Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

Lockheed PV-2 Harpoon

Historie

Begin 1942 ontstond bij de US.Navy behoefte aan een snel, maritiem patrouillevliegtuig, bij voorkeur gebaseerd op een reeds bestaand type, bijvoorbeeld de Lockheed (Vega) Model 37 Ventura. Dit toestel was in 1940 besteld door de Britten als vervanger van de Lockheed Hudson en de Bristol Blenheim en was een ontwikkeling van de (civiele) Lockheed Model 18 Lodestar. [De Ventura was ontwikkeld volgens hetzelfde recept, waarmee de Lockheed Hudson van de Model 14 Super Electra was afgeleid.]

Van de bijna 700 bestelde Ventura’s ging een deel in dienst bij de US.Navy als PV-1 (1 = First; V = Vega-produced; P= Patrol-type). De PV-1’s hadden in plaats van de plexiglazen neus van de (Britse) Ventura een dichte neus met daarin de ASD-1 radar. Als nadelig werd ervaren het relatief krappe bommenruim en mogelijkheid om slechts op een drietal posities onder de vleugel bomrekken te plaatsen. Dit was een gevolg van de regelrechte afstam­ming van de Lockheed Model 18. Verder was de actieradius van de Ventura te beperkt voor operationeel gebruik boven het noorden van de Pacific. Voor langdurige missies werden twee (niet-zelfdichtende) brandstoftanks van 200 gallon elk, meegenomen en konden nog twee 165-gallon droptanks onder de vleugels worden aangebracht.

Al snel na de start van de productie van de PV-1 werd door een ontwerpteam begonnen met de ontwikkeling van de Harpoon, die beter in de behoeften van de US Navy zou moeten voorzien.

De modificaties ten opzichte van de Lockheed PV-1 Ventura

Ten eerste werd de spanwijdte vergroot van 65 voet 6 inch tot 75 voet, waardoor de interne tankinhoud van 1345 tot 1863 US Gallon toenam en de vleugelbelasting werd verminderd. Om met deze grotere vleugel voldoende be­stuur­baarheid te kunnen houden, was een flinke vergroting van de staartvlakken nodig. Deze werden volledig opnieuw ontworpen.
Een vergroting van de staartkegel was hiervan het gevolg. Hierdoor werd de handelbaarheid op de grond beter en ook het vliegen op één motor werd beter. Voorts werd een aantal kleinere verbeteringen aangebracht:

 • Het bommenruim werd vergroot, zodat twee - in plaats van één bij de PV-1 - ‘Tiny Tim’ raketten kon worden meegenomen. Hiervoor moesten de bomdeuren een stuk boller worden gemaakt.
 • De cockpitbeglazing werd gewijzigd, zodat het uitzicht van de vliegers beter werd.
 • De interieurindeling werd anders, waardoor ramen vervielen of op andere plaatsen kwamen.
 • Het uitlaatsysteem van de motoren (inclusief interieur­verwarming) werd herzien, zodat de uitlaten onder de vleugel uit kwamen.
 • De grotere oliekoelers van de latere Ventura’s werden op alle Harpoons toegepast.
 • De bewapening werd uitgebreid tot acht vaste voorwaarts vurende en twee in een rugkoepel aangebrachte mitrailleurs.

Helaas had het door de uitbreidingen en verbeteringen veroorzaakte grotere gewicht tot gevolg dat de snelheid met zo’n 20 tot 30 mph omlaag ging (bij gebruik van hetzelfde motortype als de PV-1).

In het voorjaar van 1943 werd het nieuwe toestel als PV-2 aan de US Navy aangeboden, die het toestel accepteerde en opdracht gaf tot levering van 300 stuks. De eerste van deze order werd in maart 1944 afgeleverd. Al snel traden problemen op met de zelfdichtende tanks in de nieuwe vleugel. De 30 reeds afgeleverde toestellen werden nu aangeduid als PV-2C en voornamelijk gebruikt als trainer. De vleugeltanks werden daarbij niet gebruikt. Verder bleek dat de huidbeplating van de vleugel onder bepaalde omstandigheden kon gaan plooien, zodat er beperkingen van de duikhoek en maximum­snelheid werden opgelegd. Dit probleem kon al snel worden opgelost en de 100 afgeleverde toestellen konden ‘te velde’ worden voorzien van verstevigingsplaten.

Een aantal van de afgeleverde PV-2’s had slechts vijf mitrailleurs in de rompneus en werd daarom aangeduid als PV-2D.

Tegen het einde van de oorlog was ongeveer de helft van de patrouille-squadrons van de US.Navy uitgerust met de PV-2. Pas na beëindiging van de oorlog werd dit toestel dan ook het standaard patrouillevliegtuig van de US.Navy.

