Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

Fokker A.1 (M.8)

Historie

De Fokker M.8 is reeds voor de Eerste Wereldoorlog ontworpen als tweezits Artillerie-verkenner en werd onder druk van de oorlogsdreiging praktisch vanaf de tekenplank besteld door het Duitse leger. De M-8 werd pas na het uitbreken van de oorlog in productie genomen. De eerste opdracht ging om ruim veertig toestellen. Aanvankelijk leverde dit nogal problemen op vanwege het gebrek aan productiecapaciteit.
De eerste M.8 werd in oktober 1914 overgedragen. In december waren, volgens officiële legergegevens tien toestellen operationeel. In juni 1915 was dit aantal gestegen tot vijftien, maar rond die tijd werden de toestellen overgeheveld naar trainingseenheden, omdat ze niet meer voldeden voor gebruik aan het front. Tot in 1917 zijn de Fokkers M-8 gebruikt als trainers.

Omdat Fokker toch niet in staat was om aan de vraag te voldoen, werden bij Halberstadt Flugzeugwerk Gmbh, een serie M-8's in licentie gebouwd. Deze toestellen werden door de fabriek Halberstadt F.14 genoemd; het leger duidde ze aan als Halberstadt A.II. Deze toestellen werden echter niet gebouwd volgens de Fokkerconstructie van gelaste staalbuis, met linnen, maar in houten schaalconstructie. Verder waren geen windschermen aangebracht en was, als opstap, een uitsparing in de onder aan de zijkant van de romp aangebracht, terwijl de bij Fokker gebouwde toestellen een aan de romp gelaste rechthoekige beugel hadden.
De M-8 was een schouderdekker. In de rompzijden direct onder de vleugels waren uitsparingen met windschermen aangebracht. Vergeleken met de M-5L, die toen ook nog in productie was, was de M-8 een groter toestel, de spanwijdte en breedte van de vleugels was groter, de romp zo'n 40 % breder. De brandstoftank was tussen piloot en motor gesitueerd, een tweede reservetank was direct achter de cockpit aanwezig. Beiden waren ovaal van vorm (eigenlijk gebruikelijk in die tijd).
Een eis voor Duitse vliegtuigen uit die tijd, was dat die eenvoudige te demonteren moest zijn. Dit vanwege het feit dat de toestellen toen eigenlijk nooit naar de plaats van bestemming (het front) werden overgevlogen.

 

Technische gegevens
Afmetingen:
Lengte: 7,01 m Spanwijdte: 9,57 m
Hoogte: - m Vleugeloppervlak: 20 m2
Gewichten:
Leeggewicht: - kg Max. startgewicht: - kg
Prestaties:
Max. snelheid: 135 km/u Stijgsnelheid: m/min
Kruissnelheid: - km/u    
Vliegbereik: - km Plafond: - m
Overig:
Motortype: Eén Oberursel Ur-1 van 80 pk
Bemanning: Eén vlieger
Bewapening: Geen