Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

McDonnell-Douglas AH-64D Apache Solo Display

In de aanloop naar de Open Dagen van de Luchtmacht van 2002 die op Gilze-RIjen zouden plaatsen vinden, ontstond het plan om met een  AH-64D Apache Solo Display Team voor de dagte komen.

Na toestemming vanuit Den Haag werd vervolgens contact gezocht met experts van de Boeing-fabrieken, om de mogelijkheden van het toestel te weten te komen.

In samenspraak met Boeing werd in een vrij korte periode een vliegprogramma samengesteld.

 

Een aantal spectaculaire nummers van de display waren:

  • Hammerhead: waarbij wordt geklommen tot de snelheid wegvalt en met een verticale rol werd naar het vertrekpunt wordt gedoken
  • Jaques Flop: Hoveren, om de lengteas rollen en dan 180 graden wegdraaien
  • Looping: dit is  voor een helikopter zeer complex en sterk afhankelijk van onder andere de wind
  • Flare-dropping: vliegtechnisch misschien niet zo speciaal maar maar wel attractief onderdeel, waarbij de helikopter tijdens het vliegen van onder andere  korte bochten de flares als verdediging tegen vijandelijke raketten uitstrooit.

Ook in 2003 werd een solo-dsiplay met de Apache voorgevlogen, zij het dat het programma ten opzichte van 2002 wat was aangepast. Voor beide jaren waren de beide display-vliegers Wandert Brandsen en Hein Faber

Vaak wijzigde de team-samenstelling ook, maar deze bleef qua samenstelling wel gelijk, namelijk een of twee Team Coaches (ervaren Apache-vliegers), de team-captain(= displaypiloot in command), een displaypiloot en vier vliegtuigspecialisten van het ondersteunend personeel van het 301 Squadron.

 

In 2005 werd het team overgebracht naar het operationele squadron en de kapitein Raymond Laporte, werd als nieuwe copiloot aan het team toegevoegd. Datzelfde jaar won het team de 'Sir Douglas Bader Trophy' voor het beste solo display tijdens de Royal International Air Tattoo.

Wegens detachering in onder andere Irak en Afghanistan werd na 2006 geen solo display met de Apache gevlogen.

Pas in 2010 toen het einde van de detacheringen in zicht kwam,  kon er weer een team worden samengesteld.  Major Laporte, inmiddels testpiloot begon met majoor Roland "Wally"Blankenspoor te oefenen en verzorgde optredens in onder meer België, Nederland en ook tijdens de International Air Tatto. Voor de shows werd deze maal een vast toestel, de Q-19 gebruikt. Deze vloog doorgaans voor met een aangepast kleurenschema dat was aangebracht als stickers.

McDonnelDouglas AH64D Apache SoloDisplay 2010 SMALL
McDonnell-Douglas AH-64D solo display 2010.

 

In 2011 vertrok Laporte wegens tijdgebrek het team en werd Captain Paul ‘Wokkel’ Webbink de nieuwe copiloot. Blankenspoor werd nu de nieuwe hoofdvlieger.  Omdat de vliegbewegingen die tijdens de show worden gevlogen niet-standaard zijn, is de ervaring op het type een zeer belangrijke vereiste voor de display-vliegers.

Ook nu werd één toestel aan het team toegewezen, de !-17. Deze werd voorzien van een attractief kleurenschema, dat ook nu was aangebracht in de vorm van stickers.

McDonnelDouglas AH64a Apache-2-SMALL
McDonnell-Douglas AH-64D solo display 2011.

Ook voor 2013 werd dit toestel gebruikt, voorzien van een aangepast kleurenschema vanwege het eeuwfeest van de Koninklijke luchtmacht.

McDonnellDouglas_AH64D_Apache-KLu1002-SMALL
McDonnell-Douglas AH-64D solo display 2013: 100 Jaar KLu.

 

McDonnellDouglas_AH64D_Apache-20142-SMALL
McDonnell-Douglas AH-64D solo display 2014.