Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

AEG C.IV

Historie

Dit toestel werd in 1915 ontwikkeld uit de C.II als opvolger van de weinig succesvolle AEG C.III en leek uiterlijk ook zeer veel op dit type.
Verschillen waren onder meer de grotere spanwijdte en de andere motor. Opvallend was de wat puntige motorkap en de omhoog stekende uitlaat, die boven de bovenvleugel uitstak.
In 1916 kwamen de eerste toestellen in dienst en het type bleef tot in 1918 in gebruik.

Versies.

Een ontwikkeling was de AEG C.IVN, een nachtbommenwerper, die in 1917 werd geproduceerd. Dit type had een grotere spanwijdte.
Een andere versie was de AEG C.IVA, die was uitgerust met een Argus motor van 180 pk.

Technische gegevens
Afmetingen:
Spanwijdte: 13,46 m Lengte: 7,15 m
Hoogte: 3,35 m Vleugeloppervlak: 39 m2
Gewichten:
Leeggewicht: 802 kg Max. startgewicht: 1120 kg
Prestaties:
Max. snelheid: 158 km/u Stijgsnelheid: - m/min
Vliegbereik: 450 km Plafond: 5000 m
Overig:
Motortype: Eén 160 pk Mercedes D.III
Bemanning: Eén piloot plus één waarnemer/schutter.
Bewapening: Bommenlast van maximaal 100 kg; Eén voorwaarts vurende vaste Spandau LMG 08/15 mitrailleur; één Parabellum MG 14 draaibaar opgestelde mitrailleur voor de waarnemer.