Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

Spijker V.1

Historie

Dit toestel was het eerste Nederlandse jachtvliegtuig, ontwikkeld en gebouwd door de gefuseerde N.V. Nederlandse Vliegtuigenfabriek en N.V. Nederlandse Automobielfabriek Trompenburg.

Het was een eenpersoons dubbeldekker met een Gnome rotatiemotor van 80 pk. Het bleek in de praktijk niet erg te voldoen, zodat het bij één toestel is gebleven.

 

Technische gegevens
Afmetingen:
Lengte: - m Spanwijdte: - m
Hoogte: - m Vleugeloppervlak: - m2
Gewichten:
Leeggewicht: - kg Max. startgewicht: - kg
Prestaties:
Max. snelheid: - km/u Stijgsnelheid: - m/min
Kruissnelheid: - km/u    
Vliegbereik: - km Plafond: - m
Overig:
Motortype: Eén Gnome van 80 pk
Bemanning: Eén vlieger
Bewapening: Geen