Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

Voisin IV

Historie

Het type L of Voisin I, werd ontwikkeld voor het Franse leger in 1912. Proeven werden succesvol uitgevoerd en er werden zo'n zeventig van gebouwd in Frankrijk en nog een klein aantal in Rusland.

Het werd opgevolgd door het type LA of Voisin III, waarvan een groot aantal werd gebouwd. De productie nam met name toe door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog.

De Voisin III werd gevolgd door een verbeterd type LB, Voisin IV en het type LBS, de Voisin V.
Het grotere type LC, Voisin VII, volgde in 1916, maar deze was geen succes en er werden slechts een honderdtal van gebouwd.

 

Technische gegevens
Afmetingen:
Lengte: 10,28 m Spanwijdte: 14,74 m
Hoogte: 3,8 m Vleugeloppervlak: 49,66 m2
Gewichten:
Leeggewicht: 1122 kg Max. startgewicht: 1400 kg
Prestaties:
Max. snelheid: 96 km/u Stijgsnelheid: - m/min
Vliegbereik: - km Plafond: - m
Overig:
Motortype: Eén Salmson 9R van 120 pk
Bemanning: Twee man: één vlieger plus één waarnemer/luchtschutter
Bewapening: Een 37 mm Hotschkiss kanon