Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

Historie

In 1933 ontwierp men bij AVRO type 652, op basis van specificaties van Imperial Airways voor een toestel voor de binnenlandse lijndiensten.

Het toestel was min of meer van dezelfde constructie als de Fokker-tijdgenoten, namelijk een staalbuizen romp met linnen bekleed en een houten vleugel. De staart was wel met metaal bekleed.
De eerste vlucht vond plaats in januari 1935. Imperial Airways bestelde uiteindelijk drie toestellen.

In mei 1934 werd door het Britse Luchtvaartministerie specificatie G.18/35 opgesteld voor een driepersoons kustverkenner. Vanwege de urgentie en de kosten moest het gebaseerd zijn op een bestaand ontwerp.
Avro diende een iets gewijzigd ontwerp van de 652, de Avro 652A, in.
Deze verschilde van de AVRO 652 door de rechthoekige cabineramen (in plaats van de oorspronkelijke ovale ramen) en verder door de mogelijkheid tot het meevoeren van een bomlading (twee bommen van 45 kg in de romp en acht 9,1 kg bommen onder de vleugels) en een standaard bewapening van één vaste 7,7 mm Vickers mitrailleur aangebracht in de neus en één beweegbare 7,7 mm Lewis mitrailleur in een koepel op de rug.
Avro mocht van het ministerie een prototype bouwen, welke een competitie zou aangaan met de De Havilland DH-89 Dominie.
Het prototype van de 652A vloog voor het eerst in maart 1935 en kwam als beste uit de bus, waarna de productie van de Anson, zoals de 652A intussen was gedoopt, kon beginnen.

Versies.

Avro Anson Mk I:
In december 1935 het eerste productietoestel, de Anson Mk. I, uitgerust met twee Armstrong Siddeley Cheetah IX motoren, rolde het eerste productietoestel van de band.
RAF Coastal Command squadron No.48 was het eerste squadron dat operationeel was op het eerste Britse, militaire toestel met intrekbaar (handmatig) landingsgestel.
De Anson Mk I werd hét standaard kustpatrouille- en reddingsvliegtuig van zowel de RAF als de RAAF (Australië), maar bleek eind jaren dertig (van de vorige eeuw) al weer verouderd en te langzaam voor zijn oorspronkelijke taak.
De Anson werd vervolgens de standaard meermotorigentrainer.
In de beginjaren van de tweede wereldoorlog bleek de Anson vooralsnog echter een geduchte tegenstander en had een hoog incasseringsvermogen.
In totaal zijn er 6706 Anson Mk I toestellen gebouwd.
Avro Anson Mk II/ AT-20
De Anson Mk II was een als zodanig ontworpen trainer voor de meermotorigen-opleiding.
Het werd gebruikt voor het opleiden van radio-operators, navigators, bommenrichters, boordschutters en piloten. De Mk. II verschilde van de Mk. I door de gewijzigde houten neus, de hydraulische bediening van het landingsgestel en landingsflappen; verder waren de motoren vervangen door twee Jacobs motoren.
De bouw werd uit besteed aan het Canadese Federal Aircraft Ltd. In totaal zijn er 1050 Mk II’s gebouwd. Vijftig hiervan gingen naar de VS als AT-20, deze toestellen waren voorzien van twee Jacobs R-915-7 motoren.
Avro Anson Mk III
De Mk III verschilde van de Mk II door de twee Jacobs L-6MB motoren met een vermogen van 330 pk elk en werd eveneens in Canada gebouwd in een oplage van 559 exemplaren.
Avro Anson Mk IV
De Avro Anson Mk IV was identiek aan de MK III, en verschilde ook weer alleen in de twee Wright R-975-E3 motoren. Van dit type zijn 223 toestellen gebouwd.
Avro Anson Mk V
De geheel houten MK. V was een Canadese doorontwikkeling van de Mk I en er werden 1070 toestellen gebouwd.
De ovale cabineramen van het civiele moedertoestel kwamen terug en het toestel had nu twee Pratt & Whitney R-985-AN-12B of -14B motoren met een vermogen van 450 pk.
Avro Anson Mk X
De weer in Engeland gebouwde Mk X was eigenlijk een Mk I met versterkte vloer en werd ontworpen als transporttoestel voor vracht en passagiers. In totaal zijn hiervan 103 exemplaren gebouwd.
Avro Anson Mk XI
In juli 1944 werd een versie voor personenvervoer en ambulancedoeleinden uitgebracht, voorzien van een verhoogd cabine plafond en verder werden grotere cabineramen toegepast.
Er zijn 90 exemplaren van gebouwd en de Mk XI werd aangedreven door twee Armstrong Siddeley Cheetah XIX motoren.
Avro Anson Mk XII
Rechtstreeks uit de Mk XI werd, door gebruik van twee Armstrong Siddeley Cheetah XV motoren met een vermogen van 420 pk, de Mk XII ontwikkeld.
De 254 exemplaren werden geproduceerd in twee types. De Mk XII series 1 met de originele houten vleugels en de Mk XII series 2 met geheel metalen vleugels.

