Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

RAF SE.5A

Historie

De S.E.5 (Scout Experimental 5), was ontworpen rond de nieuwe Hispano-Suiza 8a V8 motor van 150 pk. De eerste vlucht was in november 1916.
Door fouten in het vleugelontwerp crashten de eerste twee prototypen. Het derde prototype werd daarop aangepast, waarna de productie werd opgestart.

Het toestel was een stabiel, maar ook wendbaar en sterk vliegtuig. Het bleek één van de snelste toestellen van zijn tijd te zijn.
Het bleek, in vergelijk met bijvoorbeeld zijn tijdgenoot de Sopwith Camel, wel de mindere te zijn in een kringgevecht.
Het toestel had een vaste, gesynchroniseerde .303 inch Vickers mitrailleur op de neus plus een Lewis mitrailleur op de vleugel.
Daar er aanvankelijk problemen waren met het synchronisatiesysteem van de neusmitrailleur, werd de vleugelmitrailleur door de piloten erg gewaardeerd.

Versies

S.E.5:
De oorspronkelijke versie , waarvan er 77 zijn gebouwd.
S.E.5a:
Deze had een verbetere Hispano-Suiza 8B van 200 pk met vaak een grote vierbladige propeller. Er werden er 5265 stuks van gebouwd door zes fabrikanten.
Enkele toestellen werden ongebouwd tot tweezits trainer. De Hispano-Suiza 8B motor bleek moeilijk leverbaar en ook nog te lijden te hebben van allerlei problemen.
Toepassing van de Wolseley Viper van 200 pk, een variant van de Hispano-Suiza 8a motor, gebouwd door de Wolseley Motor Company, loste de motorproblematiek op en deze motor werd al snel toegepast als standaard motoruitrusting van de S.E.5A.
S.E.5b:
dit was een meer gestroomlijnde variant van een S.E.5, met vleugels van ongelijke spanwijdte en koorde.
Er werd er slechts één van gebouwd, die vooral gebruikt werd voor onderzoek.

 

Technische gegevens
Afmetingen:
Lengte: 6,38 m Spanwijdte: 8,12 m
Hoogte: 2,9 m Vleugeloppervlak: 22,67 m2
Gewichten:
Leeggewicht: 635 kg Max. startgewicht: 887 kg
Prestaties:
Max. snelheid: 220 km/u Stijgsnelheid: - m/min
Kruissnelheid: - km/u    
Vliegbereik: 483 km of 3 uur Plafond: 6705 m
Overig:
Motortype: Eén Wolseley W4A Viper van 200 pk
Bemanning: Eén vlieger
Bewapening: Eén voorwaarts vurende 7.7 mm Vickers machine geweer plus één beweegbare Lewis; Vier bommen van 18 kg.