Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

Pilatus PC-7

Historie

De Pilatus PC-7 is gebaseerd op de Pilatus P-3 en het eerste prototype, eigenlijk een P-3w, waarbij de Lycoming motor was vervangen door een P&W PT6A-20 turboprop, maakte in april 1966 de eerste vlucht.
Het programma werd door een crash ernstig vertraagd en pas in 1975 maakte een tweede prototype, ook een omgebouwde P-3, de eerste vlucht.
Er volgden allerlei modificaties, onder ander een vernieuwde vleugel met geïntegreerde brandstoftanks, een aangepaste staart en een druppelcockpit.

In Augustus 1978 rolde het eerste productie-exemplaar van de band en tegen het eind van het jaar kreeg het type de Zwitserse type certificering.
Waarna de aflevering van het toestel aan zowel civiele als militaire gebruikers volgde.
De PC-7 Mk. II is eigenlijk een ontwikkeling van de PC-9, en aangepast aan de kleinere turboprop van de PC-7. Doel was reductie van de kosten van gebruik en onderhoud.

Versies.

PC-7:
een tweepersoons basistrainer met een  Pratt & Whitney PT6A-25A turboprop van 410 kW
PC-7 Mk II:
een ontwikkeling voor de SAAF, gebaseerd op het airframe en avionica van de PC-9, met de vleugel van de PC-7 en als krachtbron een Pratt & Whitney PT6A-25C of 522 kW. Het is dus eigenlijk een hybride van de PC-7 en de PC-9.
NCPC-7 : een opgewaardeerde versie met moderne ‘glass cockpit” en vernieuwde avionica, ontwikkeld voor de Zwitserse Luchtmacht.

 

Technische gegevens
Afmetingen:
Lengte: 9,78 m Spanwijdte: 10,4 m
Hoogte: 3,21 m Vleugeloppervlak: 16,3 m2
Gewichten:
Leeggewicht: 1670 kg Max. startgewicht: 2700 kg
Prestaties:
Max. snelheid: 500 km/u Stijgsnelheid: - m/min
Kruissnelheid: 412 km/u    
Vliegbereik: 1050 km Plafond: 10060 m
Overig:
Motortype: Eén Pratt & Whitney PT-6A-25A van 650 pk
Bemanning: Twee man: één instructeur plus één leerlng
Bewapening: Geen