Na-oorlogse versies

Na de Tweede Wereldoorlog ging de productie nog geruime tijd door en werden nog de volgende versies ontwikkeld:

Avro Anson C.18
een politievliegtuig en verkenner voor Afghanistan en India,
Avro Anson C.19
een transporttoestel voor de RAF en de Avro Nineteen, haar civiele tegenhanger,
Avro Anson T.20
een bommenwerpertrainer met doorzichtige neus voor gebruik in Rhodesië;
Avro Anson T.21
gelijk aan de T.20 maar dan met dichte neus.
en ten slotte de
Avro Anson T.22
een radiotrainer voor de RAF.

 

Technische gegevens AVRO Anson Mk. I
Afmetingen:
Lengte: 12,88 m Spanwijdte: 17,22 m
Hoogte: 3,99 m Vleugeloppervlak: 43,1 m2
Gewichten:
Leeggewicht: 2435 kg Max. startgewicht: 3900 kg
Prestaties:
Max. snelheid: 320 km/u kruissnelheid: 254 km/u
Stijgsnelheid: 228 m/min    
Vliegbereik: 1060 km Plafond: 5791 m
Overig:
Motortype: Twee Armstrong Siddeley Cheetah IX van 350 pk elk.
Bemanning: Vier (als patrouille vliegtuig).
Bewapening: Als patrouillevliegtuig: Twee mitrailleurs; bommen.

 


In gebruik bij LSK en 320 en 321 squadron RAF.

Gebruik bij KLu

Dit toestel werd bij de KLu voornamelijk gebruikt voor meermotorigen-training en navigatietraining. Deze toestellen werden in 1946 aangeschaft en kwamen in 1947 in dienst.
De D-1, D-4 en D-5 werden overigens pas een jaar later, namelijk in 1948 in dienst gesteld.
Ze werden op de vliegbasis Gilze-Rijen ondergebracht bij het CLO. Alle eventueel nog aanwezig bewapening werd verwijderd.

Ze verschilden ten opzichte van de toestellen die bij 320 en 321 squadron waren gebruikt. Vooral de motorkappen waren nu aangepast en geheel strak. [Waarschijnlijk zijn deze aanpassingen aangebracht tijdens een algehele revisie]
Verder hadden de meeste Luchtmacht-Ansons, geen rugkoepel. Een uitzondering was de D-19, maar deze koepel week qua vorm en type weer af van de originele koepel.
Verder waren een aantal toestellen voorzien van een dichte neus en weer andere hadden een glazen neus.
Later werden de toestellen ook wel gebruikt voor lichte transporttaken en ook als fotovliegtuig.

De meeste toestellen werden begin jaren vijftig buiten gebruik gesteld en veel werden overgebracht naar depot Soesterberg, waar ze in buiten opslag stonden. Doorgaans werden ze het jaar er op definitief afgeschreven, met als reden corrosie van het airframe (vaak als gevolg van de buiten-opslag). Sommigen werden op een basis gesteld als decoy.

