Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

Martin S

Historie

Dit type, ontworpen door Donald Douglas, was een directe ontwikkeling uit 1915 van de Glenn-Martin TT met een andere motor en aillerons in de bovenvleugels.
Het was een tweepersoons waarnemingsvliegtuig met een centrale driijver en kleinere drijvers aan de vleugeluiteinden en onder de staart. De rechte vleugels waren van gelijke spanwijdte. Opvallend was dat de romp zich tussen de vleugels in, ondersteund door struts.

 

Technische gegevens
Afmetingen:
Lengte: 9,02 m (30 ft 4.5 in) Spanwijdte: 14,15 m (51 ft 4.5 in)
Hoogte: - m Vleugeloppervlak: - m2
Gewichten:
Gewicht (Leeg) - kg Max. gewicht; - kg
Prestaties:
Kruissnelheid: - km/u Max. snelheid: 118  km/u
Stijgsnelheid: - m/min (3200 ft 10 min)    
Plafond: - m Vliegbereik: 800 km ?
Overigen:
Bemanning: Eén vlieger en één waarnemer
Motortype: Eén Hall Scott A-5 van 125 pk.
Bewapening: Geen