Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

Fokker C.XIw

Historie

De Fokker C.XIw werd door Fokker ontwikkeld op basis van Marine-specificaties voor een zeeverkenner uit 1935.
Het toestel was op traditionele Fokker-manier gebouwd, een met linnen beklede, gelaste staalbuisromp en houten vleugels. De vleugels, van ongelijke spanwijdte zaten schuin boven elkaar.
Het toestel was geschikt om vanaf kruisers met een (stoom)katapult te worden gelanceerd [Hr MS De Ruijter was toen uitgerust me een Heinkel stoomkatapult]. Voor die tijd moesten boordvliegtuigen over boord worden gezet met een kraan, een tijdrovend proces.
Het prototype maakte op 20 juli 1935 de eerste vlucht, waarna uitgebreid proeven met de katapult volgden. Deze werden succesvol afgerond, waarna een opdracht voor dertien toestellen volgde.

 

Technische gegevens
Afmetingen:
Lengte: 10,45 m Spanwijdte: 13 m
Hoogte: 4,5 m Vleugeloppervlak: 40 m2
Gewichten:
Gewicht (Leeg): 1720 kg Max. start gewicht: 2550 kg
Prestaties:
Max. snelheid: 280 km/u Kruissnelheid: 235 km/u
Stijgsnelheid - m/min    
Plafond: 6400 m Vliegbereik: 729 km
Overigen:
Motortype: Eén Bristol Pegasus XXX van 750 pk
Bemanning: Twee man: één vlieger plus één waarnemer
Bewapening: 2 mitrailleurs van 7.9 mm