Versies

PV-2 Harpoon:
basis-model: 470 stuks gebouwd
PV-2C:
aangepaste versie voor trainingsdoeleinden; 30 stuks gebouwd
PV-2D:
35 stuks van PV-2 met acht .50 inch machinegeweren in de neus.
PV-2T:
aanduiding voor PV-2 gebruikt voor training van bemanningen.

 

Technische gegevens
Afmetingen:
Lengte: 15,9 m Spanwijdte: 22,85 m
Hoogte: 4,35 m Vleugeloppervlak: 63 m2
Gewichten:
Leeggewicht: 9538 kg Max. startgewicht: 16329 kg
Prestaties:
Max. snelheid: 415 km/u Stijgsnelheid: - m/min
Kruissnelheid: 275 km/u    
Vliegbereik: 3735 km Plafond: - m
Overig:
Motortype: Twee Pratt & Whitney R-2800-31S Twin Wasp van 2000 pk
Bemanning: -
Bewapening: Twee 50 inch mitrailleurs in de neus; 3 .50 inch mitralleurs in pack onder de neus; 2 .50 inch mitrailleur in rugkoepel; 2 .50 inch mitrailleurs aan de onderzijde; Acht 5 inch HVAR raketten onder de vleugel en 1800 kg bommen.

 


In 1949 werd de NAVO opgericht. Nederland zou in NAVO-verband deelnemen aan de bescherming van de zeeverbinding op de Noordzee en het Kanaal en een bijdrage leveren aan de beveiliging van de aanvoerroutes in het oostelijk deel van de Atlantische Oceaan. De onderzeebootbestrijding had hierbij prioriteit, dus was de aanschaf van (lange-afstands-) patrouillevliegtuigen vereist. Het MDAP (Mutual Defense Assistance Program) bood hierbij uitkomst.

De staf van de MLD hoopte de beschikking te krijgen over Lockheed P2V-5 Neptunes, die toen, we praten over 1950, het beste van het beste was op het gebied van onderzeeboot-bestrijding uit de lucht. Dit toestel werd toen echter net bij de US Navy geïntroduceerd en was voorlopig niet beschikbaar, zodat er als interim-oplossing 18 PV-2 Harpoons aan de MLD ter beschikking werden gesteld.

Op 29-4-1951 vertrokken 30 man onder leiding van LTZ(V)-1 J.L. Den Hollander naar de VS voor omscholing en training bij onder meer NARTU (Naval Air Reserve Training Unit) op N.A.S. (Naval Air Station) Norfolk. De Harpoons werden symbolisch op 12-7-1951 overgedragen aan de MLD. De eerste toestellen waren al op 26-6-1951 op Alameda overgenomen.
De eerste zes toestellen, de S-1 t/m S-4, S-7 en S-8, werden op 31-8-1951 via IJsland naar Nederland overgevlogen, waar ze op 7-9-1951 op Valkenburg aankwamen.

De officiële overdracht door ‘t MAAG (Mutual Assistance Advisory Group) vond plaats op 24-09-1951 te Den Haag. De tweede groep bestaande uit de S-9 t/m S-14 vertrok op 31-10-1951 vanuit Californië om via de Azoren en Marokko op 2-11-1951 op Valkenburg te arriveren. De derde en laatste groep kwam op 24-12-1951 op Valkenburg aan. De ferry-vluchten werden steeds door dezelfde bemanningen uitgevoerd.

Vanaf September 1951 volgden drukke dagen ten gevolge van het opwerken van de bemanningen en op 15-12-1951 had het squadron 320 met 9 bemanningen de operationele status op de PV-2 bereikt. Na het bereiken van de operationele status werd regelmatig deelgenomen aan oefeningen in NAVO-verband, de eerste was in juli 1952. Hierbij werd het squadron geregeld op andere NAVO-bases gedetacheerd.

Tijdens de watersnoodramp in 1953 fungeerde één Harpoon als verbindingsvliegtuig boven het noodgebied. Tevens werden tussen 1 en 16 februari nog 4 tot 6 toestellen voor opsporingswerk ingezet.

Naast de oefeningen werden ook regelmatig cursussen gevolgd, zoals de JASS-cursus op de HMS Eagle bij Londonderrie (JASS = Joint Anti-Submarine School).

