Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

Lockheed T-33 team: Skysharks

"Sky Sharks” 1956 - 1958 (313 Sqn.)

Het team werd in 1956 opgericht door Majoor J.L. Holtz van squadron 313, gebaseerd op Volkel, in overleg met de chef vliegdienst van Volkel AFB overste Benjamins.
Majoor Holtz was de eerste leider van het team.
Onder leiding van majoor J. Holtz was het team als volgt samengesteld: Majoor Holtz teamleider, Luitenant H. de Roos, Luitenant N. de Vrij en Luitenant P. Snijders.
Holtz heeft ook het kleurenschema van het team bedacht.  Er werden uiteindelijk vier toestellen plus één reserve toestel beschilderd, onder andere TR11, TR-14, TR-15 en TR-31. De registraties waren echter niet zichtbaar op de toestellen van het team.

Majoor Holtz moest het leiderschap echter al snel overdragen in verband met het volgen van de cursus staf techniek van de LSS overgeven aan eerste luitenant H.H. de Roos.

Onder leiding van De Roos was de samenstelling van het team enigszins gewijzigd: Luitenant H. de Roos teamleider, Luitenant N. de Vrij, Luitenant K. van Eugen en Luitenant J. Scheurs.  In deze samenstelling werd in juli met het oefenen van het programma gestart. De reserve, tweede luitenant K. von Eugen, volgde in 1958 luitenant Snijders op.

Het team heeft bij diverse gelegenheden acte de présence gegeven, zoals tijdens open dagen boven de vliegbases Twenthe, Gilze-Rijen en Volkel.
Tijdens een stuntteam competitie op op 24 augustus 1957 vliegbasis Gilze-Rijen werd door het team de tweede prijs behaald.
Tijdens de competitie van 1958 werd het team derde.

Het team werd uiteindelijk ontbonden in november 1958, toen de Lockheed T-33 verhuisde naar Woensdrecht en een aantal vliegers werden overgeplaatst.

Lockheed T-33A van het demoteam
Lockheed T-33A van het demoteam "Skysharks" 313 Sqn vliegbasis Volkel., op Beeldbank NIMH