels. De romp was gebouwd van hout en de beide bemanningsleden zaten naast elkaar.

Het vloog voor het eerst op 1 augustus 1914.

Intussen was de eerste wereldoorlog uitgebroken en volgde een order van de RNAS voor acht soortgelijke vliegboten, type-aanduiding White & Thompson No.3. Deze hadden afgeronde vleugeltips en een grotere staartvin. Verder was de centrale vin , die was gemonteerd op het middengedeelte van de bovenste vleugel van het prototype, vervangen door twee kleinere vlakken boven de vleugels.

De productietoestellen werden aangedreven door een Beardmore van 120 pk , hoewel één vliegtuig was uitgerust met een 150 pk (112 kW) Hispano-Suiza.

 

Technische gegevens
Afmetingen:
Lengte: 8,38 m Spanwijdte: 13,71m
Hoogte: - m Vleugeloppervlak: - m2
Gewichten:
Leeggewicht: - kg Max. startgewicht: 1088 kg
Prestaties:
Max. snelheid: 136 km/u Stijgsnelheid: - m/min
Vliegbereik: - km Plafond: - m
Overig:
Motortype: Eén Beardmore van 120 pk
Bemanning: -
Bewapening: -