Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

Vickers Viking Mk IV

Historie

Vickers startte in december 1918 met onderzoek naar een geschikte rompvorm voor  amfibie. In 1919 kwam de Viking I uit, een vijf persoonstoestel met duwschroef een watergekoelde Rolls Royce Falcon.

Dit toestel, geregistreerd als G-AEOV, crashte echter in december 1919 bij Rouen, toen het onderweg was naar Parijs.

Het tweede prototype, Viking II, registratie G-EASC had een grotere spanwijdte en een Rolls Royce Eagle VIII van 360 pk.

De Vickers type 54, Viking IV had een vergrote romp en nog een aantal verbeteringen en was meestal uitgerust met een Napier Lion motor.

De Viking V was een verdere ontwikkeling en werd gebouwd voor de RAF.

De Viking werd verder door ontwikkeld en mondde uit in de Fulture I, die een herziene vleugel en een Napier Lion motor van 450 pk. 

Technische gegevens
Afmetingen:
Lengte: 10,36 m Spanwijdte: 15,24 m
Hoogte: 4,6 m Vleugeloppervlak: 55,2 m2
Gewichten:
Leeggewicht: 1701 kg Max. startgewicht: 2451 kg
Prestaties:
Max. snelheid: 164 km/u Stijgsnelheid: 121 m/min
Vliegbereik: 724 km Plafond: 2743 m
Overig:
Motortype: Eén Napier Lion van 450 pk. {soms werd ook wel een Rolls Royce Eagle van 360 pk toegepast]
Bemanning: -
Bewapening: -