Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

Taylorcraft L-2 Grasshopper

Historie

in 1941 werd door Taylorcraft de Model D tandem trainer ontworpen voor artillieriewaarneming en voor lichte transport- en koeriersdiensten.

Na een succesvolle evaluatie van vier stuks aangeduid als YO-57 door het Amerikaanse leger, werden 70 stuks, aangeduid als O-57 Grasshopper. Deze waren uitgerust Continental O-170-3 -motor van 65 pk.

Al snel werd een aangepaste versie, als O-57A besteld met een radio en extra cockpit-beglazing. Hiervan werden 336 stuks gebouwd.

Tijdens de tweede wereld oorlog werd het toestel door de Army Air Force gebruikt voor het leiden van artillerievuur. Ook werd het toestel veel gebruikt voor liaisontaken, waarbij het vermogen om te starten en landen op ruw landingsterrein goed van pas kwam. In 1942 werd een nieuwe order geplaatst voor de levering van 140 stuks van de O-57A, waarna de twee varianten werden daarna aangeduid als L-2 respectievelijk L-2A.

Latere versie waren de L-2B, speciaal voor artilleriewaarneming, waarvan er 490 werden gebouwd en een variant met vleugelspoilers en een volledig gekoelde  motor, de L-2M , waarvan er 900 werden besteld.

Een aantal civiele modellen, waarvan een klein aantal was gebouwd, werden "gevorderd" en ontvingen aanduidingen van L-2C tot en met L-2L.

Ook werden nog 253 zweefvliegtuigen, aangeduid als ST-100, op basis van de L-2 gebouwd voor gebruik als zweefvliegtuigtrainers.

Terwijl sommige L-2's na de oorlog werden doorgegeven aan buitenlandse luchtmachten, gingen veel toestellen over in civiele handen.

 

Technische gegevens
Afmetingen:
Lengte: 6,9 m Spanwijdte: 10,8 m
Hoogte: 2 m Vleugeloppervlak: - m2
Gewichten:
Leeggewicht: 309 kg Max. startgewicht: 544 kg
Prestaties:
Max. snelheid: 150 km/u Stijgsnelheid: 1070 m/min
Kruissnelheid: 134 km/u    
Vliegbereik: 370 km Plafond: 3170 m
Overig:
Motortype: Eén Lycoming Contintental O-170-3 van 65 pk
Bemanning: Eén vlieger
Bewapening: Geen