Avro 652A Anson Mk.1.
Avro 652A Anson Mk.1 nog in het RAF kleurenschema.
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Avro 652A Anson Mk.1.
Avro 652A Anson Mk.1, nog in het RAF kleurenschema.
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Avro 652A Anson Mk.1.
Avro 652A Anson Mk.1, D-15, DG805.
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Avro 652A Anson Mk.1.
Avro 652A Anson Mk.1, D-14 in de laatste, geheel gele beschildering.
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Avro 652A Anson Mk.1. Foto-trainer van F-Squadron op Gilze-Rijen.
Avro 652A Anson Mk.1. Foto-trainer D-17 (met glazen neus) , in de latere geheel gele beschildering, van F-Squadron op Gilze-Rijen.
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Avro 652A Anson Mk.1. Foto-trainer van het F-Squadron op Gilze-Rijen.
Avro 652A Anson Mk.1. Foto-trainer D-17,in de latere geheel gele beschildering, van F-Squadron op Gilze-Rijen.
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Twee Avro 652A Anson Mk.1's.
Twee Avro 652A Anson Mk.1's, D-17 en D-23 in de latere geheel gele beschildering.
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]

 

Gebruik bij 320 en 321 squadron RAF

Bij de squadrons 320 en 321, gestationeerd op RAF Pembroke, volgde de Anson Mk.I de Fokker T-VIIIw op die de eerste maanden gebruikt zijn.

De gebruikte toestellen waren doorgaans afkomstig van andere squadrons. Met de Ansons werden vooral konvooibeschermingsvluchten uitgevoerd, daarna werden in mindere mate ook verkenningsvluchten en OSRD-vluchten gemaakt.

De beide Nederlandse Coastal Command squadrons 320 en 321 hebben na de Fokker T-VIIw met de Avro Anson Mk I gevlogen. In totaal werden 17 toestellen gebruikt tot de laatste in 1941 werd afgedankt.


In maart 1941 werd bij 320 squadron een A-flight gevormd, uitgerust met de Lockheed Hudson MK. I en een B-flight, uitgerust met de Anson.
In de loop van 1941 werd, mede door gebrek aan personeel, het 321 squadron opgeheven. De resterende toestellen werden ondergebracht bij het 320 squadron.
De Anson kreeg echter wel een andere functie, namelijk de opleiding van vliegers.

 

Kustverkenners AVRO 625A ANSON MK.1 (1940-1942) van VSQ 321
Twee AVRO 625A Ansons Mk.1 van VSQ 321,
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Kustverkenner AVRO 625A ANSON MK.1 (1940-1942) van VSQ 321 in Engeland
Kustverkenner AVRO 625A Anson Mk.1, K6175 (1940-1942) van VSQ 321 in Engeland,
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Kustverkenners AVRO 625A ANSON MK.1 (1940-1942) van VSQ 321 boven Engeland
Twee AVRO 625A Ansons Mk.1 van VSQ 321 boven Engeland,
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]

 


Registratiegegevens KLu en 320 en 321 squadron RAF.

