Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

Nieuport 11 C1 BB

Historie

De Nieuport XI was een verdere ontwikkeling van de Nieuport X, een eenpersoon jachtvliegtuig. Oorspronkelijk was de Nieuport XI een eendekker, een ontwerp van Gustav DeLage. De reden van deze verwarrende aanduiding is niet bekend. Om de types van elkaar te onderscheiden, werd aan het nieuwe Nieuport XI werd aan de "XI" de aanduiding "B" (= Biplane) toegekend.

In die tijd deelde de Franse luchtmacht de verschillende typen vliegtuigen in onderstaande klassen in :

Class A Observatie vliegtuig
Class B licht éénpersoons jachtvliegtuig
Class C zwaar meer persoons gevechtsvliegtuig
Class D met een kanon bewapend vliegtuig
Class E bommenwerpers

Hierdoor werd de benaming van de nieuwe Nieuport "Nie.XI BB" ( Nieuport type XI Biplane, class B). Hiermee ontstond al snel de bijnaam van dit toestel, "Bébé".

Net als de Nieuport 10 had het vleugels van ongelijke koorde. De steunen in V-vorm tussen de vleugels verbonden de enkele hoofdligger van de ondervleugel met de beide hoofdliggers van de bovenvleugel. Door de enkele hoofdligger vormde de ondervleugel het zwakke punt van het ontwerp omdat het de neiging had om te torderen zeker bij hoge belasting en snelheden. Het toestel was verder voorzin van aillerons.

In 1916 verscheen een verbeterde versie aangeduid als Nieuport 16. Deze had een versterkte romp en een sterkere motor.

De Nieuport 11werd gebruikt door de luchtmacht van Frankrijk, Rusland, België, en Italië en ook de Britse Marine had het toestel in gebruik.

Macchi produceerde bijna 650 stuks in licentie. Ook in Rusland werden een aantal in licentie gebouwd.

De eerste toestellen werd in januari 1916 in gebruik genomen. Het toestel bleek beter te presteren dan de Fokker E.III, die echter een voordeel had van de gesynchroniseerde mitrailleur die door de schroefcirkel schoot. De Nieuport had een mitrailleur boven op de vleugel en was daardoor beperkt in munitie-voorraad en gevoeliger voor de veelvuldige optredende storingen.

Desondanks wisten de geallieerden met de Nieuport het luchtoverwicht weer te behalen.

Het toestel werd in de loop van 1917 uit actieve dienst teruggetrokken door het verfschijnen van modernere types en werd daarna onder andere ingezet op vliegscholen.
 

Technische gegevens Nieuport 11 C.1
Afmetingen:
Lengte: 5,64 m Spanwijdte: 7,5 m
Hoogte: - m Vleugeloppervlak: 13,5 m2
Gewichten:
Gewicht (Leeg) - kg Max. start gewicht: 525 kg
Prestaties:
Max. snelheid: 152 km/u Kruissnelheid: - km/u
Stijgsnelheid - m/min    
Plafond: 4500 m Vliegbereik: 2 uur
Overig:
Motortype: Eén Le Rhône 9C van 80 pk
Bemanning: Eén vlieger
Bewapening: 1 MG Mitrailleur