Opwaardering en modernisering

In het voorjaar van 1952 werden de S-16 en S-18 bij Avio-Diepen op proef uitgerust met een sonoboei-installatie. De S-17 volgde in Februari 1953. De proeven waren dermate bevredigend dat in juli 1953 de S-4 t/m S-8, S-11, S-13 en S-15 eveneens met een sonoboei-installatie werden uitgerust.
Een andere tekortkoming die tijdens de oefeningen duidelijk werd, was het gemis aan elektronische apparatuur en ECM (ECM = electronic counter measures).

In oktober 1953 werd besloten om, mede door de hiervoor vermelde tekortkomingen, de PV-2’s per 1-7-19-1954 (als onderzeebootbestrijder) buiten dienst te stellen. Gelukkig werd 320 squadron in April  1954 met de P2V-5 Neptune uitgerust.

O.S.R.D. (opsporings- en reddingsdienst)

Op 10-2-1952 werd het VSQ 8 opgericht ten behoeve van het verrichten van de OSRD-taak. Het squadron kreeg toen de beschikking over onder meer B-25’s.
Als aanvulling werden op 16-11-1953 de Harpoons S-3, S-10 en S-14 bij VSQ 8 ingedeeld, op 7-12-1953 gevolgd door de S-18. De B-25’s werden nog voor de jaarwisseling uitgefaseerd.
Behalve het uitvoeren van OSRD-taken had VSQ 8 ook nog als taak het verrichten van algemene diensten, oefeningen met KM-schepen en bijzondere opdrachten.
Door technische problemen bij de (algehele) revisie van de OSRD-Catalina’s P-212 en P-216 en later ook het geringe gereedheidspercentage van deze toestellen, bleven de Harpoons nog tot in 1955 als OSRD-toestellen ingedeeld bij VSQ 8.
Vanaf 21 maart 1955 werd de OSRD-taak overgenomen door VSQ 320, die deze taak uitvoerde met de Neptunes. De Harpoons gingen in de periode 1955/1956 naar Portugal.

Lockheed PV-2 Harpoon, 19-5
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Lockheed PV-2 Harpoon, 19-5
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Lockheed PV-2 Harpoon 19-5
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Lockheed PV-2 Harpoon, 19-5
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Lockheed PV-2 Harpoon
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Lockheed PV-2 Harpoon.
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Lockheed PV-2 Harpoon S-1 gecrashed op vliegbasis Woensdrecht
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
in 1951 werd het 320 sq voor onderzeeboot bestrijding vanaf de wal uitgerust met de tweemotorige Lockheed PV-2 Harpoon.
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Lockheed PV-2 model V-143 Harpoon, 19-15, de V-143 was een vergrote versie van de model 37 Ventura welke vanaf maart 1944 aan de Amerikaanse Marinevliegdienst werdt afgeleverd.
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
De bemanning van een Lockheed PV-2 Harpoon maritiem patrouillevliegtuig van VSQ 320, 1953.
V.l.n.r.: vlgkonst Van Wieken, vltlg Van Fortuin, sgtv Wiersma, ltzv 2oc W. Duinker, ltzv 2oc C.H. Poelman, kpltlg Schrijver, kplvlgmkr Van der Linde.
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]
Vliegtuigmaker opleiding (werkzaam aan de staartpoot van de Lockheed PV-2 Harpoon 1953
[Ingesloten foto van BeeldBank NIMH. Klik op de foto voor bestel-informatie]

 

 


Na een grondige revisie zijn de toestellen doorgeleverd aan Portugal.

Registratie
Registratie
Constr. nr.
Constr. nr.
Fiscal Year nr.
Fiscal Year nr.
Datum in dienst
Datum in dienst
Datum uit dienst
Datum uit dienst
Opmerkingen
Opmerkingen
19-1 15-1178 37212 15-08-1951 06-10-1954  
19-2 15-1183 37217 16-08-1951 15-05-1954  
19-3 15-1335 37369 21-08-1951 23-06-1954  
19-4 15-1181 37215 24-08-1951 22-06-1954  
19-5 15-1245 37279 17-09-1951 ??-08-1954  
19-6 15-1474 37508 10-09-1951 24-03-1955  
19-7 15-1374 37418 17-08-1951 01-07-1954  
19-8 15-1273 37307 24-08-1951 08-03-1955  
19-9 15-1246 37280 28-09-1951 02-09-1953  
19-10 15-1226 37260 29-09-1951 ??-06-1954  
19-11 15-1225 37259 13-09-1951 12-07-1954  
19-12 15-1179 37213 26-09-1951 ??-07-1954  
19-13 15-1202 37236 15-10-1951 23-06-1954  
19-12 15-1195 37229 15-10-1951 01-04-1954  
19-15 15-1142 37176 17-10-1951 24-03-1955  
19-16 15-1387 37421 01-11-1951 ??-06-1955  
19-17 15-1288 37322 08-11-1951 ??-05-1954  
19-18 15-1113 37147 14-12-1951 22-01-1954 Afgeschreven 13-08-1954; Er is geen zekerheid over het lot van de S-18, afgeschreven of ook nog na reparatie retour aan MAAG Netherlands.