AVRO Anson I KLu

Registratie
Constr.nr.
RAF Registratie
Datum in dienst
Datum uit dienst
Opmerkingen
D-1   LV199 10-1946 15-08-1952 19-06-1951 buiten gebruik gesteld.
Opslag Depot Soesterberg;
Afgeschreven
D-2   LT703 09-1946 15-08-1952 19-06-1951 buiten gebruik gesteld.
opslag Depot Soesterberg;
Afgeschreven
D-3   MG840 29-08-1946 25-03-1948 Afgeschreven en gekannibaliseerd
D-4   NK651 29-08-1946 08-1952 19-06-1951 buiten gebruik gesteld.
opslag Depot Soesterberg;
Afgeschreven
D-5   R9594 29-08-1946 15-08-1952 28-03-1951 buiten gebruik gesteld.
opslag Depot Soesterberg;
Afgeschreven
D-6   MG110 20-06-1947 29-10-1952 02-05-1949 buiten gebruik gesteld en naar depot Soesterberg voor buiten-opslag
Afgeschreven
D-7   EG672 13-11-1946 19-06-1953 Opgevlogen tijdens watersnoodramp
Afgeschreven
D-8   DJ661 30-11-1946 27-10-1953 In april 1953 buiten gebruik gesteld
Van de sterkte afgevoerd
Decoy op Volkel; later gebruikt voor brandweer-oeefeningen
D-9   LT982 28-05-1947 15-08-1952 Dichte neus
Op 19-06-1951 Buiten gebruik gesteld.
Opslag depot Soesterberg
Afgeschreven
D-10   LV125 28-08-1947 15-08-1952 Buiten gebruik gesteld op 13-11-1950 en opslag in depot Soesterberg
afgeschreven (corrosie airframe)
D-11   MG783 18-07-1947 25-06-1953 Glazen neus;
Afgeschreven
D-12   DG816 18-06-1947 01-02-1949 Niet gebruikt; opslag op Twenthe;
1948 zware corrosie vanwege opslag en niet gerepareerd
Gebruikt voor grondinstructies
Afgeschreven
Gebruikt voor brandweeroefeningen.
D-13   EG 140 04-07-1947 29-10-1952 De LSK gebruikte dit toestel al in september en oktober 1946 voor ferryvliegers
04-11-1949 Buiten gebruik gesteld en opslag in depot Soesterberg
Afgeschreven.
D-14   LV132 05-1947 15-08-1952 26-06-1951 Buiten gebruik gesteld en opslag in depot Soesterberg
Afgeschreven.
D-15   DG804 28-05-1947 18-06-1952 Dichte neus.
Januari 1951 buiten gebruik en buiten opslag op Gilze-Rijen;
Afgeschreven;
Gebruikt voor brandweeroefeningen
D-16   LT889 28-05-1947 15-08-1952 17-11-1950Buiten gebruik gesteld en opslag in depot Soesterberg
Afgeschreven.
In 1954 naar vliegbasis Leeuwarden voor decoy
1956/1957 gebruikt voor brandweeroefeningen
D-17   LT114 23-09-1946 27-10-1953 Glazen neus;
Op 14-09-1953 opslag naar DVVM2 Gilze Rijen;
Afgeschreven.
Maart 1953 naar Volkel voor decoy;
Gebruikt voor brandweeroefeningen.
D-18   NK325 118-06-1947 15-08-1952 Buiten gebruik gesteld op 19-06-1951 en opslag in depot Soesterberg
Afgeschreven.
D-19   MG283 13-05-1947 15-08-1952 Dichte neus; Had een Boulton-Paul turret op de romprug.
Buiten gebruik gesteld op 17-07-1951 en opslag in depot Soesterberg
Afgeschreven
D-20   MG635 21-04-1948 15-08-1952 Buiten dienst 1953; Dichte neus
Buiten gebruik gesteld op 28-03-1951 en opslag in depot Soesterberg
Afgeschreven.
D-21   MG736 1947 29-05-1947 Afgeschreven 17-09-1947.
Botsing in de lucht met Anson D-22 nabij Tilburg
D-22   MH221 1947 29-05-1947 Afgeschreven 17-9-1947.
Botsing in de lucht met Anson D-21 nabij Tilburg
D-23   LT832 07-1947 15-08-1952 Dichte neus
Buiten gebruik gesteld op 19-06-1951 en opslag in depot Soesterberg
Afgeschreven.
D-24   LV279 08-1947 29-10-1952 Buiten gebruik gesteld op 09-03-1949 en opslag in depot Soesterberg
Afgeschreven.
D-25   MG227 1947 12-05-1948 Glazen neus
Afgeschreven
In juni 1948 naar CW II (Centrale Werkplaats II) te Delft en gesloopt voor reserver-delen.

