Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

Historie

De Ansaldo SVA.10 was een twee persoons-ontwikkeling van de succesvolle Ansaldo SVA.5 bommenwerper-verkenner. Dit type was in die tijd één van de beste in zijn soort.
De Ansaldo SVA.4 was de eerste versie, maar werd al snel opgevolgd door de SVA.5, die een grotere brandstofcapaciteit had en een betere bewapening.

Voorjaar 1918 werden twee nieuwe versies ontwikkeld, de SVA.9 en de SVA 10. De eerste was een onbewapend trainer met dubbele besturing en een kleiner vliegbereik dan de SVA.5

De SVA 10 was een gewapende verkenner en kwam nog in de nadagen van de eerste wereldoorlog in actie. Uiteindelijk zijn ruim 2000 SVA's gebouwd die tot in de jaren dertig in gebruik bleven.

 

Technische gegevens
Afmetingen:
Lengte: 8,1 m Spanwijdte: 9,1 m
Hoogte: 2,92 m Vleugeloppervlak: - m2
Gewichten:
Leeggewicht: - kg Max. startgewicht: 1040 kg
Prestaties:
Max. snelheid: 219 km/u Stijgsnelheid: - m/min
Vliegbereik: 4 uur Plafond: 5000 m
Overig:
Motortype: Eén Isotta-Fraschini SPA 6a van 250 pk
Bemanning: Twee man
Bewapening: Twee voorwaarts vurende mitrailleurs; 90 kg bommen. Onbekend is of de machines van de LVA deze bewapening ook hebben gevoerd.