 


Schaal 1/72

Bouwpakketten

 • Rareplanes
  • Kit RP6001: Een vacu gevormde kit; deze is niet geheel correct.
 • Special Hobby
  • Kit SH72093: een spuitgiet model van Lockheed PV2 Harpoon (US Navy)
  • Kit SH72174: Lockheed PV2D Harpoon (US Navy, JASDF, Portugese AF)
Lockheed PV2 Harpoon-AKleijn
Een model van een Lockheed PV-2 Harpoon, gebouwd door Adri Kleijn.

 

Modeling add-on

Er zijn veel verschillende modellen en uitvoeringen van de Pratt & Whitney R-2800 motor verkrijgbaar.

 • --
  • Set --: --

Decals

 • FlevoDecals
  • Set FD72-001: Decals voor o.a. R4D-1; B-25 Mitchell; Tiger Moth; PV-2; Auster III; Gloster Meteor T.Mk.7

Schaal 1/48

Bouwpakketten

 • --
  • Kit --: --

Modelling add-on

 • --
  • Set --: --

Decals

 • --
  • Set --: --

 


SchemaKleurnaamFS-nummerBS-nummerHumbrolXtraColorVallejo Model ColorVallejo Model AirHataka
Standaard #1Geheel Donker blauw / Gloossy Dark Sea Blue ANA 623 ~5042   181 X121 70.898   ~001

Voor een uitgebreide conversietabel met zeer veel kleur- en verfsystemen, zie www.paint4models.com

Lockheed PV-2 Harpoon MLD
Kleurenschema Lockheed PV-2 Harpoon, Marine Luchtvaartdienst.

 


Literatuur.

Maintenance Manual Lockheed PV2 Harpoon        
Diverse gedenkboeken MLD, Alle Hens etc.        
Zestig jaar Marineluchtvaartdienst in Beeld. Hugo Hooftman Pag. 108 - 109 1977 Uitgever: Europese Bibliotheek, Zaltbommel
Dutch Military Aviation 1945-1978 Paul A. Jackson Pag. 89 1978 Uitgever: Midland Countries Publications, Leicester
Nederlandse Marinevliegtuigen Thijs Postma & Nico Geldhof Pag. 56 1978 Uitgever: Omniboek, 's Gravenhage
Aircraft Number 48 PV-1 Ventura in action. Charles L. Scrivner & Captain USN (ret) W.E. Scarborough, Pag. 39 - 49 1981 Uitgever: Squadron/Signal Publications Inc., Carrolton, Texas
Lockheed Aircraft since 1913 René J. Francillon   1987 Putnam
Vliegen voor de Vloot; 70 jaar Marineluchtvaartdienst Harm J. Hazewinkel Pag. 41 1987 Uitgever: Rebo Produkties, Sassenheim
Scale Aircraft modeling Vol. 9, nr. 10 July 1987 J.Howard  p.464 - p.468 1987  
Air Enthusiast 40: Latin Harpoons Canongia Lopez, Eng Mario Pag. 31 - 42 1989 Uitgever: Tri-Service Press, Bromley, Kent
Vliegtuigsquadrons 320 en 321 50 jaar P. Staal & Peter Baeten Pag. 59 1990 Uitgever: Afdeling Maritieme Historie van Min.v.Def., 's Gravenhage
Luchtvaartwereld; 9e jaargang nummer 12: Lockheed PV-2 Harpoon. (deel 2) Nico Geldhof Pag. 69 - 99 1992 Uitgeverij Ten Brink, Meppel
Luchtvaartwereld; 9e jaargang nummer 1: Lockheed PV-2 Harpoon. Nico Geldhof Pag. 60 - 66 1992 Uitgeverij Ten Brink, Meppel
Nederlandse Militaire Luchtvaart IX: Lockheed PV-2 Harpoon Nico Geldhof Pag. 1992 Uitgever: St. Vrienden v.h. Mil. Luchtv. Museum, Soesterberg
85 JAAR Marineluchtvaartdienst in beeld Van Farman tot NH 90 Helikopter Peter Korbee Pag. 106 - 107 2002 Uitgever: Korbee MLD Promotie, Valkenburg

 

Websites.

Met dank aan Maarten Schönfeld voor het delen van zijn bevindingen van de Harpoon-modellen.