 

AVRO Anson I 320 en 321 squadron RAF

Voor zover bekend werd alleen de vliegtuigletter gevoerd.
Er zijn (mij althans) geen foto's bekend van toestellen met de squadron code NO aangebracht.
De toestellen waren afkomstig van andere squadrons en voerden vaak nog geruime tijd de oorspronkelijk squadron-nummers en -coderingen.
RAF Registratie
Squadron code
Datum in dienst
Datum uit dienst
Opmerkingen
Deze toestellen waren van de eerste uitvoering.
K6175 A 27-07-1940 01/10/1940 321 squadron
K6285 MW-F 05/07/1940 03/08/1940 321 squadron; Afgeschreven.
MW-F is de squadroncode van 217 sq. Dit toestel was in bruikleen.
K8706 NO-W 09/08/1940 10/10/1940 321 squadron;
K8823 Z 22/08/1940 01/10/1940 321 squadron;
K8829 E (?) 05/07/1940 31/07/1940 321 squadron;
Deze toestellen hadden het latere, verbeterde windscherm
N5064 NO-O 13/11/1940 22/07/1941 320 squadron;
Afgeschreven
N5105 NO-D 09/11/1940 01/04/1941 320 squadron
N5202 NO-E 07/09/1940 18/04/1941 320 squadron
N5237 V 09/11/1940 29/11/1940 321 squadron;
Afgeschreven
N5357 NO-X 14/08/1940 01/11/1940 320 squadron;
Afgeschreven
N9535 NO-H 04/10/1940 25/02/1941 320 squadron
N9742 Y 14/08/1940 29/11/1940 321 squadron;
Afgeschreven
R9598 NO-C 02/08/1940 10/10/1940 320 squadron
R9826 Z 11/10/1940 26/11/1940 321 squadron;
Afgeschreven
R9827 NO-A 07/10/1940 7/11/1941 320 squadron
W1672 NO-R 09/12/1940 20/06/1941 320 squadron
W1789 NO-S 19/12/1940 11/02/1942 320 squadron

 


Schaal 1/72

Bouwpakketten

 • Airfix
  • Kit 02009: AVRO Anson Mk. 1 (latere type windscherm)
   • Dit is het oudste model, daterend uit 1962 van de Anson.  Voor de Luchtmacht-uitvoering moeten de motorkappen worden aangepast; Vroeger konden hiervoor de kappen van de Airspeed Oxford (van Frog/Novo) worden gebruikt. Helaas is deze niet of nauwelijks meer verkrijgbaar.
    Ik heb me laten vertellen dat de motorgondels eigenlijk te klein te zijn; ik heb dit nog niet nagemeten.
    Op de romp net achter de cockpit komt een richtingzoeker zoals op de Dakota aanwezig was en ook was een radome aangebracht. De rugkoepel was op de Luchtmachttoestellen niet aanwezig, dus de opening hiervoor dient te worden dichtgemaakt, uitgezonderd de D-19, die een Boulton-Paul koepel had. Deze week af van de oorspronkelijke koepel.
    De canopy is aan de bovenzijde te recht en moet meer afgerond worden.
    De propeller loopt spits toen en de dikte loopt in beide richtingen af. De poten van het landingsgestel zijn te kort en moeten worden verlengd. Verder dient een landingslicht in de neus te worden aangebracht, een tweetal kleine ronde raampjes boven op de neus. Verder is het model zowel qua interieur als exterieur vrij kaal en kunnen allerlei detailleringen worden aangebracht.
    De ramen van de kit vertonen schuine spijlen, deze zijn niet correct. De aangegeven spijlen zijn eigenlijk een deel van de rompconstructie, dus dit moet aangepast worden.
    Voor de versies van 320 en 321 squadron RAF kunnen de motorkappen gehandhaafd blijven, Voor sommige toestellen moet het windscherm worden aangepast om de eerste uitvoering weer te geven.
 • AeroClub Models:
  • Kit K028: AVRO Anson C.MK. 19
 • Special Hobby:
  • Kit SH72074: Avro Anson Mk. I
  • Kit SH72212:Avro Anson MK1 "Early version in RAF service".
   Dit is een vroege versie met het schuine windscherm.
  • Kit SH72216: Avro Anson MK1 "Early version in Finnish service".
AVRO Type 652A Anson MkI AKleijn
Een model van een AVRO Anson I, gebouwd door Adri Kleijn.

