Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

Breguet BR.1150 Atlantic

Historie

Dit toestel is van het begin af aan ontworpen door Breguet als maritiem patrouillevliegtuig naar aanleiding van NATO specificaties uit 1958 voor de opvolger van de Lockheed Neptune.

Ze zijn gebouwd en ontwikkeld door een Europees consortium van fabrikanten onder de naam SECBAT (Société d'Étude et de Construction de Breguet Atlantic)
Het eerste prototype vloog in oktober 1961, het tweede in februari 1962. Een initiële order van 40 toestellen voor Frankrijk en 20 stuks voor Duitsland werd in 1963 ontvangen. Het eerste voorserie-toestel vloog in februari 1963; het tweede in september 1964. Beiden hadden een verlengde romp.De aflevering vond plaats tussen 1965 en1968. De productie was eigenlijk net gestaakt toen er een order binnenkwam van Nederland voor negen toestellen, later gevolgd door een opdracht voor achttien toestellen voor Italië.

Kenmerkend is de tweedelige romp: de bovenzijde bevat een drukcabine met de bemanningsruimte en bedieningsapparatuur en de onderzijde wapenruimte van 9 meter ten behoeve van de onderzeebootbestrijdingsmiddelen, zoals acht geleide torpedo's, dieptebommen, of mijnen. Verder is MAD aanwezig in de staartboom, een radarscanner in en intrekbare radome onder de romp.
Een neventaak van de Atlantic is ook SAR en lange-afstandspatrouilles.

In 1978, gaf de Franse regering opdracht tot het ontwikkelen van een opgewaardeerde versie, de Atlantic Nouvelle Generation (later ook wel Atlantique 2), mede omdat verdere opdrachten uitbleven.

Vooral de uitrusting en avionica werden aangepakt,onder andere een nieuwe radar, sonar, tactische computer, een FLIR-installatie. Verder kreeg het toestel de mogelijkheid om de Exocet raket tegen oppervlakteschepen mee te voeren. Twee bestaande Atlantics werden omgebouwd tot prototypen. De eerste vloog als zodanig in mei 1981.

Er zijn er uiteindelijk 28 toestellen van gebouwd.

Technische gegevens
Afmetingen:
Lengte: 32,63 m Spanwijdte: 37,42 m
Hoogte: 10,89 m Vleugeloppervlak: 123,34 m2
Gewichten:
Leeggewicht: 25 700 kg Max. startgewicht: 46 200 kg
Prestaties:
Max. snelheid: 648 km/u Stijgsnelheid: - m/min
Vliegbereik:   Plafond: 9144 m
Overig:
Motortype: Twee Rolls Royce Tyne R.Ty-20 van 6105 pk elk
Bemanning: Twaalf man.
Bewapening: Torpedo's, dieptebommen, Sonarboeien, Mijnen.