Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

Westland Wasp

Historie

De Westland Wasp is een resultaat van hetzelfde ontwikkelingsprogramma P.531 van Saunders-Roe, ook wel SaRo genoemd, als de Westland Scout. Beiden vinden in zekere zin hun oorsprong inde Saunders-Roe Skeeter, een lichte helikopter die weer zijn oorsprong vindt in de Cierva Aurogiro. SaRo ging in 1959 op in Westland Aircraft.

Was de Skeeter nog voorzien van een zuigermotor, de Scout en Wasp werden aangedreven door een gasturbine.

Ontwikkeling

Onder druk van de toenemende dreiging van onderzeeboten stelde de Royal Navy medio jaren vijftig een eisenpakket op, MATCH (= Manned Torpedo Carrying Helicopter). Dit toestel moest, op aanwijzing vanaf het moederschip een gedetecteerde onderzeeër bestoken met torpedo’s.

Op basis van dit pakket ontwikkelde SaRo de P.531, die de eerste vlucht maakte op 20 juli 1958.

Dit toestel werd uitgebreid getest door de Royal Navy, zo werden verschillende onderstellen uitgeprobeerd. In september 1961 werd een opdracht geplaatst voor twee toestellen, aangeduid als Sea Scout. De eerste vlucht vond plaat eind oktober 1961.

Al snel volgde een definitieve opdracht voor 98 toestellen voor de Royal Navy. Ook volgden opdrachten vanuit het buitenland, onder andere Nederlands, Brazilië en Indonesië. In totaal werden 133 toestellen gebouwd.

In essentie was de Wasp identiek aan de Scout, die voor de Britse Army werd ontwikkeld. Een belangrijk verschil was het vierwielig onderstel, waarmee op het kleine vliegdek van het moederschip gemanoeuvreerd kon worden. Ook waren de rotorbladen zo geconstrueerd dat deze het toestel op het dek konden vastdrukken, totdat het toestellen aan het dek was verankerd.

Verder waren extra brandstoftanks in staart en onder de cabinevloer aangebracht en was ook de staart en rotorbladen opvouwbaar. Verder was het voorzien van een lier aan stuurboord, konden ladingen aan een sling mee gevoerd worden. Er konden drie passagiers vervoerd worden en bij noodgevallen kon een brancard worden vervoerd.

Later werden nog opblaasbare drijvers toegepast en werd de mogelijkheid aangebracht om de Nord SS11 en later ook de SS12 draaggeleide raket te dragen en lanceren.

Versies.

Sea Scout HAS.1:
Dit was de oorspronkelijke aanduiding.
Wasp HAS.1:
Dit is de latere aanduiding.

 

Technische gegevens
Afmetingen:
Lengte met rotor 12,29 m rotordiameter: 9,83 m
Hoogte: 2,72 m Staartrotor - m
Gewichten:
Leeg gewicht: 1566 kg Max. startgewicht: 2495 kg
Prestaties:
Max. snelheid   193 km/u Kruissnelheid: - km/u
Vliegbereik: 488 km Plafond: 3720 m
Overigen:
motor type: Een Rolls Royce Nimbus F02BS-503 van 710 ppk
Bemanning: Twee man.
Bewapening: (max. 245 kg) Twee Mk 44 of Mk 46 doelzoekende torpedo's, bommen of dieptebommen