 

Model accesoires

 • AeroClub Models
  • Set C008: Canopy & Turret
  • Set P024: Fairey Reed 2blade 7.6" diameter Propeller.
 • Falcon
  • VAX08: RAF Bombers WW2: Canopies voor Avro Anson, Fairey Battle, etc.
 • FlightPath
  • Set 72020: Avro Anson GR1 Detail Set (Airfix)
 • Tasman
  • Set TA235: Oxford and Anson conversie en update set: 3 turrets; mitrailleurframes voor Oxford en Anson; 2 motoren en cowlings voor Anson. {bestemd voor Tasman en Arifix kit]

Decals

 • Dutch Decal
  • Set 72055: Set met decals voor een Anson van 321 squadron.
  • Set 72026: Set met decals voor Consolidated PBY-5 Catalina IVA P-206; PBY-5 Y-45 met vlaggen; PBY-5 Catalina Y-69 black cat met vlaggen; Dornier Wal F D-41; Airspeed Oxford C-14, HN182 geheel geel; Avro Anson D-23, HS188 geheel geel en Spirfire FR.Mk XIV XC MT853 LETS LSK.
 • FlevoDecal
  • Set FD72-004: Set met decals KLu 1 Transva (Hudson, Proctor, Anson, Dominie, C47, L12, Auster).
 • RAFDec
  • Set 7212: Set met vooroorlogse RAF Ansons
  • Set 7210: Set met naoorlogse RAF Ansons
 • Carpena
  • Set 72.33: Set voor een Anson van Les Ailes de la Royale '46 - '60 (Franse Marineluchtvaartdienst)
 • KitsAtWar: (identieke sets in schaal 1/48 en 1/32)
  • Set K4-17: Set met o.a. decals voor een RAF Anson van 320 (Dutch) squadron.
 • Print Scale
  • Set 72-156: Set voor Ansons van verschillende RAF-squadrons

Schaal 1/48

Bouwpakketten

 • Classic AirFrame
  • Kit 4118: Anson Mk 1 met late versie van de canopy.
  • Kit 4119: Export versie Anson Mk 1 met latere type of windscherm.
  • Kit 4120: Anson Mk 1 met vroege type windscherm.
  • Kit 4122: Export versie Anson Mk 1 met het vroege type windscherm.
 • Contrail
  • SAN4847: AVRO Anson; C.Mk.19 - 23 (vacuvorm kit)

Modelling add-on

 • FlightPath
  • Set 48-112: AVRO Anson MK.1 Detail set voor interieur en exterieur (voor Classic Airframe kit).

Decals

 • --
  • Set --: --

 


SchemaKleurnaamBS-nummerFS-nummerHumbrolXtraColorVallejo Model ColorVallejo Model Air
AVRO Anson KLu
Afleverschema: Standaard RAF-trainerschemaBovenzijde Donkergroen BS: 641   163 X001 70.892 70.013
Donkerbruin BS: 450   29 X002 70.921 -
Onderzijde Geel BS: 356   154 X106 70.953 71.078
Het interieur van de toestellen was "interior-green", terwijl de stoelen zwart waren.
Tweede schemaOverall Geel -   154 X116 70.953 71.078
Toestellen van 320 en 321 squadron RAF 1940-1941
Standaard RAF-schemaBovenzijde Donkerbruin BS: 450   H29 X002 70.921 -
Donkergroen BS: 641   163 X001 70.892 71.013
Onderzijde: Aluminium (oudste toestellen?) of licht grijs Sky Grey BS:627   64 X621 70.884? -
Aluminum;     191   70.864  

 Voor een uitgebreide conversietabel met zeer veel kleur- en verfsystemen, zie www.paint4models.com

 

