Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

Bouwverslagen

Bouwverslag Focke-Wulf FW-56 Stösser van Heller

Gedurende de zomervakantie neem ik vaak een klein kratje modelbouwspullen mee om op z'n tijd eens wat te knutselen. Zomer 2015 was de beurt aan de oude Heller FW56 Stösser; een leuk en vrij eenvoudig kitje

 

De Heller kit van de Focke-Wulf FW-56 Stösser.

 

Deze set Dutch Decals is gebruikt.

Het al vrij oude kitje is een leuk, maar wat kaal modelletje. Het interieur is erg basaal. Ik ben eerst maar eens op het internet gaan rondneuzen voor wat informatie en kwam algauw op deze web-pagina over de bouw van het zelfde model, terecht. Ik vond het een zeer nuttig bouwverslag en heb dan ook gebruik gemaakt van de informatie over het interieur en de motor van deze kist.

Het interieur

Als eerste heb ik de beide romphelften wat aangekleed en ter plaatse van de cockpit wat spijltjes aangebracht en een paar stukjes plastic die een instrumenten paneeltje voorstellen.

Het frame en instruemntenpanelen

 

Ook de zitplaats , stuurkolom en beide pedalen heb ik aangepast en bijgemaakt. De stuurkolom was erg dik en heb ik dan ook vervangen door een stukje draad. De pedalen heb ik van wat stukjes plastic gemaakt en de sotel heb ik voorzien van riemen. Ik gebruik daar een reepje vloeipapier voor dat ik in dit geval grijs heb geschilderd en voor de gespen heb ik wat aluminiumverf gebruikt.

De stoel en pedalen

 

De romp met zicht op het 'kantoor

 

Het instrumentenpaneel van de kit is voor zien van heel dunne opliggende lijnen die de omtrekken van het instrumentarium enigszins weergeven.

Ik heb dit eerst met zwarte verf beschilderd en daarna voorzichtig met een 'dry brush' aluminiumverf op de opliggende lijnen aangebracht. Helaas waren de lijnen toch net te dun en kwamen de omtrekken niet echt goed naar voren.

De Motor

De kit is niet voorzien van een motor. De al eerder vermelde site met het bouwverslag toont heel mooi hoe de schrijver een motor heeft gefabriceerd. Ik heb dit min of meer nagebouwd met wat dik stafmateriaal en een reep dik plastic en ook de inlaatopeningen aan de onderzijde opgemaakt.

De motor
De uit stafmateriaal gefabriceerde motor.

Het was nog wel wat passen en meten om na te gaan of de motor wel paste, ik heb toch nog wat van de (hangende) cilinders af moeten halen.

De Vleugels.

De enkele vleugel is als  één stuk gegoten. Deze steunt op een viertal spijlen die op de romp moeten worden bevestigd. Voor mij was het een uitdaging om ook nog de paar spandraden aan te brengen. De handleiding, eigenlijk een soort 'exploded view" met alle onderdelen, bleek op dit punt toch wat onduidelijk Ik besloot om de spijlen eerst aan de vleugel te lijmen en dan de gaatjes voor de spandraden te boren. De romp van de kit is al wel voorzien van (vrij grote) gaatjes voor de spandraden. Deze moet je eigenlijk al aanbrengen voordat je de beide romphelften aan elkaar lijmt.

De hoofdspijlen zijn ongeveer halverwege nog ondersteund door twee spijlverbindingen naar de vleugel. Vlakbij de verbinding van deze spijlen aan de hoofdspijlen zijn ook de spandraden bevestigd.

Romp met spandraden
De samengebouwde romp met de spandraden.

 

De vleugels met spijlen en de geboorde gaatjes voor de spandraden. Ik heb de spijlen zo goed mogelijk uitgelijnd en ook bekeken of ze goed op de (wat vaag aangegeven) aansluiting op de romp zouden passen.

De vleugels met spijlen en de geboorde gaatjes voor de spandraden
De vleugel met de steunen en de voorgeboorde gaatjes voor de spandraden.

 

Afwerking en decals

De romp en vleugel heb ik gespoten met Tamiya grijze primer.

Daarna kwam de echte kleur RLM63, Revell 36176 er op. Deze grijze kleur bleek vrijwel hetzelfde van tint te zijn als de primer.

 
Ik heb daar waar de decals komen wat Pledge Polish voor Houten vloeren gebruikt. 't Resultaat is best goed...
[Dat Future schijnt hetzelfde te zijn, maar ik heb dat nog nooit gezien (ook niet toen 't nog hier verkrijgbaar was.)...]

 

De samen te bouwen hoofddelen zijn gespoten en voorzien van decals.
De romp en de vleugel, klaar om te worden samengebouwd.

De decals heb ik al aangebracht, omdat met name de rode pijl erg lastig is aan te brengen als het model geheel is samengebouwd. De montage van de vleugel was een tikkeltje lastig. De spanten e.d. kwamen niet helemaal goed uit, maar met wat kunst- en vliegwerk toch gelukt.

 

Het model is klaar
Al met al een leuk kistje geworden.