Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

Sud-Aviation SA3160 Alouette III

Historie

De SA3160 Alouette III is een rechtstreekse doorontwikkeling van de succesvolle Alouette II. De Alouette III heeft een grotere cabine en een sterkere motor. Verder is de staart geheel dicht en is de rotor verbeterd.

De ontwikkeling van het toestel startte eind jaren ‘50 van de 20e eeuw bij Sud-Aviation. Het eerste (van twee) prototype, uitgerust met een Turbomeca Artouste IIIB turbinemotor van 550 pk maakte de eerste vlucht op 28 februari 1959. De eerste preproductie-machine SA-316A, maakte in juli 1961 de eerste vlucht.
In de militaire uitvoering kon de Alouette III zes man met uitrusting meevoeren, ook kon het toestel als aanvalshelikopter gebruikt worden.

In zijn oorspronkelijke uitvoering bleef de Alouette III tot 1969 in productie. De eerste Alouette III gebruiker werd de Birmaanse luchtmacht, die in 1961 haar eerste toestellen ontving.
Daarna volgde nog tot 1985 productie van de verbeterde SA-316B. Deze maakte in juni 1968 de eerste vlucht. Het enige verschil ten opzichte van zijn voorganger was de verbeterde rotoraansturing. Verder kon het een grotere betalende lading meevoeren.
De SA319B, was identiek maar was uitgerust met de Astazou 3, een motor met hetzelfde vermogen, maar met lager brandstofverbruik

In 1972 verscheen de SA-316C die een sterkere Artouste IIID motor had. Hiervan zijn er relatief weinig gebouwd.

Uiteindelijk zijn er meer dan 1900 stuks van gebouwd, inclusief de licentietoestellen die in Zwitserland, Nederland, Pakistan, India en Roemenië zijn gebouwd.

In 1970 werd Sud-Aviation samengevoegd met een aantal andere Franse vliegtuigfabrieken. Deze fusie ging verder onder de naam SNIAS (Société Nationale Industrielle Aerospatiale). Vanaf 1984 heette deze groep kortweg Aerospatiale.
Aerospatiale op zijn beurt ging, samen met het Duitse MBB, in 1992 op in de Eurocopter Group.

Een andere ontwikkeling was de experimentele SA-319D. Doel van dit toestel was om de Astazou XIV turbinemotor te verbeteren.

 

Technische gegevens
Afmetingen:
Lengte met rotor 10,17 m Hoogte 3,00 m
rotordiameter: 11,02 m Staartrotor 1,91 m
Gewichten:
Leeg gewicht: 1143 kg Max. startgewicht: 2100 kg
Prestaties:
Max. snelheid   210 km/u Kruissnelheid: 185 km/u
Vliegbereik: 560 km    
Overig:
Motortype: Eén Turbomeca Artouste IIIB van 870 pk
Bemanning: Eén a twee man Passagiers Drie tot vier personen
Bewapening: Geen; Er zijn wel testen uitgevoerd met onder andere .50 mitrailleur en ook met TOW raketten, maar die proeven waren geen succes.
  Lengte is zonder rotor. De gearbox van de (Klu) Alouette was zodanig afgesteld dat maximaal 500 pk werd overgebracht.