AVRO Anson MkI-VROEG-RAF-SMALL
RAF Schema 1: AVRO Anson Mk. I Vroeg.
Een vroege Anson I van 321 squadron, RAF Coastal Command.
AVRO Anson MkI-LAAT-RAF-SMALL
RAF Schema 1: AVRO Anson Mk. I Laat
Een late uitvoering van de Anson I van 321 squadron, RAF Coastal Command.
AVRO Anson MkI-LSK-1-SMALL
Afleverschema 1: AVRO Anson Mk. I LSK.
Een na-oorlogse Anson I van de LSK, circa 1947.
AVRO Anson MkI-LSK-1-2-SMALL
Schema 2: AVRO Anson Mk. I LSK
Een na-oorlogse Anson I van de LSK, circa 1947.
AVRO Anson MkI-LSK-2-SMALL
Schema 3: AVRO Anson Mk. I LSK.
Het standaard RAF camouflageschema in combinatie met de LSK-registratie op een Anson met glazen neus.
AVRO Anson MkI-LSK-2-2-SMALL
Schema 3: AVRO Anson Mk. I LSK.
Het standaard RAF camouflageschema in combinatie met de LSK-registratie op een Anson met dichte neus.
AVRO Anson MkI-LSK-3-SMALL
Schema 4: AVRO Anson Mk. I LSK.
Het definitieve kleurenschema, hier op een Anson met een glazen neus.
AVRO Anson MkI-LSK-3-2-SMALL
Schema 4: AVRO Anson Mk. I LSK
Het definitieve kleurenschema, hier op een Anson met een dichte neus.
AVRO Anson-MkI-LSK-3-3-SMALL
Schema 4: AVRO Anson Mk. I LSK.
Anson D-19 in het laatste kleurenschema, Deze was uitgerust met een Boulton geschutskoepel op de romprug.

 


Literatuur.

Nederlandse Militaire Luchtvaart in Beeld. deel 2 Hugo Hooftman 19 - 25 1978 Uitgever Europese Bibliotheek; Zaltbommel
Squadrons van de Koninklijke Luchtmacht Willem Helfferich pag. 124 1983 Uitgever Unieboek b.v.; Houten
70 Jaar Marine-LuchtvaartDienst Nico Geldhof Pag. 76 1987 Uitgeverij Eisma b.v.; Leeuwarden
KLu Vliegtuigen W. Schoenmaker/Th.Postma Pag. 80 1987 Uitgave: De Alk Alkmaar
Vliegtuigsquadrons 320 en 321 50 jaar P. Staal & R. van Basten Pag. 10 - 13 1990 Uitgever Afdeling Maritieme Historie; 's Gravenhage
Air Enthusiast no.42: The Chronicle of faithful Annie Ray Sturtivant Pag. 37 - 51 1991 Key Publishing; Stamford
Squadrons van de Koninklijke Luchtmacht (derde herzien druk) Willem Helfferich Pag. 23 1994 Uitgevers Wyt; Rotterdam
De geschiedenis van squadron 321: Nooit op de tweede plaats Bart M. Rijnhout Pag. 8 - 10 1984 Uitgever De Bataafsche Leeuw; Amsterdam
Warpaint Series no. 53: AVRO ANSON Mks. 1-22 Allan W. Hall     Uitgave: Warpaint Books Ltd. Luton
Koninklijke Luchtmacht: Vliegtuig- en registratieoverzicht 1945 - 2005 C. v.d. Heuvel Pag. 30 2004 Uitgave: Flash Aviation
De Vliegtuigen van 320 squadron N. Geldhof Pag. 48-71 2006 Uitgave: Geromy, Maarssen
85 JAAR Marineluchtvaartdienst in beeld. Peter Korbee pag. 68 - 69 2002 Uitgever Korbee MLD Promotie; Valkenburg
AVIA nr 10; okotber 1977: Luchtvloot van Plastic: AVRO 652A Anson   pag. 392 - 394 1977 Uitgever Wyt; Rotterdam
De Modelbouwer, 1983. E.J. Smithuysen jr. pag. 553 - 556 1983 Uitgever -
Hobby Bulletin, Juli 1974: AVRO 652A Anson. J.M. van Hest pag. 14 - 15 1974 Uitgever -

 

Websites.