Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

Morane-Saulnier L Parasol

Historie.

De Morane-Saulnier Type L, uit 1915, was een van de eerste succesvolle jachtvliegtuigen van de eerste wereldoorlog. Het was uitgerust met een vaste mitrailleur, die door de schroefcirkel schoot. De propeller was voorzien van zogenaamde deflectors om te voorkomen dat deze beschadigde door de kogels.
De oorspronkelijke Morane-Saulnier L gebruikte scheluwtrekking van de vleugels voor de besturing, later verscheen een versie met ailerons, Type L.

De Morane-Saulnier L, werd onder de aanduiding M.S.3 in een aantal van 600 stuks gebouwd. Het werd zelfs onder licentie gebouwd door Pfalz Flugzeugwerke als de onbewapende Pfalz A.I en A.II verkenners. later ook nog als bewapende Pfalz E.III verkenner

 

Technische gegevens
Afmetingen:
Lengte: 6,88 m Spanwijdte: 11,2 m
Hoogte: 3,93 m Vleugeloppervlak: 18,3 m2
Gewichten:
Gewicht (Leeg): 385 kg Max. start gewicht: 655 kg
Prestaties:
Max. snelheid: 115 km/u Kruissnelheid: - km/u
Stijgsnelheid 5,75 min naar 1000 m    
Plafond: 4000 m Vliegbereik: 2,5 uur
Overig:
Motortype: Eén Gnôme 80 van 80 pk
Bemanning: Twee man: één vlieger plus één waarnemer
Bewapening: -