Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

Fokker C.XIVw

Historie

De Fokker C.XIVw werd in 1938 ontwikkeld als opvolger van de Fokker C.VIIw als verkenner en ook als trainer voor de voorgezette vliegopleiding. het toestel was gebouwd volgens de toen bij Fokker gebruikelijke bouwwiijze, een staalbuis romp, die met linnen was bekleed en een houten vleugel.

De Marine luchtvaartdienst bestelde medio januari 1939 24 toestellen, die allen voor het eind van het jaar waren afgeleverd.

 

Technische gegevens
Afmetingen:
Lengte: 9,5 m Spanwijdte: 12 m
Hoogte: 4,25 m Vleugeloppervlak: 31 m2
Gewichten:
Gewicht (Leeg): 1320 kg Max. start gewicht: 1950 kg
Prestaties:
Max. snelheid: 230 km/u Kruissnelheid: 198 km/u
Stijgsnelheid - m/min    
Plafond: 4800 m Vliegbereik: 950 km
Overigen:
Motortype: Eén Wright Whirlwind R-975-E3 van 425 pk
Bemanning: Twee man: één vlieger plus één waarnemer
Bewapening: Twee 7.9 mm mitrailleurs