Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

Caudron G.IV

Historie

De Caudron G.IV was een verdere ontwikkeling van de eenmotorige Caudron G.III. Dit toestel, een betrouwbaar gebleken verkenner had als nadeel dat er geen bewapening kon worden meegevoerd. De eerste vlucht was in maart 1915.
De spanwijdte was groter geworden, er waren vier roeren en twee motoren toegepast, zodat er een bewapende schutter-waarnemer mee kon en daarnaast nog een bomlading van 100 kg.

Het toestel werd gebruikt als verkenner-bommenwerper en kon diep Duitsland binnendringen, toen later de Duitse jachtvliegtuigen meer werden toegepast, werd het toestel gebruikt voor nachtbombardementen.

De Caudron G.IV werd gebruikt door België, Frankrijk, Finland, Engeland en ook door de VS.

Er werden in totaal 1358 stuks gebouwd in Frankrijk plus nog eens 51 stuks door A.E.R. te Italië en 12 stuks door de Britse Caudron fabriek

Versies.

Er werden drie hoofdversies gebouwd:

Caudron G.IV-A2:
verkenner, uitgerust met een radio voor vuurgeleiding
Caudron G.IV-B2:
bommenwerper en kon 100 kg bommen meevoeren
Caudron G.IV-E2:
trainer uitgerust met dubbele besturing.

De Caudron G.IVB was een bepantserde uitvoering.

 

Technische gegevens
Afmetingen:
Lengte: 7,19 m Spanwijdte: 16,85 m
Hoogte: 2,55 m Vleugeloppervlak: - m2
Gewichten:
Leeggewicht: 733 kg Max. startgewicht: 1232 kg
Prestaties:
Max. snelheid: 130 km/u Stijgsnelheid: 15 minuten naar 2000 m
Vliegbereik: 5 uur Plafond: 4000 m
Overig:
Motortype: Twee Le Rhône 9C van 80 pk
Bemanning: Twee
Bewapening: Eén in de neus gemonteerde 7 mm Hotchkiss of Lewis machinegeweer. De bemanning had ook de beschikking over een karabijn of een Chauchat geweer