Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

Robert-Esnault-Pelterie REP-2 Parasol

Historie

De Esnault-Pelterie REP.1 en diens opvolger, de REP.2 waren oorspronkelijk experimentele vliegtuigen, ontwikkeld door de Franse Luchtvaartpionier Robert Esnault-Pelterie.
De REP-1 had een ongebruikelijk landingsgestel, bestaande uit één hoofdwiel, een klein staartwiel en twee ondersteunde wielen aan de vleugeluiteinden. Een noviteit was de besturing door een stuurknuppel.

De REP.2 verschilde van de REP.1 qua onderstel, aanvankelijk in dezelfde ongebruikelijke opstelling, later met een meer gebruikelijk onderstel.
Verder was de constructie een stalen buizenframe met linnen. Testvluchten met de REP.1 vonden plaats in september 1907.
proefvluchten met de REP.2 werden in juni 1908 uitgevoerd en resulteerde onder meer in hoogte- en afstandsrecords voor eendekkers.
Het toestel werd in de loop der tijd verder verbeterd.

 

Technische gegevens
Afmetingen:
Lengte: 6,85 m Spanwijdte: 9,6 m
Hoogte: 2,5 m Vleugeloppervlak: 15,75 m2
Gewichten:
Leeggewicht: - kg Max. startgewicht: 420 kg
Prestaties:
Max. snelheid: 80 km/u Stijgsnelheid: - m/min
Kruissnelheid: - km/u    
Vliegbereik: - lm Plafond: - m
Overig:
Motortype: -
Bemanning: Eén vlieger
Bewapening: -